Hoppa till huvudinnehållet

Bryntessons nya bok om Arvika: ”Information får inte falla i glömska”

Publicerad:
Reporter Kristina Green
Kristina Green
kristina.green@arvikanyheter.se
Släpper ny bok. Göran Bryntesson är aktuell med Berättelser om Arvika.
Släpper ny bok. Göran Bryntesson är aktuell med Berättelser om Arvika. Foto: Kristina Green

Göran Bryntesson är aktuell med sin trettonde boktitel, Berättelser om Arvika. Som kuriosa är sista kapitlet fyllt med sång och vers som staden hyllats med.

– Jag vill inte kalla den historiebok, utan mer en lättläst bok med olika berättelser ur Arvikas historia, säger författaren och musikern Göran Bryntesson.

När poeten, musikern och författaren Göran Bryntesson presenterar sin bok om Arvika inleder han med en ny vers om Arvika och västvärmlänningar.

Den nya titeln, den trettonde i ordningen, är Berättelser om Arvika. Omslagsbilden går i blå nyans med Glafsfjordens vatten och blå himmel i kvällsljus. Bilden som används har fotograferats av Tage Bäck.

– Jag tycker den är vacker och passade boken. Det roliga med det är att bilden råkar vara tagen från min sons altan i Västra Sund. Det var inget jag visste när jag började leta efter en omslagsbild, säger Göran.

Omslagsbilden är tagen av fotografen Tage Bäck.
Omslagsbilden är tagen av fotografen Tage Bäck. Foto: Kristina Green

Boken på 215 sidor har växt fram genom några års skrivande.

– Jag är historiskt intresserad och har bland annat skrivit ett antal artiklar till Arvika Nyheter om skolorna i Arvika. Sedan blev det en fortsättning på texter kring industrierna och en bok om ett av industriföretagen här på orten. En dag fick jag frågan om jag inte skulle samla alla texter om Arvika i en bok. Det svarade jag nej på då, men efter ett tag började jag att titta på texterna som låg kvar i min dator.

Gedigen research

Där fanns det även utdrag av de många möten och samtal som förts med arvikabor och det ledde till att idén om en bok växte fram.

– Det som slog mig var att när jag skrev artiklarna hade jag haft många fina samtal med människor som arbetat både kort tid och lång tid i branschen och som hjälp mig vidare i dokumentationen. Då kände jag att jag måste göra något så inte värdefull information faller i glömskans hav. Det finns en berättartradition i vår trakt och därför har jag valt att benämna boken Berättelser om Arvika.

Det var i somras.

Häromdagen hade Bryntesson sitt boksläpp.

Vid boksläppet hade Göran Bryntesson med sig fotografen Tage Bäck och grafikern Carina Moberg.
Vid boksläppet hade Göran Bryntesson med sig fotografen Tage Bäck och grafikern Carina Moberg. Foto: Kristina Green

Dåtid möter framtid

Berättelsen börjar med en beskrivning hur bland annat Glafsfjorden blev en sjö genom landhöjningen och om de första spåren efter människor i trakten, där Hungvik, Mellbyn och Bergs klätt samt Torgers källa omnämns.

– Från början var Arvika bara en sluttning ned mot Glafsfjorden, där det stod fyra låga kojor och en mark som det inte gick att odla på. Därför kunde ytan börja bebyggas, säger Göran.

Läsaren får vidare veta hur Arvikas karaktäristiska kvarter byggts upp, hur köpingen, sjöfarten, järnvägen och näringslivet utvecklats genom åren. Här finns vilka personer som var med och styrde köpingen från början och vilket styre som är i dag, med bilder från dåtid och nutid.

Boken har 215 sidor där dåtid möter framtid.
Boken har 215 sidor där dåtid möter framtid. Foto: Kristina Green

Om jössehäringar

Några exempel på företag ur boken är Jössebryggeriet som hade sina lokaler där Minnebergsskolan i dag finns, glassföretaget AB Glacier som senare gick upp i GB Glass, Nordells, Arvikaverken och Arvika Rawchokladfabrik.

Kapitlen är just nämnda som berättelser och författaren dyker ned i historia också kring badhus, Arvikamarten, Trefaldighetskyrkan och banker men även om Jösse härad och jössehäringar.

– Jag vill inte kalla det en historiebok utan mer en uppslagsbok om man vill veta något om Arvika, uttrycker författaren.

Layouten har Carina Moberg stått för, liksom i författarens senaste titlar.

Författaren har ett offentligt bok- och musiksläpp i Arvika under kommande vecka och boken levereras till handeln inom kort.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterArvikamârtenBerättelserCarina MobergFörfattareGB GlaceGlafsfjordenGöran BryntessonHistoriaLitteraturMinnebergsskolanMusikTrefaldighetskyrkan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.