Hoppa till huvudinnehållet

Ny plan för att kunna utöka handelsområdet mot norr

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Graninge handelsområde, vid norra utfarten till riksväg 61, ska växa enligt Arvika kommuns planer.
Graninge handelsområde, vid norra utfarten till riksväg 61, ska växa enligt Arvika kommuns planer. Foto: Kerstin Herö

Arvika kommun vill utöka Graninge handelsområde för att skapa fler tomter för nya etableringar.

För att kunna göra det krävs en planläggning av marken nordöst om nuvarande handelsområde. Ärendet var uppe i kommunledningsutskottet nu i veckan, där man beslutade att påbörja arbetet med att ta fram en detaljplan.

Behovet att skapa fler verksamhetstomter finns hela tiden enligt kommunalrådet Peter Söderström (S).

Även i dessa tider med lågkonjunktur och höga räntor kommer en del förfrågningar till kommunen om tomter för verksamhet. Men planarbetet handlar framför allt om att förbereda för framtiden. En ny detaljplan tar minst ett år, ofta längre, att ta fram, beroende på förutsättningarna.

– Det behövs verksamhetstomter hela tiden och kommunen behöver ha en planberedskap och byggbara tomter, när lågkonjunkturen går tillbaka, för det gör den.

Dagens etablering

På Graninge handelsområde ligger i dag butiker som Dollarstore och Jem och fix. Men också företag som Arvika Auktionsverk, Kylskåpspoesi AB, samt en padelhall. Det är bakom den sistnämnda som utvidgning av området är tänkt att ske. Marken, som är kommunägd, består i dag av skogsmark.

I skogsområdet norr om nuvarande Graninge handelsområde, bakom padelhallen, ska en detaljplan tas fram för att kunna utöka handelsområdet.
I skogsområdet norr om nuvarande Graninge handelsområde, bakom padelhallen, ska en detaljplan tas fram för att kunna utöka handelsområdet. Foto: Ingen Byline

Det nya området ska kunna nås via samma infart som till dagens handelsområde från riksväg 61. Men man ska även utreda ytterligare en infart från Graningevägen, men då endast för personbilstrafik, för att avlasta in-och utfarten mot 61:an.

I planarbetet ingår också att titta på anslutande gång- och cykelvägar.

Hur kommer det nya området att påverka den närmaste bostadsbebyggelsen? Det blir också något man behöver kika på under det pågående arbetet med den nya detaljplanen.

Exakt hur stort och de exakta avgränsningarna för den nya utvidgade delen av handelsområdet fastställs under framtagandet av planen.

Obebyggda tomter

På dagens handelsområde finns fortfarande tre obebyggda verksamhetstomter. Men företaget Rico Estate Development AB, RED, i Solna har sen ett år tillbaka ett markanvisningsavtal med kommunen för de tomterna.

Det ger företaget ensamrätt att under avtalad tid, under vissa villkor, utreda förutsättningarna för att bygga på berörd mark. Kommunen förbinder sig att inte anvisa marken till någon annan under den tiden. Och om det sen finns ett intresse komma överens om köp av marken.

– De har fått förlängt till december 2024. Det är lite dålig tajming för etablering för dem också, det har skett en inbromsning. Men de har lite saker på gång så de ville förlänga avtalet, säger Peter Söderström.

Arvika Nyheter har skrivit tidigare om företaget REDs intresse för Graninge handelsområde. Fastighetsbolaget köper mark, bygger och hyr ut till hyresgäster. Men de har aldrig velat gå in på vilken typ av nyetablering som skulle kunna bli aktuell.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBostad och byggenDetaljplanerGraningePeter Söderström

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.