Hoppa till huvudinnehållet

JUST NU: Regionen stoppar Instagraminläggen efter raseriet: ”Inte vår avsikt att vikthetsa”

Publicerad:
Reporter Nea Liljegren
Nea Liljegren
nea.liljegren@nwt.se
Region Värmland stoppar nu resten av sina planerade inlägg på Instagram om viktnedgång för nyblivna mammor.
Region Värmland stoppar nu resten av sina planerade inlägg på Instagram om viktnedgång för nyblivna mammor. Foto: Helena Karlsson

Region Värmland anklagas för vikthets på sin Instagram.

I kommentarerna rasar flera influencers.

Nu stoppar regionen inläggen och svarar på kritiken till NWT.

– Vår avsikt är inte att vikthetsa eller stå för några normer eller döma.

Det är ilsket i kommentarsfälten på Region Värmlands Instagram.

Efter att regionen under veckan lagt upp flera inlägg om viktnedgång för nyblivna mammor rasar folk mot att regionen sprider ”vikthets”.

”Detta är verkligen klandervärt” skriver bland annat Stina Wollter i kommentarerna.

Nu svarar Region Värmland på reaktionerna till NWT.

– I alla medicinska sammanhang där vikt är en faktor är det, eller kan det vara, känsligt. Det har vi en medvetenhet om från hälso- och sjukvården. Vi är medvetna om att det här kan väcka reaktioner och nu ser vi att det har gjort det, säger Marja Rudenhed, biträdande verksamhetschef inom öppenvården.

Hon fortsätter:

– Sen tycker inte jag att vi har några oanständiga inlägg på vår Instagram, men jag ser att det är kraftfulla reaktioner och en del, enligt mig, oanständiga kommentarer.

Flera kommentarer anklagar er för vikthets – hur ser ni på det?

– Det är inte alls i hälsovårdens uppdrag eller fokus att vikthetsa. Det vi har i fokus med det här är en andel av befolkningen som lider av en övervikt och det blir missförstått i sammanhanget. Vårt uppdrag är att förebygga ohälsa, vi kanske hade behövt vara tydligare med att sätta Leva-metoden i sitt sammanhang och det är mödravårdens uppdrag om hälsoövervakning under graviditet.

Marja Rudenhed säger att anledningen till att inläggen om Leva-metoden lyftes på regionens Instagram är för att man tidigare inte har haft något att erbjuda överviktiga som vill ha hjälp.

– När vi har identifierat gravida med en ohälsosam övervikt så har vi inte kunnat erbjuda den målgruppen något och det har vi tidigare fått kritik för. Nu har vi något att erbjuda dem, men vi kanske hade behövt vara tydligare med det sammanhanget kring inläggen. Det kanske inte blev så tydligt inramat på Instagram om man ska vara efterklok.

– Vår avsikt är inte att vikthetsa eller stå för några som helst normer eller döma. Vi vet att det finns ett stort intresse för den här metoden för vår avsedda målgrupp och vi har fått positiv respons direkt till oss om det.

Kommer ni agera eller göra några åtgärder på grund av kritiken?

– Vi har beslutat oss för att inte göra några mer inlägg. Tanken var att vi skulle ha flera inlägg veckan ut. Vi har medarbetare, som är utförare av metoden, som har blivit påhoppade vilket förstås inte är acceptabelt.

Vad är Leva-metoden?

Leva-metoden

Du som innan graviditeten hade BMI 27–35 erbjuds en kostbehandling som kallas Leva-metoden.

Tillsammans med en dietist gör ni en individuell kostplan med de förändringar som är aktuella för dig. Metoden pågår under ett år, du träffar din dietist fysisk några gånger men det löpande stödet ges via stöd- och behandlingsprogram digitalt på 1177.se.

Om du är intresserad kan du prata med din barnmorska som kan ordna en remiss till en dietist på en vårdcentral. Dina matvanor påverkar dig och hela familjen.

Viktminskning och hälsosamma matvanor efter graviditeten minskar risken för komplikationer för både dig och fostret om du blir gravid igen. Bättre matvanor minskar också din risk för att bli sjuk i till exempel diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Leva-metoden står för Livsstil vid effektiv viktminskning under amning. Metoden passar lika bra för både dig som ammar och för dig som inte ammar. Den har utvecklats och utvärderats vid Göteborgs Universitet och ger effektiv och säker viktminskning efter graviditet.

Källa: Region Värmland

Artikeltaggar

GraviditetInstagramMödravårdRegion VärmlandStina WollterVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.