Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Det blir en utredning om idrottsgymnasium i Arvika – ”Fantastiskt bra”

Publicerad:
Reporter Sofie Borg
Sofie Borg
sofie.borg@arvikanyheter.se
Det kommer tillsättas en utredning om att starta ett idrottsprogram på gymnasiet i Arvika. Mona Smedman (C) la motionen som klubbades i kommunfullmäktige.
Det kommer tillsättas en utredning om att starta ett idrottsprogram på gymnasiet i Arvika. Mona Smedman (C) la motionen som klubbades i kommunfullmäktige. Foto: Anton Eriksson

Det kommer tillsättas en utredning om att starta ett idrottsprogram på gymnasiet i Arvika. Det klubbades under senaste mötet i kommunfullmäktige.

– Det var väl roligt att det här gick igenom, säger en påtagligt upprymd Mona Smedman (C), som la motionen om utredningen.

Det blev en tvärvändning i frågan om idrottsgymnasium i Arvika. När kommunstyrelsen sammanträdde i oktober blev det nej till Mona Smedmans motion och i protokollet står att läsa: ”Med nuvarande Gymnasieförordning finns inga möjligheter att inrätta ett lokalt idrottsgymnasium, eftersom kursen Specialidrott ska ingå och den kan endast erbjudas på Riksidrottsgymnasium (RIG) eller Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU).”

Men i KF blev det helt plötsligt ja.

– Det kom in lite ny information till oss som gjorde att vi biföll att det blir en utredning, säger Smedman.

– Informationen vi hade fått tidigare var ju att det inte skulle gå för det behövdes nån specialkurs, så motionen blev besvarad i KS.

Mellan KS och KF bjöd en rektor på Solbergagymnasiet in till möte med flera av Arvikas idrottsföreningar och där framkom den nya information som låg till grund för fullmäktiges beslut, enligt Smedman.

Välkommet

Och idén om en idrottsinriktning verkar vara välkommen i alla led.

– Föreningslivet ser ju att det försvinner ett antal spelare när de börjar på gymnasiet just för att de vill kunna komplettera med idrottsundervisning. Och skolan ser att det försvinner elever, säger Mona Smedman.

En idrottslinje kan bli verklighet i Arvika.
En idrottslinje kan bli verklighet i Arvika. Foto: Tommy Andersson

Det är en av anledningarna till att hon vill att idrottslinjerna ska kunna erbjudas på hemmaplan.

– Därmed inte sagt att inte elever från Arvika får studera utanför kommungränsen, men vi vill ge alternativet för de som vill stanna kvar. Det är föräldrar som har kontaktat mig och sagt att mitt barn är egentligen inte moget nog att flytta hemifrån.

Men tanken är också att kunna locka elever från andra kommuner till Arvika och Smedman hoppas att man med en idrottslinje kan öka gymnasieskolans attraktivitet även utanför kommunen.

Intresset tillbaka

Arvika har tidigare haft en idrottslinje, men den lades ner för ett antal år sedan.

– Då sviktade elevunderlaget som jag förstod det, men nu verkar det som att det finns igen. Det är ett antal föräldrar och föreningar som har kontaktat mig om det här, säger Smedman.

– Det här är fantastiskt bra. Det blir ännu en arena där föreningar och kommunen kan kroka arm.

Nu är alltså processen med en utredning igång, men hur idrottsprogrammet rent praktiskt skulle kunna genomföras är inte klart.

– Det är det som vi ska titta på nu, men det är viktigt att ha med sig föreningarna på banan. Om man vill spela hockey, fotboll, basket, innebandy eller vad det nu kan vara så måste föreningarna med, det är där kompetensen finns.

Och Smedman vurmar för föreningslivet, vilket är ytterligare en anledning till att hon vill se ett idrottsgymnasium i Arvika.

– Jag tror på den här idén helhjärtat. Det är inte första gången jag säger att föreningslivet är ryggraden i civilsamhället. Vik är Arvikas största ungdomsgård. Om vi har våra ungdomar i en föreningsverksamhet, då är de inte ute och hittar på bus.

Artikeltaggar

ArvikaCenterpartietGymnasieskolanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMona SmedmanNIUPolitikSamhälleSolbergagymnasietSportUtredningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.