Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna om Träffpunkt Smedberg – ska bygga mer på frivilliga insatser

Publicerad:
Träffpunkt Smedberg, som debatterats den senaste veckan, ligger i servicehuset Smedberg, men verksamheten är öppen för alla äldre i Arvika.
Träffpunkt Smedberg, som debatterats den senaste veckan, ligger i servicehuset Smedberg, men verksamheten är öppen för alla äldre i Arvika. Foto: Ingen Byline

Politikerna föreslår att Träffpunkt Smedberg ska vara kvar. Men det ska bygga mer på frivilliga insatser. Personalen ställer sig frågande till det, man har försökt förut.

Arvika Nyheter berättade förra veckan att det fanns ett förslag från förvaltningen att lägga ner Träffpunkt Smedberg – en social mötesplats för äldre som är öppen måndag till fredag. Ett sparförslag bland flera för att få budgeten i balans. Förslaget väckte reaktioner bland såväl de äldre som berörs, anhöriga och personal.

Protester från flera håll mot förslaget att lägga ner Träffpunkt Smedberg

Nu har förslaget varit uppe i kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg som behandlade sin verksamhetsplan för 2024.

– Det blev en bra diskussion där vi lyfte på alla stenar. Vi såg vilka pengar vi har. Det fanns ett förslag att ta bort träffpunkten, men det är svårt att tvärt sluta med en verksamhet. Då landade vi i att vi behåller 75 procent, säger Mona Smedman (C) ordförande i utskottet.

Utskottets förslag går ut på att kommunen behåller en samordnare på 75 procent som får i uppdrag att involvera föreningar och andra frivilliga som kan vara med och driva verksamheten på Träffpunkt Smedberg.

Möte med föreningar

I dag är det två personer som jobbar med att samordna och leda aktiviteter på träffpunkten. Verksamheten ligger på servicehuset Smedberg, men är öppen för alla äldre i kommunen, inte bara för de som bor där.

Är det möjligt att driva runt en liknande verksamhet med de förutsättningar som blir kvar med utskottets förslag?

– Motsvarande verksamhet kanske blir svårt, men vi har bjudit in föreningar till ett möte den 28 november. Det var beslutat redan innan, men då blir Träffpunkt Smedberg en stor del av diskussionerna.

Hur är tanken att man ska bygga upp Träffpunkt Smedberg med hjälp av frivilliga insatser?

– De detaljerna har vi inte tänkt än. Det får bli i samverkan med föreningarna hur man kan bygga upp den, säger Mona Smedman.

Mona Smedman (C) är ordförande i kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg i Arvika.
Mona Smedman (C) är ordförande i kommunstyrelsens utskott för vård och omsorg i Arvika. Foto: Peter Bäcker

I en krass verklighet, där det saknas pengar på många ställen, behöver man diskutera vad det offentliga ska göra och vad civilsamhället kan bidra med, och se hur dessa två kan samverka, menar Smedman.

Social samvaro anses vara en viktig del för att människor ska må bra. Om det leder till att några kanske också behöver mindre vård, eller att vårdbehovet kommer senare, innebär det i förlängningen mindre kostnader för kommunen.

– Ja, och det är därför vi inte lägger ner verksamheten.

Tror det blir svårt

Förslaget om Träffpunkt Smedberg kommer nu att gå vidare till kommunstyrelsen som ska fastställa utskottets verksamhetsplan i början på december.

Agneta Werme och Susanne Skansen har i dag ansvaret för att arrangera aktiviteterna på Träffpunkt Smedberg.

Hur ser ni på utskottets förslag att behålla en tjänst som samordnare på 75 procent och sen driva verksamheten med hjälp av frivilliga insatser?

– Jag har försökt. Det har inte varit så lätt att få tag i frivilliga, då gjorde jag aktiviteterna själv i stället, säger Agneta Werme som är den som från början haft samordningsansvaret för Träffpunkt Smedberg.

Redan när verksamheten startades fanns tankar på att man skulle samverka med föreningar och andra frivilliga. Våren 2022 började även Susanne Skansen på Träffpunkt Smedberg.

De tror att det är en sak att ha volontärer som går in ibland och ordnar aktiviteter, och en helt annan, att förlita sig på att bygga upp en verksamhet som pågår kontinuerligt utifrån frivilliga insatser.

– Nån gång då och då kanske går bra. Men att någon ska komma varje vecka och hålla i aktiviteter. Folk vill inte boka upp sig på det sättet. Och om någon blir sjuk, vem kommer istället? Vad finns det för backup då? fortsätter Susanne Skansen.

Hur mycket aktiviteter skulle det bli, om verksamheten byggs upp på frivilliga insatser? undrar de.

– Vi vill så gärna fortsätta så här. Det funkar så bra och de är så nöjda de som kommer hit. Vi skulle också önska att fler kunde komma hit. På torsdag ska vi ha en loppis och pengarna som kommer in ska gå till en julfest för de boende på Smedberg.

Artikeltaggar

ArvikaBudgetarKommunstyrelsenMona SmedmanOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.