Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare att få hjälp till läkarbesök - avgiften kan höjas med drygt 200 procent

Publicerad:
Socialnämnden i Eda föreslår höjningar av vissa avgifter inom äldreomsorgen och LSS.
Socialnämnden i Eda föreslår höjningar av vissa avgifter inom äldreomsorgen och LSS. Foto: Pontus Lundahl/TT

Närmare 500 kronor kan det komma att kosta att få hjälp med att besöka läkare, tandläkare eller sjukgymnast. Socialnämnden i Eda kommun föreslår höjningar av flera avgifter inom verksamheten vård och stöd från och med 2024. Vissa förändringar är större, vissa mindre. Förslaget omfattar även nya avgifter som inte funnits tidigare.

– Vi har gett verksamheten i uppdrag att se över taxor och avgifter och det har de gjort. Och vid novembermötet la de fram ett förslag som vi diskuterade och sen skickade vidare till kommunfullmäktige, säger Bertil Börjeson (HEL) ordförande i socialnämnden.

Förslaget kommer att tas upp vid decembersammanträdet.

Större höjning

Just när det gäller avgiften för följeslagare till besök inom hälso-och sjukvården hade verksamheten dock lagt sig på en betydligt lägre avgift i sitt förslag. I dag kostar det 150 kronor. Då är det kommunens vårdpersonal som följer med efter att det först har gjorts en bedömning och konstaterats att det finns behov av en följeslagare.

Verksamheten föreslog en höjning med 50 kronor till 200 kronor per tillfälle. Men politikerna ansåg inte att det räckte, utan ville se en större höjning. Enligt Bertil Börjeson fanns det förslag på en ännu större avgift, men man landade efter diskussioner på 475 kronor per tillfälle.

Det är ändå mycket pengar, hur resonerade ni kring det?

– Vi vill helst att anhöriga och närstående följer med. Om vi ska ha personal som ska följa med till Karlstad eller Arvika, och vi måste ta in ersättare i tre, fyra timmar, kostar det mycket pengar.

Vad säger ni till de som inte har anhöriga eller inga närstående som bor i närheten?

– Vi måste få nån form av kostnadstäckning. Det är fortfarande en stor subventionering.

De besök som skulle påverkas av den höjda avgiften är till sjukhus, vårdcentral, tandläkare, medicinsk fotvård och sjukgymnastik.

Omvärldsspaning

Under utredningen av avgifter och taxor har verksamheten dels tittat på i vilken mån avgifterna täcker kommunens faktiska kostnader i dag, dels på hur det ser ut i andra kommuner.

– Vi har gjort en omvärldsspaning och sett så att det ska harmonisera med gränskommunerna framför allt, säger Bertil Börjeson.

Andra avgifter där det finns förslag på förändringar gäller matkostnader. Dels på särskilda boenden för äldre. Där föreslås en höjning med 334 kronor till 3 800 kronor i månaden. Och för korttidsboende en ökning med 11 kronor till 125 kronor per dygn.

Även LSS-verksamheten berörs av ändrade avgifter för mat. Förslaget är att höja med 200 kronor i månaden.

De höjda avgifterna motiveras med ökade livsmedelskostnader.

I förslaget ingår även att införa en del nya avgifter som inte funnit tidigare.
I förslaget ingår även att införa en del nya avgifter som inte funnit tidigare. Foto: Henrik Montgomery/TT

För intyg som utfärdas av hälso-och sjukvårdspersonal föreslås avgiften höjas med 100 kronor till 300 kronor per intyg. Det kan vara intyg för till exempel bostadsanpassning och hjälpmedel. Som skäl till höjningen anges att avgiften varit oförändrad under många år medan lönekostnaden för personal ökat.

Avgiften för förbrukningsvaror på äldreboendena höjs enligt förslaget med 50 kronor till 200 kronor i månaden. Man har tidigare inte tagit med madrasser i kostnader för förbrukningsvaror, vilket man föreslår ska ingå nu.

Utöver det tillkommer ytterligare en del förslag på höjda avgifter, men då handlar det om några kronor, mellan två och tio kronor, jämfört med tidigare.

Nya avgifter

I socialnämndens förslag ingår också införandet av en del nya avgifter. Dit hör förskrivning av inkontinenshjälpmedel som kommunen inte tagit ut nån avgift för tidigare. Förslaget ligger på 100 kronor per tillfälle och maximalt 500 kronor per år.

Hittills har man heller inte tagit betalt för förbrukningsvaror när någon vistas på en korttidsplats och kommunen står för kostnaderna. Nu föreslår man en avgift på sju kronor per dygn med hänvisning till att flera kommuner tar ut en avgift för det.

– Jag tycker att det är ett realistiskt förslag med tanke på de kostnadsökningar som är i samhället, säger Bertil Börjeson om det lagda förslaget till kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

ArvikaBertil BörjesonEdaKarlstadKommunfullmäktigeOmsorgSocialnämnderVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.