Hoppa till huvudinnehållet

Allt om vinterns vaccinering mot covid och influensa – så ska du tänka

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Nu är vaccinationen mot covid-19 och influensa igång i Värmland.
Nu är vaccinationen mot covid-19 och influensa igång i Värmland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vilka rekommenderas att vaccinera sig mot covid-19 och influensa? Och varför gäller inte rekommendationen alla?

NWT reder ut vad som gäller när höst- och vintersmittorna är igång.

Vaccinationen mot covid-19 och influensa på särskilda boenden är klar och på tisdagen påbörjades den rekommenderade vaccinationen för alla värmlänningar i riskgrupp och de som är 65 och äldre.

Vaccinationsinsatsen är, enligt Folkhälsomyndigheten, planerad för att ge bästa möjliga skydd under höst- och vinterperioden då sjukdomarna sprids som mest.

Både vaccinerna mot covid-19 och influensa har uppdaterats för säsongen.

– Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika bra mot att bli infekterad. Vaccinationerna ökar skyddet under den period då sjukdomarna sprids som mest, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Magnus Gisslén, ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträdde den 11 september 2023.
Magnus Gisslén, ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträdde den 11 september 2023. Foto: Lena Katarina Johansson

Prioriterade grupper

De som rekommenderas vaccination mot både influensa och covid-19 är personer som är 65 år eller äldre, gravida, vårdnära personal samt personer från 18 år som tillhör någon annan riskgrupp för allvarlig sjukdom. Dessa grupper prioriteras för vaccination i november, utan inbördes rangordning.

Region Värmland ansvarar för vaccinationen som sker på respektive kommuns vaccinationsmottagning. Lokalerna är valda för att vara så nära så många som möjligt i länet, samtidigt som regionen kan distribuera vaccinet på ett säkert sätt.

Här kan du vaccinera dig

Vaccinationsmottagningar i länet

Arvika, sjukhuset

Eda, Älvuddsgatan 17

Ekshärad, vårdcentralen

Filipstad, vårdcentralen

Forshaga, vårdcentralen

Grums, bredvid Capio vårdcentral

Hagfors, vårdcentralen

Hammarö, bredvid vårdcentralen

Karlstad, CSK Klarälvsentrén och gamla Älvkullegymnasiet (älvingången)

Kil, vårdcentralen

Kristinehamn, Västerlånggatan 35

Likenäs, vårdcentralen

Molkom, vårdcentralen

Munkfors, vårdcentralen

Storfors, vårdcentralen

Sunne, Allaktivitetshuset

Säffle, vårdcentralen

Torsby, sjukhuset

Årjäng, vårdcentralen

Källa: 1177

Influensavaccination rekommenderas därutöver till barn från 6 månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa. Rekommendationen omfattar även vård- och omsorgspersonal samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Vaccin mot covid-19 rekommenderas också till personer som inte tidigare är vaccinerade mot covid-19 och är mellan 50 och 64 år, samt till barn som efter individuell läkarbedömning bedöms ha särskilt hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19.

Låg risk att bli allvarligt sjuk

För övriga personer i samhället, alltså friska mellan 18-64 år, finns inga rekommendationer att ta covid-vaccin. Men möjligheten finns att boka en tid om några veckor, när de grupper som rekommenderas vaccin fått sin dos.

– Personer i åldern 18–64 år har nu en låg risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Det immunförsvar som byggts upp genom en kombination av vaccin och infektioner med viruset under de senaste åren skyddar. Man kan dock överväga att fylla på sitt skydd med vaccination, särskilt om man lever nära en äldre person eller personer i riskgrupp.

Bokar en tid gör man på 1177. Har man inte möjlighet att logga in kan man ringa tidsbokningen under vardagar.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller till och med 29 februari 2024.

Artikeltaggar

CapioCentralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetEdaEkshäradFolkhälsomyndighetenInfluensaRegion VärmlandSjukdomVaccinationVård och omsorgVårdcentralerÅrjängÄlvkullegymnasiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.