Hoppa till huvudinnehållet

Dotterns förvåning efter oväntade fyndet: ”Hade ingen aning”

Publicerad:
Bröllopsklänningarna som hittades på vinden i fastigheten på Hantverksgatan har hittat till rätt familj.
Bröllopsklänningarna som hittades på vinden i fastigheten på Hantverksgatan har hittat till rätt familj. Foto: Sanna Danielsson

Tvärtemot vad fastighetsbolaget bakom efterlysningen själva trodde fick gåtan sin lösning: Bröllopsklänningarna har hittat hem.

Annika Tibell är dotter och barnbarn till kvinnorna som bar dem.

– Mamma hade varit så glad över det här, säger hon.

– Chansen är väl rätt liten egentligen, men det vore väldigt roligt.

Så sa Sanna Danielsson på LJ Fastigheter – initiativtagaren till efterlysningen – för en dryg vecka sen. Detta apropå det dubbla fyndet av bröllopsklänningar som fastighetsbolagets personal hittat under en vindrensning.

Och nu är de faktiskt i rätt händer.

”Suveränt av fastighetsbolaget”, säger Annika Tibell efter LJ:s virala Facebook-succé.
”Suveränt av fastighetsbolaget”, säger Annika Tibell efter LJ:s virala Facebook-succé. Foto: Privat

I alla fall snart. Om ett par veckor ska stockholmaren Annika Tibell till Arvika för att hämta klänningarna som hennes mormor och mamma gifte sig i under 20- respektive 50-talet.

– Fantastiskt roligt. Jag hade faktiskt ingen aning om att de var sparade. Då hade vi letat efter dem när vi sålde fastigheten. Jag har sett mammas och mormors bröllopsfoton, men inte klänningarna i verkligheten, säger hon.

”Väldigt glad”

Innan LJ tog över var fastigheten där fyndet gjordes i Tibell-familjens ägo.

– Suveränt av fastighetsbolaget att engagera sig på det här viset efter en vindrensning. Föredömligt. Det hade ju varit lättare att bara slänga.

Just mormor var precis som morfar bördiga från kommunen och Annika tillbringade barndomssomrarna här. I dag har hon sommarstuga i Brunskogstrakten.

Annikas mormor Ester Nyström föddes 1890 i Berga, Brunskog. Här på bröllopsdagen när hon gifte sig med den två år äldre David Olsson från Gate.
Annikas mormor Ester Nyström föddes 1890 i Berga, Brunskog. Här på bröllopsdagen när hon gifte sig med den två år äldre David Olsson från Gate. Foto: Privat

De personliga banden till västra Värmland var avgörande för att nå en lösning.

– Jag har släkt kvar i trakten och en av mina sysslingar uppmärksammade mig på det här. Hon kände igen namnen på kartongerna som syntes i SVT:s inslag, Ester och Anna-Greta.

Vad betyder det här för dig?

– Jag är naturligtvis väldigt glad. Historia, och framför allt släkthistoria, håller jag nära hjärtat. Dessutom är klänningarna så vackra.

”Trodde vi inte”

Hur minns du din mormor och mamma?

– Mormor dog när jag var fyra och ett halvt. Jag minns att hon läste sagor för mig och var vänlig. För mamma var det viktigt att vara representativ och hon hade en glädje i vackra ting. Jag har bevarat andra fina kläder de har burit. Konstigt att bröllopsklänningarna inte hör dit.

Så nu är samlingen komplett?

– Det får man säga. Riktigt fina tillskott. Mamma skulle ha varit väldigt glad över att de tas tillvara.

Den 19 maj 1951 gifte sig Annikas föräldrar Anna-Greta Olsson och Olle Tibell, båda från Arvika.
Den 19 maj 1951 gifte sig Annikas föräldrar Anna-Greta Olsson och Olle Tibell, båda från Arvika. Foto: Privat

På LJ-kontoret jublas det.

– Jättehäftigt, det här trodde vi faktiskt inte, säger Sanna Danielsson.

– Vi är jättetacksamma över att så många delade vårt inlägg engagerade sig. Utan det hade inte fått en lösning på det här.

Och fler efterlysningar efter gjorda vindsfynd kan det bli framöver.

– Inte omöjligt att det dyker upp något mer roligt. Många pratar om detta. Det har blivit en snackis.

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenEfterlysningarFastigheterKläderSläkt

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.