Hoppa till huvudinnehållet

AN spårar ägaren till övergivna dyrgripen: ”Vafan – ligger den kvar?!”

Publicerad:
Arvika Nyheters efterlysning på sociala medier har gett resultat. Ägaren till segelbåten som lämnats till sitt öde har tack vare läsartips kunnat spåras.
Arvika Nyheters efterlysning på sociala medier har gett resultat. Ägaren till segelbåten som lämnats till sitt öde har tack vare läsartips kunnat spåras. Foto: Rasmus Togner

Mysteriet om den övergivna segelbåten har fått en lösning.

Störst är nyheten för ägaren själv.

– Vafan... Ligger den kvar där?!

Till det yttre ter segelbåten sig välvårdad och det är en iögonfallande pjäs på omkring 30 fot som borde ha många seglingar kvar i sig.

Därför:

Är det inte lite konstigt att båten är förtöjd i en brygga utom räckhåll från land, och står på grund direkt mot berget vid Björknäsviken?

Särskilt när den från början var tillagd i småbåtshamnen.

– Ägaren blev avvisad från hamnen. Han funkade inte i gemenskapen med andra båtgäster och skötte sig inte som han skulle. På vilket sätt vill jag inte gå in på, säger Roger Pettersson, ansvarig i Arvika småbåtshamn.

”Får ett helvete”

Enligt ett tips till AN har ägaren inte heller betalat för sin båtplats på många år. Till slut fördes den, efter många och men, bort under förra sommaren.

– Ägaren skulle ge sig av vid flera tillfällen innan det blev av. Jag har aldrig varit om något liknande. När folk bara lämnar sin båt får vi ett helvete. Vi ville inte ha kvar den i hamnen, då hade vi fått problem.

Ny båtplats blev hamnen intill Olssons brygga. Där stod segelbåten tillfälligt och på nåder.

– Jag vet inte om den slet sig själv eller om någon ledsnade och släppte iväg den. Den stod på svaj och var på väg att slå runt. Hur som helst kom den indrivande och la sig snyggt och fint vid en brygga i Björknäs, som jag fått det beskrivet för mig.

”Värd kvarts miljon”

Det handlar inte direkt om någon eka som bara lämnats.

– Ett antal hundra tusen kronor, i alla fall en kvarts miljon skulle jag tro att den är värd, säger Roger Pettersson.

– Båten är fin att se på, men jag vet inte hur den är invändigt. Det behövs nog en ordentlig sanering.

Båten ligger intill en brygga – som inte är nåbar från land.
Båten ligger intill en brygga – som inte är nåbar från land. Foto: Rasmus Togner

Enligt uppgifter har båten lämnats orörd i vattnet även vintertid och blir den kvar i vinter riskerar den att sjunka och bli ett större problem, menar en tipsare.

– Det är inte bra för båtar, så kan man säga, nöjer sig Roger Pettersson med att påpeka.

Ägarens oro: ”Vinter på gång”

För ägaren själv är båtens status som sjösatt nyheter. Efterlysningen som AN gjorde i sociala medier spårade oss till honom. Och han är tacksam för informationen.

– Vafan... Ligger den kvar där?! Folk skulle hjälpt mig med att ta upp den för fyra, fem, sex veckor sedan. Jag var hundra procent säker på att den var uppe på land. Nu blir jag orolig, det är för fan vinter på gång. Bra att du ringde.

När båten väl är uppe på land funderar ägaren på att sälja, själv orkar han inte ta hand om den.

– Jag köpte den för runt tio år sedan och har alltid seglat söderöver efter midsommar. Den är fin, men behöver putsas upp och fixas till invändigt.

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterBåtarEfterlysningarRoger PetterssonSeglingSociala medierTrafik

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.