Han har en lång journalistkarriär bakom sig och har synts flitigt i tv.
Men författare har Breviksbon Kjell Gustafsson inte kunnat kalla sig – förrän nu.
I samband med Värmlands bokfestival släpper han sin debutroman.
– Det har varit väldigt mycket jobb – men väldigt roligt, säger han.
”Flykten – drömmen att bli hjälte” är bokens namn.
Romanen handlar i grova drag om Oslobon Svein, som tog beslutet att lämna sitt hemland ett år efter att Nazityskland ockuperade Norge 1940.
Den kommer vara rykande färsk lagom till Värmlands bokfestival.
– Jag har inte sett den än faktiskt, den ligger i Karlstad och kom till tryckeriet i går (läs: onsdag). Jag vet ju hur den ser ut, men det är ändå nåt visst med att hålla en bok i handen, konstaterar Kjell Gustafsson, tidigare journalist vid både SR och SVT.
Boken, som är på 340 sidor, blir västvärmlänningens första roman.
– Man märker vilket jäkla jobb det är, med en sån omfattning. Det blir tankefel ibland och man får rätta till. Jag har läst igenom allt många gånger nu...
När började arbetet med boken?
– Det är svårt att säga exakt när jag började. Researchen har pågått sen 60-talet egentligen. Jag var lite militär en gång i tiden och kom att intressera mig väldigt mycket för vad som hände i Norge under krigstiden, så blev det att jag har hållit fast vid det och läst mycket.
– Nu har det blivit att göra uppföljningar av den tidigare researchen. Effektivt har jag hållit på i tre-fem år med det här, berättar Gustafsson.
Dagbok utgångspunkt
Att arbetet skulle mynna ut i en bok var inte givet från första början.
– Jag kan säga att det var på allvar när jag hade fått en vettig text och började diskutera med förlag för två år sen ungefär.
Kjell Gustafsson kom över en släktings dagbok i början av 80-talet, vilket gav stoff till boken.
– Det var utgångspunkten egentligen. Den skrev han under kriget och när han flydde till Sverige. Han började skriva den när ockupationen av Norge skedde, bland annat om hur han jobbade illegalt och råkade i slagsmål med norska polismän. Efter det märkte han att hotet blev för stort och han bestämde sig för att fly.
Åkte skidor över gränsen
Berättelsen utspelar sig delvis i Mitandersfors, den lilla orten vid gränsen högst upp i Arvika kommun.
– Svein, som jag kallar honom, hade sina släktingar i Roverud i Norge. Han åkte först dit från Oslo, där han jobbade, innan han åkte skidor över gränsen där han kom till Mitandersfors.
När Svein hade flytt till Sverige i april 1941 hamnade han på flyktinglägret Öreryd i Småland.
– En tredjedel av boken är själva flykten till Sverige, men det handlar ganska mycket om hans kamp till England också – som visar sig vara ganska hopplös.
”Ett jädra dilemma”
Svein drömde alltså om att bli hjälte för Norge, genom att vara med och befria landet som motståndsman.
Något som i stället landade i en stor besvikelse.
– Det var ett jädra dilemma för honom att svika Norge på nytt. En stor del av boken handlar om det sveket och dilemmat att vara svensk eller norsk – vilket slutade i en by i Västvästvärmland.
Tveksam till fler
Fler böcker ser den snart 80-årige journalisten, och numera författaren, inte framför sig.
– Om det här blir en fortsättning är jag tveksam till. Däremot tycker många att jag kan skriva om mina erfarenheter som journalist. Jag jobbade ju som dokumentärfilmare och var vid krigshärdarna – det vill en del att jag skriva om.
Gustafsson fortsätter:
– Men nån dröm att släppa någon mer roman har jag inte. Jag är ganska nöjd med boken och har hört med folk som gett mig råd på vägen som också tycker den blev bra.