Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren varnar: ”Även unga, friska kan bli sjuka i covid”

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Spridningen av covid-19 ökar - och än är det inte slut. Det ser Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Spridningen av covid-19 ökar - och än är det inte slut. Det ser Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Man kan bli väldigt sjuk i covid-19 även om man är ung, frisk och stark. Det konstaterar smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Covid-19 är en relativt ny infektion så det kan slå väldigt olika hur sjuk man blir.

Smittspridningen av covid-19 är i gång ordentligt. Det vittnar både siffrorna på sjukhusen om och rapporter om rejält sjuka som inte behövt söka sjukhusvård.

– Det är helt klart en ökande trend av smittspridning. Det är länge sedan någon fick vaccin och hade infektionen. Vintern är här nu så det är en allmänt högre risk, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Öka ytterligare

Just nu är det 61 personer som ligger inne på sjukhus med covid-19. Ingen av dem vårdas på Iva.

– Det är framför allt äldre, så det finns ingen tendens att unga och friska i övrigt ska blir så sjuka att de behöver sjukhusvård. Men man kan bli rejält sjuk ändå.

Coronaviruset muterar och kan slå olika hårt.
Coronaviruset muterar och kan slå olika hårt. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det finns en viss skillnad i hur höstens coronamutationer beter sig i våra kroppar. Dels för att det är en relativt ny infektion som inte anpassat sig och hela tiden muterar och dels för att våra immunsystem inte är vana vid dem, förklarar Anna Skogstam.

– Vi behöver inse det, att olika varianter av viruset kan ge olika svår sjukdom. Man ska ha respekt för covid-19 av den anledningen och mutationerna kommer nog fortsätta och bli mer smittsamma men mindre allvarliga.

Öppnar bokning för fler

Imorgon tisdag startar säsongens covid-vaccination i länet för alla över 65 år och personer i riskgrupp – som rekommenderas att ta vaccinsprutan.

– Då kan man även boka sig tid för vaccin mot säsongsinfluensa. För de grupperna är båda vaccinen gratis. Det är jätteviktigt att göra det och får man inte tid direkt kan man gå in dagen efter, tiderna fylls på hela tiden.

Om ett par veckor finns det även möjlighet för personer i åldern 18-65 att boka covid-vaccination, även om det inte är en rekommendation för den gruppen.

– Covid-vaccin är gratis även för de om inte är över 65 eller i riskgrupp. Influensavaccinet kostar däremot för den här gruppen. Sen är det som alltid viktigt att inte gå till skola och jobb om man känner sig sjuk, säger Anna Skogstam.

Artikeltaggar

Anna SkogstamCoronavirusetCoronavirusetInfektionerRegion VärmlandSjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.