Hoppa till huvudinnehållet

Marja i Myroms stiftelse stoppad – länsstyrelsen avslår ansökan

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Marja i Myroms sagohus i Södra Fjöle, Arvika, står tomt. Snart ett år efter konstnärens bortgång är arvsfrågan inte utredd och stiftelsen som enligt testamentet ska förvalta huset som en konstnärsgård är inte bildad.
Marja i Myroms sagohus i Södra Fjöle, Arvika, står tomt. Snart ett år efter konstnärens bortgång är arvsfrågan inte utredd och stiftelsen som enligt testamentet ska förvalta huset som en konstnärsgård är inte bildad. Foto: Lena Richardson

Det har blåst upp till strid om arvet efter Marja i Myrom. Snart ett år efter den folkkära konstnärens död har vindarna inte stillnat.

För det första: Stiftelsen som enligt ett ifrågasatt testamente skulle ärva Marjas unika konstnärshem finns inte. Länsstyrelsen har nu för andra gången avslagit ansökan om att registrera den.

Den 27 november i fjol avled Marja Hallstensson, känd under konstnärsnamnet Marja i Myrom.

Hon hade varit svårt sjuk i bröstcancer och visste att tiden var på väg att rinna ut. Den 7 november 2022 undertecknade hon ett testamente.

I detta står det att en stiftelse ska bildas och att denna ska ärva huset i Södra Fjöle, det mycket speciella sagohuset där Marja levde och verkade. Även allt lösöre i huset ska stiftelsen få, enligt testamentet, och stiftelsen ska driva huset som en ”konstnärsgård, skrivargård och utställningsplats”.

”Det får inte säljas, utan det skall fortlevas i regi av stiftelsen”, slås också fast.

Ger bort rättigheterna

I testamentet står också att hennes del av eventuell vinst från försäljningen av boken om hennes liv ska gå till stiftelsen. Den boken skrev hon tillsammans med Arvikaförfattaren Andreas Slätt och den kom ut strax efter hennes död.

Marja i Myrom gjorde bilderna till en bok om Mårbacka. Det blev ett av hennes sista projekt.
Marja i Myrom gjorde bilderna till en bok om Mårbacka. Det blev ett av hennes sista projekt. Foto: Lena Richardson

Däremot ska rättigheterna för bilderna hon gjorde till en bok om Mårbacka gå till Andreas Slätt personligen, och därmed också hennes del av vinsten från den boken.

Det är också Andreas Slätt som enligt testamentet ska vara ordförande i stiftelsen, när den bildats.

Barnen får bankkontona

Marja i Myroms två vuxna barn nämns också i testamentet. Medan stiftelsen skulle få huset och lösöret, skulle barnen få hälften var av de pengar som fanns på konstnärens bankkonton.

Barnen ska enligt testamentet också vara ledamöter i stiftelsen.

De ville dock inte sitta i stiftelsen, vilket de båda meddelade länsstyrelsen redan i december i fjol.

Och snart ett år efter Marja i Myroms bortgång, finns heller ingen stiftelse.

Marja Hallstensson, alias Marja i Myrom, skapade ett hem som i sig var ett konstverk, med målningar på såväl väggar som tak.
Marja Hallstensson, alias Marja i Myrom, skapade ett hem som i sig var ett konstverk, med målningar på såväl väggar som tak. Foto: Lena Richardson

Länsstyrelsen i Dalarna, som sköter stiftelsefrågor, har nu avslagit den ansökan som Andreas Slätt skickat in om att registrera ”Insamlingsstiftelsen för Marja i Myroms sagohus i Södra Fjöle”.

”Marjas sista önskan”

Beslutet togs i slutet av oktober efter en skriftväxling som pågått sedan i fjol.

Redan i januari kom ett första avslag, sedan länsstyrelsen förgäves efterlyst uppgifter om stadgar och protokoll på styrelsesammansättning och firmatecknare.

”Stiftelsen är på rull och kommer verka för Marjas sista önskan som hon ville. Orsaken till varför det blev avslag var för att vi inkom för sent med komplettering av ren formalia, men detta säkerställs i denna vecka”, skrev Andreas Slätt då i ett mejl till NWT.

Viktig punkt

Försöken att bilda en stiftelse fortsatte sedan och nya skriftväxlingar med länsstyrelsen vidtog. Länsstyrelsen har bland annat bett om kompletteringar, utrett de juridiska villkoren och diskuterat stiftelsens syfte.

I beslutet som nu tagits landar länsstyrelsen i att stiftelsen inte ska föras in i stiftelseregistret. Kort sagt anser länsstyrelsen inte att ansökan visar att det som anmälts för registrering verkligen är en stiftelse.

En viktig punkt i detta beslut handlar om testamentet.

Rättstvist pågår

”Enligt information från ingivaren pågår en rättstvist om testamentets giltighet”, skriver länsstyrelsen.

Sagohuset ska bli en konstnärsgård. Det skrev Marja i Myrom i sitt testamente.
Sagohuset ska bli en konstnärsgård. Det skrev Marja i Myrom i sitt testamente. Foto: Lena Richardson

Som NWT tidigare berättat utsågs en boutredningsman i somras, för att både tolka testamentet och omhänderta boet.

Får inte kalla sig stiftelse

I avslagsbeslutet står det också att en ny ansökan kan lämnas in när det ”finns en lagakraftvunnen dom angående testamentet till stiftelsens fördel och att det av stadgarna tydligt framgår vilket ändamål stiftelsen ska ha och på vilket sätt detta ska uppfyllas.”

Länsstyrelsen påpekar också i sitt beslut att endast en stiftelse får använda ordet stiftelse eller en förkortning av detta ord i sitt namn.

På Facebook finns dock, trots att stiftelsen alltså inte finns, en sida som heter ”Insamlingsstiftelsen för Marja i Myroms sagohus i Södra Fjöle”. Senaste inlägget gjordes i mars.

”Då kan stiftelsen bildas”

NWT sökte Andreas Slätt under tisdagen för en kommentar. På onsdagsförmiddagen svarar han i ett mejl, där han hänvisar till att boutredningen fortfarande pågår.

”Nästa möte är i slutet av november 2023. När boutredningen är klar; det är först då som vi kan bilda stiftelsen som var Marjas sista önskan. All formalia i övrigt är på plats för att göra detta”, skriver han i mejlet.

Artikeltaggar

Andreas SlättArvikaDalarnaJuridikKonstMarja HallstenssonMänskligtNöje/KulturSamhälleStiftelser

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.