Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen Norden ”Kurade skymning” på biblioteket

Publicerad:
Meta Flodén.
Meta Flodén.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Måndag den 13 november inleddes den Nordiska Litteraturveckan och ett stort antal personer samlades på Arvika Bibliotek för att ”Kura Skymning”.

Kvällen startade med mingel, lottförsäljning och trevligt umgänge uppe i biblioteket.

Lisbeth Engström, vice ordförande i Föreningen Norden Arvika, hälsade alla hjärtligt välkomna, informerade om kvällens program och berättade om traditionen att fira Kura Skymning. Tyra Bohlin Kullander inledde sedan programmet med sång och eget komp på piano. Vi fick lyssna till två finstämda låtar som anspelade på handlingen i årets text – drömmar, hopp och svek.

Årets tema var ”Jul i Norden”. Det var med viss bävan som Meta Flodén, vår suveräna högläsare, tog sig an texten som är hämtad ur boken ”Stargate”, en julberättelse för vår tid, av prisbelönta norska författaren Ingvild H Rishøi. Det är ingen traditionell berättelse om julen, utan en blandning av modern vardagsrealism och de klassiska nordiska sagorna.

Gott om publik.
Gott om publik.

Metas förmåga att läsa, eller rättare sagt berätta, denna stundtals mycket sorgliga historia, skriven utifrån huvudpersonen 10-åriga Ronjas perspektiv, fångar alla åhörarna. Några leenden när ljuset skymtar i berättelsen, men även en tår när det blir som allra mörkast.

Ingvild H Rishøis ”Stargate” har hyllats stort och förutspås bli en modern klassiker.

Efter dragning i boklotteriet följde information från Föreningen Norden om kommande program och aktiviteter. Närmast stundar nordiskt julbord på Elins Bakgård och till våren bl.a. Nordens dag och eventuellt en dagsresa. Inför hösten 2024 pågår planering av en resa till Danmark, och vår nya vänskapsby Karup, belägen mitt på Jylland.

Tyra Bohlin Kullander.
Tyra Bohlin Kullander.

Att avsluta kvällen med musik har alltid varit föreningens signum. Så även denna gång. Tyra intog åter scenen och bjöd oss på underbara tolkningar av Rihannas ”Lift me up” och Pinks ”Cover me in sunshine”. Tror att alla hade just den låten i huvudet när det var dags att gå hem. En bra balans till hur berättelsen om Ronja slutade.

Ett lyckat arrangemang i samarbete med Arvika Bibliotek.

Insänt av Bente Mattsson, Föreningen Norden Arvika

Artikeltaggar

ArvikaBerättelserBibliotekDanmarkElins BakgårdFöreningen NordenIngvild H. RishøiMusikPinkRihannaSång