Hoppa till huvudinnehållet

Protester från flera håll mot förslaget att lägga ner Träffpunkt Smedberg

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Bingo en av många aktiviteter som äger rum på Träffpunkt Smedberg,
Bingo en av många aktiviteter som äger rum på Träffpunkt Smedberg,

För att spara pengar föreslår ledningen för vård och omsorg att Träffpunkt Smedberg i Arvika ska läggas ner.

Förslaget har väckt protester från flera håll, bland annat från anhöriga till äldre som bor på servicehuset.

– Min mamma tycker att det är så kul. De visar film, spelar bingo, virkar och är det nåt problem med telefonen kan hon få hjälp med det. Och på Halloween ordnade de en fest för de boende, då kunde de till och med köpa sig ett glas vin om de ville. Så skulle jag vilja ha det när jag blir gammal. Mamma är med på allt. Hon har väl aldrig spelat bingo förut, men nu gör hon det, säger en anhörig till en av de boende på Smedberg.

– I all sin enkelhet är det väldigt trevligt. De (personalen) gläder så många där. Det är så uppskattat. Det måste finnas annat att spara på. Det är ju hela grejen med att bo där, att det finns nåt att göra på dagarna. På helgerna är det inget och då tycker mamma att det är jättetråkigt. Så hon vet hur det är när det är tomt därnere.

Träffpunkten ligger på servicehuset Smedberg, men är öppet för alla i kommunen, inte bara för de äldre som bor där. Verksamheten öppnade så sent som hösten 2021 efter att lokalerna målats om och fräschats upp med ny inredning.

Berikar livskvaliteten

Även personal inom hemtjänsten på Smedberg har reagerat och skrivit ett mejl till vård-och omsorgschefen Eva Nilsson, där de beskriver hur de märker vilken stor betydelse träffpunkten har för de äldre. ”Psykisk ohälsa är ett ökat problem hos våra äldre. Vi som personal ser och märker effekten hos våra brukare: Minskat antal larm, bättre nattsömn. Träffpunkten berikar livskvaliteten avsevärt.”

De fortsätter med att beskriva hur möjligheten till samtal och samvaro ger lugn och sinnesro och hur alla aktiviteter som pågår under veckorna ger stimulans.

Hemtjänstpersonalen skriver vidare att de boende är oroliga, ledsna och mycket upprörda över beskedet att Träffpunkt Smedberg kanske inte får vara kvar och att de som personal känner likadant. Avslutningsvis hoppas man att ansvariga förstår hur viktig nuvarande verksamhet är och vilket ovärderligt jobb de två anställda gör.

”Ledsna och upprörda”

Agneta Werme och Susanne Skansen är de som jobbar på Träffpunkt Smedberg med att ordna alla aktiviteter. Även de har mötts av reaktioner.

– Verksamheten betyder väldigt mycket för de vi har runt oss, de som besöker träffpunkten. De har varit arga, ledsna och upprörda. Någon sa, ska de ta ifrån oss det enda vi har att se fram emot, säger Agneta Werme.

– Jag tycker det är ledsamt, de har jobbat och betalat skatt hela livet och sen får de inte ens umgås och få det sociala som är så viktigt, utan ska få sitta ensamma, fortsätter Susanne Skansen.

– Vi ordnar musikunderhållning. I dag kommer biblioteket och hjälper till med telefoner och surfplattor. Vi bakar så de får hembakat, det är populärt. Vi har gymnastik, bingo, film, allsång, musikquiz och arrangerar festligheter. Vi har haft midsommarfirande och nu hade vi halloweenfest.

– Då klär de upp sig och gör sig fina när de kommer.

Har ni haft några föraningar om att det skulle kunna komma ett förslag om att lägga ner?

– Nej, det vart jämt som en överraskning.

De påpekar att själva verksamheten de bedriver kostar nästan ingenting.

