Hoppa till huvudinnehållet

Visar kvinnohistoria: ”Om ytterligare 100 år behöver man veta hur det varit”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Arvika Bibliotek visar kvinnohistoria, här visar bibliotekarien Lova Ståhl del av materialet.
Arvika Bibliotek visar kvinnohistoria, här visar bibliotekarien Lova Ståhl del av materialet. Foto: Kristina Green

Satsningen, Du är historisk, pågår nu i höst. Arvika bibliotek visar en utställning om kvinnohistoria, där tio föremål visas som förenklat livet för kvinnor.

– Kvinnor uppmanas också att lämna in nya berättelser som kan arkiveras för framtiden, säger bibliotekarien Lova Ståhl.

Det är Stockholms Kvinnohistoriska som tagit initiativet till den satsning som görs under hösten 2023. Tillsammans med Föreningsarkivet, Kulturrådet, Region Värmland och Bibliotek Värmland visar Arvika bibliotek utställning och har föredrag i ämnet. Utöver det visas ett performance Otalt, en berättelse om kvinnor i Arvika som ställdes inför rätta under 1940-talet för att ha gjort illegala aborter.

Värmland har som län en plats på Stockholms Kvinnohistoriska hemsida.

Utställningen

Utställningen, 100 år genom 10 saker, som består av planscher med texter ger en berättelse vilken betydelse produkter, varor och händelser har betytt för kvinnor under åren.

Första texten handlar om träningsskon. Det har inte alltid setts med blida ögon att en kvinna skulle bära gymnastikskor, än mindre vara med och springa ett lopp. 1967 var amerikanskan Kathrine Switzer den första kvinnan som sprang Boston Maraton med ett par specialbeställda blå idrottsskor. Här går att läsa att det inte fanns någon regel för att inte kvinnor skulle delta, men det bara män som deltog. Kathrine anmälde sig utan förnamn och tävlingsledningen försökte slita henne av banan för att de ansåg inte det passande med en kvinna i tävlingen.

Utställningen uppmanar kvinnor att lämna in berättelser till framtida arkiv.
Utställningen uppmanar kvinnor att lämna in berättelser till framtida arkiv. Foto: Kristina Green

Cykeln, pessaret och pennan

Här lyfts också cykeln, pennan, konservburken, pessaret, engångsbindan, bussen och pengar fram.

– Det syftar till att lyfta fram kvinnors berättelse som inte lyfts fram innan. Utställningen visar saker som är självklara för oss alla i dag, men också att det varit en lång väg fram för kvinnor att bli jämställda, säger Lova Ståhl, Arvika bibliotek.

Vill få in flera kvinnohistorier

Initiativet uppmanar kvinnor att bidra med nya kvinnohistorier till framtidens arkiv.

– Man vill få in nya berättelser, man behöver inte vara känd eller så utan det kan vara enkla vardagsberättelser, de behöver inte heller vara långa. Om ytterligare 100 år behöver man få veta hur det varit och hur det är i dag, det ses som viktigt för forskningen, så inte att historien upprepar sig. Det står på sista affischen hur man ska göra för att vara med, säger Lova Ståhl.

Artikeltaggar

ArvikaBerättelserBibliotekBostonKathrine SwitzerKulturrådetMaratonNöje/KulturOtaltRegion VärmlandUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.