Hoppa till huvudinnehållet

Skyldiga till skadegörelsen: fyra 13-åringar

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Trefaldighetskyrkan.
Trefaldighetskyrkan. Foto: Rasmus Togner

Trefaldighetskyrkan vandaliserades och är stängd på obestämd tid.

De skyldiga är skolelever.

– Ungdomarna har varit ångerfulla, säger Andreas Westerlund, förundersökningsledare på polisen i Arvika.

Trefaldighetskyrkan är stängd året ut, men i praktiken på obestämd tid. Saneringen efter skadegörelsen i september är inte ens påbörjad eftersom utvärderingen av skadorna och planeringen för åtgärder har tagit tid.

Polisutredningen efter skadegörelsen blev snabbt nedlagd.

– Utredningen visade att de misstänkta är under 15 år och inte kan straffas för brott. Då fanns inga förutsättningar att bedriva en polisutredning, säger Andreas Westerlund, förundersökningsledare.

Skolelever

De skyldiga är fyra barn i 13-årsåldern, från årskurs 7 på Minnebergsskolan som är granne med kyrkan. Uppgiften bekräftas för Arvika Nyheter av polisen.

– Ungdomarna har varit ångerfulla, säger Andreas Westerlund.

När polisutredningen blev nedlagd kopplades socialtjänsten in. Tillsammans med representanter från polisen hölls orossamtal med de fyra barnen och deras vårdnadshavare, på polisstationen i Arvika.

– Återkopplingen efter samtalen har varit bra, säger Andreas Westerlund.

Efter skadegörelsen, som inträffade tisdag eftermiddag den 19 september, berättade kyrkoherde Charlotte Mackenrott:

– Strax efter tre gick brandlarmet och när vår personal kom dit hade någon tömt en pulversläckare, allt pulver hade spridits i kyrkan. Man hade även tömt en vattensläckare.

Kostnaderna för saneringen väntas bli höga eftersom det finns risk att hela den väldiga orgeln måste plockas isär och saneras. Självrisken som kyrkan väntas stå för kan bli ett hårt slag.

– Vi väntar på den sista rapporten från orgelkonservatorn, då får vi helhetsbilden. Orgeln är det känsligaste i hela kyrkorummet, sa Kim Sanfridsson, präst och vice kyrkoherde till AN tidigare i veckan.

Meddelande på Trefaldighetkyrkan.
Meddelande på Trefaldighetkyrkan. Foto: Rasmus Togner

För Minnebergsskolans ledning är spåren efter skadegörelsen tråkiga att ta del av:

– Det här är information som inte vi fått till oss. Det inträffade är naturligtvis djupt beklagligt för alla berörda, sorgligt rent ut sagt, säger Per Öberg, rektor.

– För oss som skola är det en del av vårt arbete att samverka i ärenden och vi finns alltid med och bistår andra instanser vid behov. Jag vill dock understryka att dessa ärenden inte påverkar den framåtanda och den positiva utveckling som vi känner på skolan som helhet. Vi har bara till det här läsåret förstärkt och satt in en rad tydliga åtgärder som har skapat en ännu högre grad av stabilitet och trygghet på hela Minnebergsskolan.

– Vi kommer som alla skolor fortsatt att möta utmaningar, men vi känner en stolthet över vår verksamhet, vi har ett starkt personalgäng och får jobba med fantastiska ungdomar, säger Per Öberg.

Minnebergsskolan.
Minnebergsskolan. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik
Efter skadegörelsen: Trefaldighetskyrkan håller stängt året utTrefaldighetskyrkan tvingas stänga på obestämd tid – utsatt för skadegörelse

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterBrott, lag och rättCharlotte MackenrottMinnebergsskolanSaneringSkadegörelseTrefaldighetskyrkanUtredningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.