Hoppa till huvudinnehållet

55 starka kvinnoröster på biblioteket

Publicerad:
Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

På måndag är det dags för bibliotekets sista föreläsning i projektet ”Du är historisk!”, som lyfter olika aspekter av kvinnohistoria.

I centrum denna gång är berättelser från kvinnor med vitt skilda bakgrunder som kommit till Sverige.

AN har tidigare rapporterat om den kvinnohistoriska satsningen ”Du är historisk!” som tagit sig i uttryck i form av föreläsningar, skrivarträffar, en utställning och föreläsningar.

På måndagskvällen är det dags för den sista föreläsningen, med författaren Roya Mosleh som berättar om boken ”55 starka röster: en antalogi av kvinnor från jordens alla hörn”.

Visar kvinnohistoria: ”Om ytterligare 100 år behöver man veta hur det varit”

Lova Ståhl är bibliotekarie i Arvika och deltar i historieprojektets arbetsgrupp:

– Boken är en samling berättelser från kvinnor, varav de flesta har invandrat till Sverige. De beskriver var de kommer från och vad de gjorde innan de kom hit, liksom sina tankar om hur det är att komma in i det svenska samhället, och om integration och jämställdhet.

 Lova Ståhl.
Lova Ståhl. Foto: Kristina Green

Hon fortsätter:

– Genom att berätta sina historier hoppas de kunna hjälpa andra som kommer hit, dels genom igenkänning, men även med råd kring hur man kan ta sig fram.

Dessutom kommer tre av kvinnorna i boken, som bor i Värmland, vara med under måndagens föreläsning: Francine Westberg, Eden Mengisteab och Christina Wahrolin.

Hur har mottagandet av ”Du är historisk!”-projektet varit överlag?

– Det har varit bra tycker jag. Vi hade flest åhörare på föreläsningen med Sara Lövestam, och hon är ju välkänd så det var ju inte så konstigt. Men i övrigt har det också varit väldigt bra diskussioner efter föreläsningarna och generellt ett stort intresse för projeket.

I januari kommer även en dans- och diskussionskväll anordnas på biblioteket inom ramen för satsningen.

“Du är historisk!” är ett samarbete mellan Region Värmland, Föreningsarkivet i Värmland, Folkbiblioteken i Arvika och Forshaga samt Stockholms Kvinnohistoriska. Satsningen är en del av projektet “Biblioteket som demokratisk arena” och genomförs med stöd av Kulturrådet.

Artikeltaggar

ArvikaBerättelserEden MengisteabFörfattareForshagaIntegrationKulturrådetLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandSara LövestamUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.