Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollens division 4 växer: ”Vi kan inte tvångsnedflytta lag i efterhand”

Publicerad:
Niclas Johanson, kanslichef på Värmlands Fotbollförbund.
Niclas Johanson, kanslichef på Värmlands Fotbollförbund.

Normalt sett ska tolv lag finnas i herrfotbollens division 4 Värmland.

Men nästa säsong ökas antalet på med ett lag.

Orsaken är den att två värmländska division 3-lag - Torsby och KB Karlskoga - hamnade på nedflyttningsplats när säsongen summerades.

I och med att Forshaga lämnar serien uppåt, men Hertzöga misslyckades i kvalet till trean så ger enkel matematik vid handen att det blir ett division 4-lag för mycket.

Och vad gör då Värmlands Fotbollförbund åt detta?

– I normalfallet ska det vara tolv lag i den herrfyran, men vi kan inte tvångsnedflytta i efterhand och därmed utökar vi serien med ett lag, säger Niclas Johanson, kanslichef på VFF.

Och fortsätter:

– Det blir således 13 lag i fyran nästa säsong. Detta har gjorts tidigare när vi hamnat i den här situationen. 2020 och 2018 var vi i samma situation, men då drog sig IFK Ås och Ängebäck ur innan seriestart och då landade vi likväl på tolv lag. Det är 18 år sedan vi senast spelade med 13 lag.

Karl Bryntesson och IF Örnen firar uppflyttningen till fyran.
Karl Bryntesson och IF Örnen firar uppflyttningen till fyran. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Därmed kommer aktuell serie att mönstra följande uppställning:

KB Karlskoga (nedflyttade), Torsby (nedflyttade), Hertzöga, IFK Kristinehamn, IFK Skoghall, Västanvik, Töcksfors, IFK Sunne, Arvika Fotboll, Karlskoga SK, Råtorp, IF Örnen (uppflyttade), Skattkärr (uppflyttade).

– Vad gäller de två division 5-serierna är vår ambition att de ska omfatta tolv lag medan de fyra division 6-serierna ska innehålla tio lag, berättar Niclas Johanson.

Artikeltaggar

FotbollNiclas JohansonVärmlands Fotbollförbund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.