Hoppa till huvudinnehållet

Från mestadels ”nej” till enhälligt ”ja” - därför svängde politikerna

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Det var snabba svängar i Arvikapolitiken när det blev ja till en utredning om idrottsgymnasium. Från nej i kommunstyrelsen blev det ett enhälligt bifall i fullmäktige två veckor senare.
Det var snabba svängar i Arvikapolitiken när det blev ja till en utredning om idrottsgymnasium. Från nej i kommunstyrelsen blev det ett enhälligt bifall i fullmäktige två veckor senare. Foto: HP Skoglund

Det var snabba svängar i Arvikapolitiken när det blev ja till en utredning om idrottsgymnasium. Från nej i kommunstyrelsen blev det ett enhälligt bifall i fullmäktige två veckor senare.

– Tjänsteskrivelsen är inte fullödig, så då får vi backa tillbaka och göra om och göra rätt, säger Henrik Axelsson (S), ordförande i lärande och stöd.

Ett enigt - och snart sagt yrvaket - kommunfullmäktige röstade igenom Mona Smedmans (C) motion om att utreda möjligheterna till en idrottsinriktning på gymnasiet i Arvika.

Men så lät det inte i senaste mötet i kommunstyrelsen. En tjänsteskrivelse slog fast att ett idrottsgymnasium inte var möjligt:

”Med nuvarande Gymnasieförordning finns inga möjligheter att inrätta ett lokalt idrottsgymnasium, eftersom kursen Specialidrott ska ingå och den kan endast erbjudas på Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Gymnasieskolan erbjuder idag kursen Idrott 2 som individuellt val.”

Nu ska det utredas om Arvika kan få ett idrottsgymnasium.
Nu ska det utredas om Arvika kan få ett idrottsgymnasium. Foto: Sakeus Berg

I KS yrkade Peter Söderström (S) och Jonas Ås (S) på att motionen skulle föreslås vara besvarad, vilket också blev beslutet som klubbades i KS.

Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson (M) yrkade på att motionen skulle föreslås avslag, medan Lars-Olof Gävert (ArvP) yrkade på att motionen skulle föreslås bifall.

När fullmäktige sammanträdde den 30 oktober presenterade dock motionären Mona Smedman att nya uppgifter framkommit och därefter bifölls motionen enhälligt.

Lars-Olof Gävert röstade för förslaget redan i KS och menar att Arvikapartiet har drivit den här frågan länge.

– Vi har haft med det här i vårt partiprogram sen vi startade partiet. Inför valet hade AN en serie om vad partierna vill och vi sa att vi ville ha en nationellt godkänd idrottsutbildning eller ett riksidrottsgymnasium. Men innan vi hann komma in i fullmäktige la Smedman motionen.

Lars-Olof Gävert (Arvikapartiet).
Lars-Olof Gävert (Arvikapartiet). Foto: Anton Eriksson

Men när nu motionen ändå har gått igenom är Arvikapartiet väldigt positiva till beslutet.

– Vi är jättepositiva till det här, vi förstår inte att nån har varit tveksam överhuvudtaget. 2023 kom 49 ansökningar in om att få starta upp nationellt godkänd idrottsutbildning och 49 beviljades så det finns ingen anledning till att vi inte skulle kunna ha det här. Som jag ser det har vi alla möjligheter i Arvika att starta i flera idrotter. Det får en utredning visa, vilka idrotter som är lämpliga, säger Gävert.

– Det här är jättepositivt för alla. Att kommunen satsar på idrott, friskvård och hälsa betyder jättemycket.

Riksidrottssatsning

I en förlängning skulle partiet gärna se en satsning på ett riksidrottsgymnasium där Arvika skulle kunna profilera sig inom till exempel motorsport där Västvärmland haft stora framgångar under många år.

– Jag tror bara att det finns ett motorsportgymnasium, i Anderstorp. Och jag tror det är lite fokus på racingmekaniker, inte förare till exempel. Vi kollade upp detta för flera år sen när vi höll på med partiprogrammet. Det är värt att titta på tycker jag.

Socialdemokraterna röstade för att motionen skulle anses besvarad i KS, men i fullmäktige blev det ja till utredningen.

– Det finns ändå saker som behöver tittas noggrannare på. Och det motionen säger är att vi ska göra en utredning, så det gör vi, säger Henrik Axelsson (S) om kovändningen.

– Tjänsteskrivelse är inte fullödig, så då får vi backa tillbaka och göra om och göra rätt.

Henrik Axelsson (S), ordförande i lärande och stöd.
Henrik Axelsson (S), ordförande i lärande och stöd. Foto: Anton Eriksson

Vad är det som har ändrat förutsättningarna nu?

– Det är väl det som utredningen får visa på. Vi avvaktar utredningen, men det finns vissa öppningar som vi inte har sett tidigare.

– Det pratades om en återrapportering på mötet i utskottet i lärande och stöd den13 december.

Och Henrik Axelsson är positiv till ett idrottsgymnasium.

– Det är ju jättebra om vi kan behålla fler elever och jag ser positivt på om vi kan samverka med föreningarna, säger han.

Principsak

Oppositionsrådet Kristina Bengtsson Nilsson ändrade också uppfattning mellan KS och KF, vilket till viss del berodde på en annan motion som också rörde skolfrågan i Arvika.

– Vi tyckte väl att det är ju en jättebra idé, men om det inte går så går det inte.

– Men det var lite en principsak också. Anton Sjöstedt la också en motionen om spetsutbildningar, men den fick avslag. Med tanke på att den tjänsteskrivelsen gav ett liknande svar så tyckte vi att om det är avslag på det ena så ska det vara avslag på det andra, någon konsekvens får det vara, säger hon.

Kristina Bengtsson Nilsson (M).
Kristina Bengtsson Nilsson (M). Foto: Anton Eriksson

Men när Mona Smedman kom med ny information i fullmäktige hamnade saken i ett helt annat läge, säger Kristina Bengtsson Nilsson.

– Det handlade väldigt mycket om den informationen som Mona berättade om. Det är ett väldigt bra jobb som Mona har gjort mellan KS och KF, att bevisa att det går, det är bra jobbat måste jag säga.

Nu är motionen bifallen och går till förvaltningen och Kristina Bengtsson Nilsson är mycket positiv till ett idrottsgymnasium.

– Det är jättebra för allt som Arvika kan sticka ut med. Vi måste göra allt för att locka och behålla ungdomar. Det känns väldigt bra. Sen är det säkert väldigt många bitar som ska falla på plats innan vi är där, säger hon.

Artikeltaggar

AnderstorpArvikaArvikapartietBrott, lag och rättCenterpartietHenrik AxelssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristina Bengtsson NilssonLars-Olof GävertModeraternaMona SmedmanNIUSamhälleSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.