Hoppa till huvudinnehållet

Tvååriga trenden intakt: Fortsatt minskad arbetslöshet i Arvika

Publicerad:
Aretslösheten i Arvika fortsätter att sjunka, visar den senaste statistiken.
Aretslösheten i Arvika fortsätter att sjunka, visar den senaste statistiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan mars 2021 har arbetslösheten i Arvika kommun minskat.

I oktober fortsatte den utvecklingen.

Under oktober månad rapporterade Arvika kommun en total arbetslöshet på 4,3 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (−0,6 procentenheter). Även i Värmlands län sjunker arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 497 av 11 558 invånare i åldern 16 till 651 år i Arvika kommun var inskrivna som arbetssökande (53 färre än i oktober i fjol).

Det är 31:a månaden i följd som arbetslösheten i Arvika är lägre än den var under samma tidpunkt året innan. Sedan mars 2021 har arbetslösheten gått ner från 7,8 till 4,3 procent.

Arvika är inte den enda kommunen i Värmland där arbetslösheten går nedåt. Vi ser just nu en nedgång i 14 av 16 kommuner. Störst är minskningen i Säffle, där arbetslösheten sjunker med 2,0 procentenheter. I tabellen längre ner ser du utvecklingen i samtliga kommuner i länet.

Lägre än Värmlandssnittet

Arvika hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Värmlands län och nu växer klyftan (4,3 procent i kommunen, jämfört med 5,9 procent i hela länet). Hammarö har den lägsta arbetslösheten i länet (3,4 procent), medan Filipstad har den högsta (9,2 procent). För att Arvika skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Hammarö skulle 104 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i oktober jämfört med året innan (−0,2 procentenheter) och ligger nu på 6,4 procent. 193 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Malmö är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,2 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 12,8 procent i Arvika under oktober månad, motsvarande 211 av 1 648 personer. Det är 1,6 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−22 om man räknar personer). Därmed har de utlandsföddas arbetslöshet varit lägre än vid samma tidpunkt i fjol i över två år i sträck. Sedan mars 2021 har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat från 21,1 till 12,8 procent.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 8,5 procentenheter i Arvika. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−1,0 procentenheter).

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ungefär densamma i Arvika som i andra kommuner i Värmland. Eda har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Kil har den största.

Ungdomsarbetslöshet ökar

Till skillnad från den totala arbetslösheten stiger arbetslösheten bland unga (+0,3 procentenheter). I oktober var 7,2 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 83 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en ökning med tio personer på ett års sikt.

Det är första gången på 30 månader som arbetslösheten bland unga ökar.

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Arvika lägre än i Värmland som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 1,0 procentenheter.

Den 14 november fanns det sammanlagt 80 arbetsplatsannonser i Arvika kommun i Arbetsförmedlingens Platsbanken, motsvarande omkring 140 lediga jobb.

Tabellen nedan visar yrkesgrupperna med flest lediga jobb.

Yrkesgrupperna med flest annonserade jobb i Arvika kommun
YrkesgruppAntal annonserAntal tjänster
Ambulanssjuksköterskor m.fl.125
Grundutbildade sjuksköterskor811
Personliga assistenter710
Ambulanssjukvårdare110
Restaurang- och köksbiträden m.fl.47
Städare36
Vårdare, boendestödjare15
Fordonsmontörer15
Väktare och ordningsvakter14
Företagssäljare34

Newsworthy

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetArvikaArvika kommunNewsworthyVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.