– När vi har eftermiddagsfika tar vi 20 kronor och för det som kommer in köper vi nya ingredienser för att baka. Bingobrickorna betalar de också 20 kronor för och för det gör vi nya brickor. Det snurrar runt, säger Agneta Werme.

I somras var de tvungna att stänga Träffpunkt Smedberg under ett par månader för att gå in och jobba i andra verksamheter på grund av brist på personal.

– Då var vi väldigt efterlängtade när vi öppnade igen. De hade frågat efter oss hela sommaren.

De har också en kille från LSS dagliga verksamhet hos sig tre dagar i veckan.

– Han gör ett jättebra jobb och är omtyckt.

Förutom aktiviteterna på Träffpunkt Smedberg pekar de på att de gör mycket som ingen ser, men har betydelse för de äldre.

– Vi är här på dagarna. Om någon har krångel med telefonen kommer de och frågar om hjälp. Ibland har de svårt att få på teven. Häromdagen kom någon och frågade efter numret till vårdcentralen. Nån ville ha hjälp att ringa färdtjänst, de kommer med funderingar varje dag.

Fler berörs

Även servicehuset Tapeten kommer att påverkas. Varannan vecka är Agneta Werme och Susanne Skansen där en dag några timmar och har aktiviteter för de äldre.

Solveig Axelsson jobbar inom hemtjänsten på Tapeten. Hon hör av sig för att berätta att det vore synd om verksamheten las ner.

– De äldre tycker att det är väldigt trevligt och roligt. Det är uppskattat när de kommer.

Enhetschefen Inga-Lena Schütz är närmast ansvarig för Träffpunkt Smedberg.

Hur ser du på att verksamheten kan komma att läggas ner?

– Fruktansvärt, det är en så otroligt viktig verksamhet och så otroligt uppskattad.

Hon hoppas att man ska finna lösningar, genom att vända på olika stenar, så Träffpunkten kan vara kvar.

Politiskt beslut

På torsdag denna vecka ska politikerna i utskottet vård och omsorg ta ställning till verksamhetsplanen för 2024. Sparförslaget att stänga ner Träffpunkt Smedberg ligger med där.

Verksamhetschefen för vård och omsorg, Eva Nilsson, förklarar varför hon valt att lägga förslaget.

– Det handlar om att vi ska komma i ram i budget inför nästa år. Då har vi lyft, vad kan vi göra? En av tjänsterna finansieras också via statliga bidrag och det bidraget upphör.

Hur mycket sparar ni på att stänga Träffpunkt Smedberg?

– Två heltidstjänster handlar om cirka en miljon.

Men personalen kommer inte att sägas upp, utan erbjudas andra tjänster.

Hur stort blir underskottet för vård och omsorg i år?

– Om vi ser på prognosen är det minus 13 miljoner.

Är det rätt sätt att spara pengar på, att lägga ner Träffpunkt Smedberg? Många har reagerat och fört fram att det är en väldigt uppskattat verksamhet.

– När det handlar om så mycket pengar Det är svårt, vad gör vi? Det är inte lagstadgad verksamhet.

Eva Nilsson säger att man diskuterat ett alternativ.

– Vi diskuterar hur det skulle kunna lösas med hjälp av volontärverksamhet. Själva lokalerna och utrustningen är ju kvar.

Är det realistiskt att tro att man kan bygga upp en verksamhet helt med hjälp av frivilliga?

– Andra kommuner har lyckats bygga upp en volontärverksamhet. Ambitionen är att vi ska använda utrustningen och lokalerna, men jag har inget svar i dag på exakt hur vi kan göra. Det kan bli så att det behövs nån form av stöd från kommunen.

Om Träffpunkt Smedberg läggs ner är det den andra sociala träffpunkten för äldre som stängs inom loppet av de senaste åren. Våren 2020 las Träffpunkt Strand ner, också det av besparingsskäl.

Samtidigt visade en enkätundersökning som kommunen själv gjorde 2019 att det finns ett stort behov av mötesplatser för äldre.

Artikeltaggar

ArvikaBingoEva NilssonHemtjänstOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.