Hoppa till huvudinnehållet

Efter en paus – nu påbörjas rekryteringen av en ny kommunchef

Publicerad:
Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda, säger att man ska förhandla kravprofilen för kommunchefen med de fackliga representanterna, sen kör rekryteringsprocessen igång.
Hanna Andersson (M), kommunalråd i Eda, säger att man ska förhandla kravprofilen för kommunchefen med de fackliga representanterna, sen kör rekryteringsprocessen igång. Foto: Oscar Walldén

I början av september lämnade kommunchefen i Eda sin tjänst med kort varsel. Sen dess har kommunen avvaktat med rekrytering, men nu ska man snart påbörja processen att hitta en ersättare.

– Vi har jobbat med en kravprofil. Från politiskt håll är vi färdiga, men vi ska förhandla med de fackliga representanterna, säger kommunalrådet i Eda Hanna Andersson (M).

Det kommer att ske senare i november. Sen är tanken att tjänsten ska annonseras ut resten av året. I början av nästa år hoppas man kunna börja intervjua aktuella kandidater till tjänsten.

– Så ser tidsplanen ut nu.

Vad har ni tryckt på i kravprofilen? Skiljer det sig mycket från tidigare?

– Nej, det är inte mycket som är annorlunda. Det är samma roll egentligen, men vi har tyckt att det varit viktigt att lyfta fram, utifrån den ekonomiska situation vi är i, att man behöver ha ett resultatfokus.

I en liten kommun som Eda förväntas också kommunchefen jobba mycket operativt i verksamheten. Jämsides med det mer strategiska och långsiktiga uppdraget. Också en faktor som man valt att lyfta fram.

Hur stort intresse tror ni att det finns för tjänsten?

– Det brukar vara stort intresse, det har det varit historiskt sett. Det kommer inte ut tjänster som kommunchef så ofta, säger Hanna Andersson.

Som tidsplanen ser ut kommer det att flytta in en ny kommunchef i kommunhuset i Charlottenberg någon gång i början av nästa år.
Som tidsplanen ser ut kommer det att flytta in en ny kommunchef i kommunhuset i Charlottenberg någon gång i början av nästa år.

Dagen efter att förre kommunchefen slutade, den 5 september, gick kommunens ekonomichef Johan Örnberg in som tillförordnad kommunchef. Då var det sagt för det närmaste halvåret. Sen återstår att se om man hinner få en ny kommunchef på plats till dess. Om inte får man i så fall titta på det då, hur man löser det så länge, konstaterar Hanna Andersson.

Under hösten har kommunen avvaktat med rekrytering av nya chefer. Fokus har legat på att hantera årets ekonomiska underskott och fastställa en budget för 2024. Nu är nästa års budget antagen.

Ny verksamhetschef

Förutom en ny kommunchef ska man även påbörja rekrytering av en ny verksamhetschef för vård och stöd. Företrädaren slutade också efter sommaren och gick vidare till ett nytt jobb. Även där valde kommunen en intern lösning på chefsfrågan genom att en tillförordnad, som hämtats inom vård och stöd, gick in tillsvidare.

Artikeltaggar

ArbeteEdaHanna AnderssonRekryteringVård

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.