Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Ny ändrad nollbudget för regionen – reservpengarna är slut

Publicerad:
Nytt budgetförslag för 2024 läggs fram på tisdag.
Nytt budgetförslag för 2024 läggs fram på tisdag. Foto: Håkan Strandman

Regionens minusbudget för nästa år håller inte. Eftersom de måste använda hela pengareserven i år.

Och pengarna som föreslås fylla hålet ska tas från pensionerna.

I maj la de styrande politikerna i Region Värmland, S, C och V, fram sin budget för nästa år. Återigen en minusbudget, på drygt 11,3 miljarder kronor.

Vilket man kunde göra enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, eftersom det fanns pengar i RUR:en, resultatutjämningsreserven, att balansera minusbudgeten mot.

Nu är pengarna i reserven snart slut och kommer att vara det innan årsskiftet. Regionen uppfyller inte heller det andra kravet för att kunna lägga en minusbudget - att regionen har en tillräckligt stark ekonomi för att ”åberopa synnerliga skäl” för att göra det.

Att reserven tar slut redan nu beror enligt regionledningen på att de sparåtgärder man gjort hittills inte räcker.

Föreslår nollbudget

Därför föreslår förvaltningen nu en ändring till en nollbudget istället för en minusbudget för 2024, undertecknad regiondirektör Peter Bäckstrand och ekonomidirektör Pia Vinborg. I vanliga fall brukar målet vara att nå ett överskott på två procent.

För att klara den nya ännu mer utmanande ekonomin nästa år förslår de vidare att man minskar avsättningen till pensioner, från 75 procent av den prognostiserade avsättningen till pensioner, till 40 procent.

Man tillägger också att ett nollresultat ”endast kan uppnås med kraftiga kostnadssänkande åtgärder med bestående effekt”.

Regionstyrelsens arbetsutskott väljer att inte ta ställning till förslaget innan tisdagens regionstyrelsemöte då beslut ska fattas.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarEkonomiFörvaltningPensionPeter BäckstrandPia VinborgRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.