Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetskonsulten: ”Centralskolan lämpar sig bra som hotell”

Publicerad:
Fastighetskonsulten och delägaren i Vika Real Estate AB, Mattias Bäckman, (t.v) som vill överta Centralskolan i Arvika tillsammans med Mikael Engstig, vd Arvika Fastighets AB, i samband med att planerna presenterades på fredagen.
Fastighetskonsulten och delägaren i Vika Real Estate AB, Mattias Bäckman, (t.v) som vill överta Centralskolan i Arvika tillsammans med Mikael Engstig, vd Arvika Fastighets AB, i samband med att planerna presenterades på fredagen. Foto: Kerstin Herö

Det finns en ganska god bild av hotellet som det privata företaget Vika Real Estate AB vill uppföra i före detta Centralskolan i Arvika. Drygt 70 hotellrum, konferenslokaler, arbetsplatser att hyra, restaurang, bar och en mindre relaxavdelning.

– Spa-avdelning behövs inte, det finns tvärs över gatan, säger fastighetskonsulten Mattias Bäckman och syftar på simhallen mitt emot skolan.

Som Arvika Nyheter berättat tidigare har styrelsen för Arvika Fastighets AB, som äger Centralskolan, beslutat att ge företaget sju månader att vidareutveckla sitt hotellkoncept. Och om man går i mål med det förvärva skolbyggnaden och bygga om det till hotell.

– Vi ska göra det med känsla för Arvikas historia, säger Mattias Bäckman som även är delägare i Vika Real Estate AB.

Kulturen, musiken, industrin, sjöfarten, motorsporten, travet; det finns mycket att ta av och spegla i hotellets formgivning och inredning menar han.

– Keramiken. Det finns fantastisk keramik och att låta den vara med i interiören och i inredningsdetaljer.

Ni vill omvandla Centralskolan till ett destinationshotell. Vad menar du ligger i det begreppet?

– En unik känsla, variation i inredning. Att hotellet i sig är en anledning att åka nånstans. Att hotellet är attraktivt i sig självt. Man ska känna att här vill jag stanna, inte bara sova.

Mattias Bäckman räknar upp flera anledningar till varför man som företag är intresserad av Centralskolan.

– Vi anser den vara fantastiskt fin och väl värd att bevara. Den ska vi ta hand om med kärlek.

Men också den fina platsen byggnaden ligger på. Och läget med närhet till centrum, till järnvägsstationen, med tåg mellan Stockholm och Oslo.

– Och utsikten, den är fantastisk.

Flera funktioner

Förutom hotellrum, konferenslokaler och restaurang är tanken också att hotellet eventuellt ska kunna erbjuda arbetsplatser, så kallat coworking som finns i lite olika former. Och enstaka rum för längre uthyrning.

– Det ska finnas flera funktioner i hotellet. Det handlar om att fylla hotellet året runt.

Arvika Fastighets AB har tidigare undersökt möjligheterna att bygga om Centralskolan till lägenheter i egen regi. Men kommit fram till att det inte var rimligt på grund av för höga kostnader som skulle leda till hyror som man inte tror att många Arvikabor är beredda att betala.

Privata marknaden

Efter det började man söka efter intressenter på den privata marknaden.

Det finns många faktorer som pekar mot att det bästa är att bygga om till hotell enligt Mattias Bäckman.

– Byggnaden med sin planlösning är lämpad för hotell.

Men också för att de kontakter han haft visar att besöksnäringen och näringslivet i Arvika ser behov av ett större utbud av hotellrum.

Vad händer närmast? Hur går ni vidare med planerna?

– Vi kommer att göra lite ytterligare gestaltning tillsammans med arkitekten. Sen hoppas vi kunna ha bygglovshandlingar klara till sommaren, säger Mattias Bäckman.

Även finansieringen jobbar han vidare med.

Tidsplanen för dagen är att kunna starta ombyggnationen av Centralskolan hösten 2024. Med en beräknad byggtid på 18 månader skulle man kunna öppna våren 2026.

Men Bäckman slänger in en liten brasklapp. För att den tidsplanen ska hålla måste allt rulla på utan större problem. Mycket kan hända på vägen och det kan finnas olika skäl till att det kan dra ut på tiden påpekar han.

Företaget Vika Real Estate AB är ett nybildat bolag som enligt egen uppgift ska ägna sig åt att utveckla hotellfastigheter. Bakom företaget står förutom Mattias Bäckman även Torbjörn Johansson och Jörgen Björnstad.

– Vi har alla erfarenhet av fastighetsbranschen och hotellbranschen.

Björnstad är i dag ägare och vd på Hotell Kungsträdgården i Stockholm som han utvecklat i egen regi. Torbjörn Johansson driver egen projektverksamhet inom fastighetsbranschen.

Mattias Bäckman, som har egen firma som fastighetskonsult, är den enda av de tre som är bosatt i Arvika, närmare bestämt i Brunskog.

Lars-Ove Jansson (S) ordförande i styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget ser omvandlingen av Centralskolan till ett hotell som ett spännande projekt.
Lars-Ove Jansson (S) ordförande i styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget ser omvandlingen av Centralskolan till ett hotell som ett spännande projekt. Foto: HP Skoglund

Arvika Fastighets AB fick en presentation av hotellprojektet vid senaste sammanträdet och styrelsen ställde sig enhälligt bakom idén att låta Vika Real Estate AB gå vidare med att försöka knyta ihop trådarna för projektet, enligt styrelseordföranden Lars-Ove Jansson (S).

– Jag ser hela projektet som oerhört spännande. Det kommer att lyfta Arvika som besöksmål och det kommer att vara till gagn för näringslivet. Och att det är privata exploatörer och investerare som vill bygga. Det finns folk därute som tror på Arvika, det är roligt.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABArvika NyheterHotellKungsträdgårdenLägenheterLars-Ove JanssonNäringslivResorRestaurangerSocialdemokraternaStockholmStyrelserTorbjörn Johansson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.