Hoppa till huvudinnehållet

Slätt svarar inte på frågorna – väntar ut ödesbeskedet om arvet efter Marja

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Andreas Slätt är medförfattare till Marja i Myroms bok och är även den som är tänkt att bli ordförande i stiftelsen, som enligt hennes testamente ska bildas för att förvalta hennes hus. Bilden är från ett reportage kring boksläppet.
Andreas Slätt är medförfattare till Marja i Myroms bok och är även den som är tänkt att bli ordförande i stiftelsen, som enligt hennes testamente ska bildas för att förvalta hennes hus. Bilden är från ett reportage kring boksläppet. Foto: Lisa Olaison

Frågorna är många och känslorna starka kring turerna efter konstnären Marja i Myroms död.

Andreas Slätt, tilltänkt ordförande i den ännu inte bildade stiftelsen, väljer att ligga lågt.

”Som jag redan nämnt tidigare under året till dig pågår det en boutredning som fortfarande pågår och ej är klar”, skriver Andreas Slätt i ett mejl till NWT, efter att vi sökt honom för en kommentar om det senaste beslutet kring stiftelsebildningen.

Länsstyrelsen i Dalarna, som sköter stiftelseregistret, har för andra gången beslutat att inte registrera stiftelsen som enligt Marja i Myroms testamente ska bildas och förvalta hennes hus i Södra Fjöle, Arvika, som en konstnärsgård.

Väntar ut beslutet

Andreas Slätt, som enligt testamentet ska bli stiftelsen ordförande, vill inte vara med i någon intervju i dagsläget.

Han väntar på att boutredningsmannen ska bli klar med sitt arbete. Att Andreas Slätt fortfarande har siktet inställt på att stiftelsen ska bli av, trots avslaget, framgår dock av hans korta mejlsvar.

”Nästa möte är i slutet av november 2023. När boutredningen är klar; det är först då som vi kan bilda stiftelsen som var Marjas sista önskan. All formalia i övrigt är på plats för att göra detta”, skriver han.

Utreds sen i somras

Boutredningsmannen tillsattes i somras, för att reda ut frågor kring testamentet och arvsskiftet. Enligt testamentet som Marja i Myrom skrev under några veckor före sin död, ska en stiftelse bildas för att ta hand om huset och lösöret, dit även konsten räknas, medan Marja i Myroms barn ska dela på de medel som fanns på hennes bankkonton.

Marja i Myroms sagohus ligger i Södra Fjöle, Arvika.
Marja i Myroms sagohus ligger i Södra Fjöle, Arvika. Foto: Lena Richardson

Försöken att bilda stiftelsen har pågått ända sedan i fjol, med en hel del skriftväxling med länsstyrelsen, men trots flera kompletteringar blev beslutet nu ett nytt avslag.

I beslutet framgår att det går att lämna in en ny ansökan, om testamentet till stiftelsens fördel håller och ”att det av stadgarna tydligt framgår vilket ändamål stiftelsen ska ha och på vilket sätt detta ska uppfyllas.”

”Hennes oas”

I en intervju i NWT strax efter Marja i Myroms bortgång, berättade Andreas Slätt om planerna för Marjas sagohus.

– Det var hennes oas i livet. Hon såg framför sig att hennes hem blir en konstnärsgård. Hon ville att hennes ställe ska leva kvar, som en konstnärsgård och författargård, dit människor kan få komma, och att man ska låta huset stå som det gör, sa han då.

Artikeltaggar

Andreas SlättArvikaKonstMarja HallstenssonMänskligtNöje/KulturSamhälleStiftelser

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.