Hoppa till huvudinnehållet

Gymnasiet redo för idrottslinje – redan nästa år: ”Ser stora möjligheter”

Publicerad:
Morgan Andersson, rektor på Solbergagymnasiet, är positiv till idrottsinriktning och ser gärna att det smyger i gång redan nästa höst.
Morgan Andersson, rektor på Solbergagymnasiet, är positiv till idrottsinriktning och ser gärna att det smyger i gång redan nästa höst. Foto: Rasmus Togner

Solbergagymnasiet är redo att köra i gång en idrottsinriktning – redan nästa år.

Det beskedet ger rektorn Morgan Andersson.

– Jag ser stora möjligheter i det här, säger han till AN.

Frågan om att återinföra ett idrottsgymnasium i Arvika är på tapeten.

Detta i och med det förslag från Mona Smedman (C) som nu ska utredas, efter beslut vid senaste kommunfullmäktige.

Klart: Det blir en utredning om idrottsgymnasium i Arvika – ”Fantastiskt bra”

Intresse från skolans håll finns.

– Vi vill ju att fler ska gå här. Det vi ser är att många ungdomar är intresserade av idrottsutbildningar och att vi skulle kunna anordna ett lokalt idrottsintag redan till hösten – vi jobbar på en lösning nu, berättar Morgan Andersson, rektor på Solbergagymnasiet.

Det är just ett lokalt idrottsintag som gäller i sådana fall?

– Till att börja med, absolut. För när det handlar om nationellt- eller riksintag är det vissa kvalifikationer vi behöver som saknas, men det här tycker vi känns görbart.

Hur skulle upplägget kunna se ut?

– Vi har ju haft ett möte med flera idrottsföreningar i kommunen, där har de fått visa ett intresse för vad de tycker är mest intressant.

Andersson fortsätter:

– Tanken är att vi i grova drag har en dubbellektion på skoltid där man tränar med föreningarna och en teoridel samt kanske en fysdel. Vi får se vilka kurser som skulle ingå, men det är väl främst Idrott och hälsa 1 och 2.

Föreningarna ser gärna idrottsgymnasium i Arvika: ”Vissa behöver tryggheten”

15-tal föreningar

Uppslutningen var god bland föreningarna som deltog på mötet, konstaterar Andersson.

– Ja men absolut. De stora lagsporterna som fotboll, hockey, innebandy och basket men även tennis, judo och flera andra individuella idrotter. Totalt var ett 15-tal föreningar på plats skulle jag tro.

Tankar kring den utredning som ska göras annars?

– Vi får ju presentera vilka möjligheter vi har, se hur ett upplägg skulle kunna vara och hur många vi tror skulle vara intresserade.

Men ni är redo att köra i gång redan till hösten alltså?

– Ja, i bästa fall. Om vi får ett beslut så är vi redo att dra i gång direkt. Sen får politiken ha sin gång först givetvis.

Vilka eventuella hinder finns?

– Det blir ju en utökad kostnad för skolan för att få hit de kurserna givetvis, sen att få elever utifrån och finansiera detta. Kanske några idrotter där det blir problem, att det blir trångt i salarna – så det får vi titta närmare på.

”Del av lösningen”

Morgan Andersson ser annars bara fördelar med en sådan satsning.

– Jag tycker det är en möjlighet för oss som skola att kunna attrahera fler elever, och samtidigt behålla några av dem som vill satsa på sin idrott – så vi kan erbjuda möjligheten att bo kvar i Arvika.

Just Solbergagymnasiet har de senaste åren sett ett stort tapp i antal elever. Den dystra trenden skulle ett idrottsgymnasium delvis kunna motverka, tror Andersson.

– Det här löser inte allt, men det är en liten del av lösningen.

Idrottsgymnasium

På en idrottsutbildning läser du ett nationellt gymnasieprogram där ett visst antal poäng består av idrottsinriktade kurser.

Mängden poäng och antal kurser inom den valda idrotten varierar beroende på vilket alternativ du valt.

På NIU samt RIG läses max 700 poäng inom idrottsinriktade kurser och på LIU läses minst 200 poäng.

LIU – Lokal godkänd idrottsutbildning

RIG – Riksidrottsgymnasium

NIU – Nationellt godkänd Idrottsutbildning

Fotnot: Trots att en skola erbjuder idrottsutbildning så innebär det inte per automatik att det går att kombinera med alla skolans program.

Källa: Gymnasiekoll.se

Fotnot: AN kommer att publicera flera artiklar på temat.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunCenterpartietGymnasieskolanIdrottKurserSkola och utbildningSkolorSolbergagymnasietSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.