Hoppa till huvudinnehållet

Champions Cup-debut för Nilsson: ”Jättekul att få chansen”

Publicerad:
Västvärmländske innebandydomaren Roger Nilsson fick chansen att döma världens mest prestigefyllda klubblagsturnering.
Västvärmländske innebandydomaren Roger Nilsson fick chansen att döma världens mest prestigefyllda klubblagsturnering. Foto: AN-arkiv

När världens mest prestigefyllda klubblagsturnering kom fram till semifinalspelet ringde det i domaren Roger Nilssons telefon.

Ett riktigt glädjande samtal skulle det visa sig.

Frågan? Om han kunde döma Champions Cup-semifinalen mellan svenska superlaget Thorengruppen och schweiziska Zug.

Svaret? Ett självklart ja.

– Jättekul att få chansen. Det är ju ett kvitto på att man ändå gör bra saker. Vi fick reda på i somras att vi var nominerade för att döma Champions Cup, men när vi inte fick någon av kvartsfinalerna trodde vi ju inte att det skulle bli något, konstaterar Roger.

Toppdomare

I Champions Cup, som är lite av innebandyns motsvarighet till fotbollens Champions League, spelar de fyra främsta lagen från de fyra främsta nationerna.

Och de bästa lagen ska dömas av de bästa domarna. Som toppdomare i Sverige är man också med en rätt självklar automatik topprankad i världen.

– Vi var väl rankade typ fyra i Sverige ifjol och jag tyckte väl inte att vi fick den kredd som vi förtjänade, men det har känts betydligt positivare nu och vi har gjort det bra här under hösten.

Thorengruppen besegrade Zug United med 16-3 i den första semifinalen. I returmötet, hemma i Sverige, fick Nilsson och domarkollegan Thomas Jonasson kliva in i handlingen.

En av de stora utmaningarna där blev språket.

– Här är det enbart engelska som gäller, även om det är ett svenskt lag på planen. Jag inte säga annat än att det fanns en nervositet. Mycket av det man säger på innebandyplanen sitter ju inpräntat i ryggmärgen.

– Min kollega, Thomas Jonsson, har ett jobb där han pratar mycket engelska och han har gjort ett antal internationella matcher tidigare, så det var ju en trygghet. Jag lade väl mycket fokus på att vara noggrann och göra dömningen bra och sedan fick det lösa sig med kommunikationen.

Alldeles för bra

Någon kontrovers blev det heller aldrig då Thorengruppen var alldeles för bra och vann matchen med 15-2.

– De var för bra men schweiziskorna hade ändå 5-2 med fem minuter kvar av andra perioden.

I tredje, när Thorengruppen, gasade på fanns det inget Zug kunde göra för att hindra en helsvensk final mellan Thorengruppen och Pixbo.

Hur ser det ut för fler internationella uppdrag, som VM?

– För att bli IFF-domare fullt ut så ligger nog åldern oss i fatet, men man vet aldrig hur de tycker och tänker när det kommer till kritan. Det är väldigt svårt att veta.

Bra höst

– Vi tänker inte så mycket på det. Vi försöker göra det bra i serien. Vi har haft en bra höst och har haft bra flyt i matcherna.

Och det finns ju också en del rätt stora matcher som lockar även på svensk mark, som finalen i Svenska Cupen och SM-finalen.

– Det känns som att vi är rankade tvåa eller trea i Sverige nu.

Artikeltaggar

Champions CupInnebandy

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.