Hoppa till huvudinnehållet

En förlust av meningsfulla sysselsättningar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nedläggningen av Träffpunkten Smedberg och utegruppen för personer med demenssjukdom innebär en förlust av sociala interaktioner och meningsfulla sysselsättningar för brukarna. Träffpunkten fungerar som en plats där gästerna kan samlas, umgås och delta i olika aktiviteter som främjar deras fysiska och mentala hälsa. Nedläggningen kan därmed leda till ökad isolering och brist på gemenskap, vilket har negativa konsekvenser för välbefinnandet.

Utegruppen för demenssjuka är speciellt utformad för att möjliggöra naturupplevelser för personer med demens. Naturen har visat sig ha positiva effekter på välbefinnandet och bidra till ökad livskvalitet. Nedläggningen av denna grupp kan innebära att demenssjuka individer förlorar möjligheten att dra nytta av dessa positiva naturupplevelser, plus att träffa andra i samma livssituation vilket kan påverka deras hälsa och livsglädje negativt.

För anhöriga och vårdgivare kan nedläggningen innebära ökad ansvarstagande och press då de nu måste försöka fylla det tomrum som skapas av avsaknaden av dessa stödjande verksamheter. En icke lagstyrd verksamhet är minst lika viktig för både anhöriga och brukare som en lagstyrd.

Arvika Eda demensförenings styrelse

Artikeltaggar

ArvikaEdaEkonomiNedläggningarVård och omsorgVårdgivare