Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänstens personal ska börja använda munskydd igen

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Under onsdagen gick Smittskydd Värmland ut och rekommenderade att kommunernas hemtjänstpersonal ska börja använda munskydd igen.
Under onsdagen gick Smittskydd Värmland ut och rekommenderade att kommunernas hemtjänstpersonal ska börja använda munskydd igen. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med onsdag denna vecka använder hemtjänstpersonal i Arvika och Eda kommuner munskydd igen i sina kontakter med vårdtagarna efter rekommendationer från Smittskydd Värmland.

Antalet inlagda på sjukhus med covid 19 har ökat och sjukvården har uppmärksammat att en relativt stor andel av de patienterna har hemtjänst. På grund av det gick Smittskydd Värmland under onsdagen ut till samtliga kommuner med rekommendationer om att personalen inom hemtjänsten bör använda munskydd.

– Jag har inte sett att det utmärker sig särskilt i Arvika, det gäller hela Värmland. Det är i förebyggande syfte för att undvika att fler personer blir smittade. Det är viktigt att vi följer Smittskydds rekommendationer, de kom i dag. De gäller från den 8 november till den 30 november för att bromsa utvecklingen, förklarade verksamhetschefen för vård och omsorg i Arvika, Eva Nilsson, under gårdagen.

Endast hemtjänsten

Rekommendationerna gäller inte kommunens äldreboenden eller andra delar av vården och omsorgen, utan i nuläget endast hemtjänsten.

– I hemtjänsten möter de (äldre) mycket personal.

På äldreboendena finns det också en större kontroll av och resurser att ta hand om de boende, och det minskar behovet av sjukhusvård bedömer Smittskydd Värmland.

Eda kommun

Även i Eda kommun har hemtjänsten börjat använda munskydd.

–Vi drog igång i dag. Vi har hela tiden varit väldigt noga med att följa Smittskydd Värmlands rekommendationer, sa Anna-Lena Bryntesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i onsdags eftermiddag.

Och man kommer att fortsätta med munskydd fram till dess att man får andra besked.

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetEdaEva NilssonHemtjänstOmsorgSmittskydd VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.