Hoppa till huvudinnehållet

Dahléns advokat: ”Det värsta jag läst från kommunens sida”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck.
Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck.

Turerna kring Robin Dahléns krav på skadestånd från Arvika kommun fortsätter.

Dahléns advokat Stefan Liliebäck är inte imponerad över Arvika kommuns slutskrift i frågan. Tvärtom.

”Detta är faktiskt det värsta jag läst från kommunens sida under hela den tid jag biträtt Robin Dahlén i denna sak”, skriver advokaten i ett eget yttrande till tingsrätten om kommunens slutskrift den sjätte november.

I slutskriften, som kommer utgöra underlag för tingsrättens prövning av preskriptionsfrågan, menar kommunens juridiska ombud att Robin Dahlén inte har ”vidtagit några preskriptionsbrytande åtgärder i tid för att på så sätt åstadkomma förlängd preskriptionstid”.

Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck kallade till pressträff på måndagen. I hörsalen hos Arvika näringslivscenter berättade de att en stämningsansökan ska lämnas in till Värmlands tingsrätt i närtid.
Robin Dahlén och advokat Stefan Liliebäck kallade till pressträff på måndagen. I hörsalen hos Arvika näringslivscenter berättade de att en stämningsansökan ska lämnas in till Värmlands tingsrätt i närtid. Foto: Peter Bäcker

”Helt befängt”

Ett resonemang som haltar, anser Liliebäck.

– Frågan är ju: när ska preskriptionstiden börja löpa? Arvika kommun menar att den börjar i samband med att Robin Dahlén utpekas som delaktig i mordet på Kevin i november 1998. Då är han fem år gammal. Att kräva att Robin som femåring, eller tioåring för den delen, ska företa preskriptionsbrytande åtgärder, alltså höra av sig och begära skadestånd eller skicka in en stämningsanmälan, är ju helt befängt.

Robin Dahlén hävdar att preskriptionstiden ska börja löpa när han blev oskyldigförklarad den 26 mars 2018.

– Och då har han väckt talan innan den perioden var slut, säger Liliebäck.

Advokaten framhåller också i sitt yttrande till tingsrätten att Dahlén och hans familj under tiden efter utpekandet var föremål för påtryckningar att inte prata om en eventuell oskuld, och att socialtjänsten ska ha hotat familjen att tvångsomhänderta barnen om de inte accepterade att bröderna mördat Kevin.

– Det var omöjligt för Robin och familjen att säga ifrån, menar Liliebäck.

Arvika kommuns pressträff efter deras utredning om socialtjänstens roll i Kevinutredningen 1998. På bilden: Hans Karlsson, kommundirektör Arvika.
Arvika kommuns pressträff efter deras utredning om socialtjänstens roll i Kevinutredningen 1998. På bilden: Hans Karlsson, kommundirektör Arvika. Foto: Anton Eriksson

”Ej längre möjligt att pröva”

Kommundirektör Hans Karlsson har fått i uppdrag att driva kommunstyrelsens talan i frågan.

– Kommunens linje har hela tiden varit att handlingen ligger så långt tillbaka att det inte längre är möjligt att pröva i domstol. Sen är det förstås inte rimligt att ett litet barn ska föra sin egen talan i en sådan här fråga men det har gått långt tid även efter att han blev myndig och det fanns andra vuxna i hans närhet som hade kunnat göra det.

Frågan om skadestånd blev aktuell efter att Robin Dahlén uppfattat att Arvika kommun dragit tillbaka sin ursäkt som lämnades i februari 2022. Något som Hans Karlsson starkt tillbakavisar.

– Vi har absolut inte dragit tillbaka ursäkten.

Om det nu finns något att be om ursäkt för, är det inte då rimligt att anta att det finns grund för ett skadestånd?

– Det kommunstyrelsen bett om ursäkt för är de negativa upplevelser som familjen haft i samband med detta. Däremot går det inte att peka på ett enskilt agerande som är skadeståndsgrundande, säger kommundirektör Hans Karlsson.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunHans KarlssonKommunstyrelsenMänskligtRobin DahlénSocialtjänstStefan LiliebäckVård och omsorgVärmlands tingsrättÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.