Hoppa till huvudinnehållet

29 får gå – tre dagar före jul: ”Ett hack i kurvan”

Publicerad:
Reporter Marcus Mathiesen
Marcus Mathiesen
marcus.mathiesen@nwt.se
Reporter Gunilla Rung Klint
Gunilla Rung Klint
gunilla.rung@nwt.se
 ”Just nu producerar vi mer än vi säljer, och fyller på i lagret. Därför måste vi dra ner”, säger Thermias vd Magnus Glavmo.
”Just nu producerar vi mer än vi säljer, och fyller på i lagret. Därför måste vi dra ner”, säger Thermias vd Magnus Glavmo.

Tre dagar före julafton förlorar 29 personer sina jobb på Thermia i Arvika.

– Ett hack i tillväxtkurvan, säger vd Magnus Glavmo.

Det är 29 personer som hyrs in från bemanningsföretaget Industrisupport som får sluta.

Beskedet kom som en blixt från klar himmel berättar en av de drabbade för NWT.

– Jag fick ett samtal i morse (måndag morgon, reds anm) om ett stormöte, kom dit och fick reda på att ”ni får till den 21 december”.

På mötet fick han och 28 andra reda på att deras uppdrag på Thermia skulle avslutas. Efter ungefär ett och ett halvt års arbete på företaget tar det slut, lagom till jul.

– Jag blev ju ganska ledsen och upprörd, ”jaha nu är det bara 30 dagar sen har jag inget jobb” tänkte jag, säger den anställde.

Hundraårsjubilerande Thermia, som gör värmepumpar, har varit något av en framgångssaga på senare tid. Och i pressmeddelandet som gick ut på tisdagsmorgonen, om nedskärningarna, talar man ännu mer om satsningar och nyanställningar.

– Det är ett hack i tillväxtkurvan, säger vd Magnus Glavmo när NWT når honom.

Thermia har nyligen anställt 25 personer i produktionen och nu får 29 inhyrda personer gå. Hur går det här ihop?

– Situationen är speciell, säger Magnus Glavmo. Vi har nyanställt, vi bygger en ny fabrik och nya linjer. Vi har rustat för en tillväxt som är enorm, och jobbar stenhårt för att få upp produktionen. Men det har hänt en del under hösten; den ekonomiska situationen och en rad politiska beslut ute i Europa påverkar oss.

Politisk oro

– Gas och olja ska fasas ut från Europas uppvärmning. Det finns lag på det: inom EU ska användningen minska med 55 procent till 2030. Då är värmepumpar enda alternativet. Men det ekonomiska läget har gjort att flera regeringar skjuter upp viktiga beslut och åtgärder som måste göras för miljöns skull.

Inte minst den stora tyska marknaden har snubblat och fallit på politikernas tvekan menar Glavmo.

– Tyskland har till exempel flyttat fram beslutet att inte tillåta gasvärme i nyproducerade hus. Det kommer att vara okej ett antal år till. De säger också att det kommer att komma fantastiska bidrag för den som går från gas och olja till värmepumpar, men man säger inte när. ”Någon gång under 2024”. Så nu går alla och bara väntar på dessa fantastiska bidrag. Ingen rör sig. Alla sitter helt stilla i båten.

Fortsatt tillväxt

Första januari drar Thermia ner produktionen och räknar med att fortsätta på den nivån under första halvåret 2024.

– Vi fortsätter att växa, men tillväxten minskar tillfälligt. Just nu producerar vi mer än vi säljer, och fyller på i lagret. Därför måste vi dra ner, det finns inga andra alternativ och det är ju för sådana fluktuationer man har inhyrd personal.

”Vi behåller 54 inhyrda för att genomföra en stor satsning på kompetensutveckling av vår personal. Det är en satsning på 20 miljoner”, säger vd Magnus Glavmo.
”Vi behåller 54 inhyrda för att genomföra en stor satsning på kompetensutveckling av vår personal. Det är en satsning på 20 miljoner”, säger vd Magnus Glavmo. Foto: HP Skoglund

De fast anställda berörs inte av neddragningarna. Alla som arbetar på Thermia som inhyrd personal får inte heller gå.

– Vi behåller 54 inhyrda för att genomföra en stor satsning på kompetensutveckling av vår personal. Det är en satsning på 20 miljoner. Alla på företaget ska få utbildning för att vi ska stå redo med ännu mer kompetent personal när marknaden är stark igen.

När blir marknaden stark nog igen?

– Ja du, det är ”the million dollar question”, som man säger.

Finns det möjlighet för de som får gå nu att komma tillbaka?

– Det finns det absolut.

Men nu gör ni er av med personal och de får gå veckan före jul.

– Ja, det var så det blev.

Artikeltaggar

ArbeteArvikaBeslutEUEuropaIndustrisupportJulMagnus GlavmoMarknaderNäringslivOljaThermiaTyskland

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.