Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson åkte troligen in i världscuplaget – lovande debut av Persson: ”Stänger inga dörrar”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson visade upp snabb skidåkning i skidskyttepremiären i Idre och kom trea och femma av svenskorna i helgens två lopp.
Mona Brorsson visade upp snabb skidåkning i skidskyttepremiären i Idre och kom trea och femma av svenskorna i helgens två lopp. Foto: MATHIAS BERGELD

Mona Brorsson kom trea respektive femma av svenskorna och åkte med största sannolikhet in i världscuplaget under helgen i Idre.

– Skulle bli väldigt besviken annars, säger hon.

Linn Persson har en bit kvar till normala nivån efter dubbla operationerna, men gjorde lovande debut.

Persson har kunnat träna för fullt bara en kort tid och var tveksam till att över huvud taget delta i Sveriges skidskyttepremiär. Hon stod över lördagens kortdistans för att inte fresta på kroppen allt för mycket direkt.

Värmlandskollegan Mona Brorsson var sjuk inför fjolårets säsong, men har nu kunnat satsa friskt och visade fin form, speciellt i åkningen. Hon hade andra tid på lördagen, bara slagen av Elvira Öberg, och trea på söndagen efter Elvira och Hanna Öberg.

– Jag är jättenöjd med den delen. Tror inte jag varit så bra den här tiden på året tidigare. Känns som kroppen är som den ska igen. Framför allt är det en stor revansch på mig själv för fjolåret, säger Brorsson.

Fullt skjutande Anna Magnusson, Piteå, toppade lördagens kortdistans, 33 sekunder före Elvira Öberg, Piteå (tre bom). Däremellan klämde estländskorna Susan Klüm och Regina Ermits in sig.

Brorsson lyckades trots fyra missade skott ta femteplatsen, vilket som grädde på moset innebar SM-brons. Totalt fattades drygt två och en halv minut till seger.

– Finns lite att fila på, just liggskyttet, som annars är min styrka.

33-åringen från Koppom och tävlande för Finnskoga följde upp i söndagens sprint med sjätteplats och femte av de blågula.

Elvira Öberg vann med knappt 15 sekunder före fullt skjutande skrällen Anna-Karin Heijdenberg, Tullus. Tilda Johansson, Anundsjö, kom trea, Anna Magnusson fyra och Tuulu Tomingas femma.

Brorsson inledde med två bom och sköt fullt i andra. Hon var 37,2 sekunder efter Elvira Öberg.

Kände du att du åkte in i världscuplaget?

– Ja, jag är nöjd med helgen och tror att det räcker. Annars skulle jag bli väldigt besviken.

Linn Persson gjorde tävlingscomeback efter två operationer och tack vare en speciell skjutsele för att avlasta axeln.
Linn Persson gjorde tävlingscomeback efter två operationer och tack vare en speciell skjutsele för att avlasta axeln. Foto: MATHIAS BERGELD

Linn Persson gjorde säsongsdebut i sprinten och kan tävla tack vare en hemmagjord specialsele som avlastar axeln, som opererades efter fjolårets säsong. En ljumskskada åtgärdades också, men den hämmar inte längre.

29-åringen från Östmark och åkande för Bore inledde med två bom i liggande och avslutade med en i stående. Hon hade trots allt sjunde åktid, 1.18 efter Öberg, vilket sammanlagt resulterade i 14:e-plats, 1.25,9 från täten.

– Med tanke på historien är det bra. Kroppen svarade ändå, men jag är inte van att tävla och kan inte få ut allt. Kände att jag åkte för långsamt på första och andra varvet, men åkte ihop med Anna (Magnusson) sen och kunde plötsligt åka fortare. Jag hade andra tid på sista varvet. Behöver några race för att komma in i det, säger Linn Persson.

Selen fungerade, men det gick lite långsammare och hon hamnade inte alltid rätt i skytteläget.

– Jag har inte hunnit lära mig det än eftersom jag bara tränat med den någon vecka.

Hon är glad över att varken axeln eller ljumsken smärtade. Nu får kroppen avgöra hur fortsättningen blir.

Hur tänker du kring världscupen?

– Jag kommer snacka med Johannes (Lukas) och medicinska teamet och får ta dag för dag. Åkmässigt är jag ju inte långt ifrån dem som förmodligen står på start och kan förhoppningsvis kapa någon sekund. Med bra skytte går det att göra okej resultat. Jag stänger inga dörrar, men känner inte att jag är självskriven heller.

Emma Nilsson, Bore, gjorde två bra lopp.
Emma Nilsson, Bore, gjorde två bra lopp. Foto: MATHIAS BERGELD

Bakom gjorde Bores Emma Nilsson, som står helt utanför vanliga landslaget och åker för militärlandslaget, två bra lopp. Hon kom tia på lördagen och var på väg mot ännu högre i sprinten, men två bom i sista skyttet gjorde att hon halkade ner till 15:e-plats i mål.

Placering övriga värmländskor lördag: 14) Annie Lindh, småländskan som nu bytt från Finnskoga till Hallby, 34) Wilma Björn, Bore, 36) Stina Nilsson, Bore.

Söndag: 17) Lindh, 43) Björn, 48) Nilsson.

Världscupen inleds i Östersund den 25 november–3 december och svenska laget offentliggörs om en vecka.

Brorsson rädd för repris på fjolåret: ”Coacherna har ansträngt sig för att lugna mig”

Artikeltaggar

Anna MagnussonElvira ÖbergIdreLinn PerssonMona BrorssonPiteåSkidskytteSportSprintStina NilssonÖstmark

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.