Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Succétränaren fortsätter i Örnen – får hjälp av ex-allsvensk spelare

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Lars Andersson är klar för sin femte säsong som huvudtränare för Örnen, som nästa år gör en efterlängtad återkomst i division 4.
Lars Andersson är klar för sin femte säsong som huvudtränare för Örnen, som nästa år gör en efterlängtad återkomst i division 4. Foto: Paulina Haglund

En ledartrio för Örnen är spikad inför återkomsten i herrfyran.

Succétränaren Lars Andersson fortsätter – och han får bland annat hjälp av tidigare allsvenska spelaren Per-Anders Blomqvist.

– Jag är jättenöjd med den lösningen, säger Andersson.

IF Örnen tog hem den västra herrfemman och gör nästa år första säsongen på länge i division 4.

Lars Andersson har lett laget med stor framgång och följer alltså med upp.

– Det är ju inspirerande förstås. Klart att det kommer att krävas mer av både ledarstaben och spelartruppen nu när det blir lite högre nivå. Sen så känner man ju att truppen är väldigt utvecklingsbar, säger Lars Andersson.

Lagkaptenen om säkrade seriesegern – blev stor hjälte: ”Revansch för mig”

Beslutet att fortsätta, och därmed göra sitt femte år, var ändå inte helt lätt berättar Andersson.

– Det var väl just det som var svårt – det är ganska länge ändå. Vi har ett utvecklingsbart lag och då ville man fundera på om man stoppar utvecklingen ifall man fortsätter ett år till. När vi fick ihop den här staben så kändes det som att det ändå blev lite nytt.

”Har mest rutin”

Till sin hjälp får han Per-Anders Blomqvist – som bland annat gjort 30 matcher i allsvenskan med Åtvidaberg i början av 80-talet.

– P-A är den ledaren på herrsidan som har mest rutin och erfarenhet, både som spelare på elitnivå och ledare högre upp. För min del ett väldigt bra bollplank att ha och vi har en ganska lika syn på hur fotboll ska spelas.

Per-Anders Blomqvist, i mitten, kommer in som hjälpande tränare med allsvensk rutin som spelare och tränarmeriter högre upp i seriesystemet.
Per-Anders Blomqvist, i mitten, kommer in som hjälpande tränare med allsvensk rutin som spelare och tränarmeriter högre upp i seriesystemet. Foto: Jonas Aspetorp

Den tredje i konstellationen är Mikael Johansson som det senaste varit med som målvaktstränare och hjälpt till – men som nu får en större roll kring laget.

– Ja, han kommer framför allt vara med mer på träningar och ha ett större ansvar där.

”Ungefär samma trupp”

Samarbetet med Ås – där Dan Johannesson och Lars Bryntesson varit med som ledare – fortsätter för övrigt, med en stor gemensam träningsgrupp.

Merparten av spelarna verkar också vilja stanna, konstaterar Andersson.

– Det är väl lite för tidigt att säga än, men som det känns är det så. Också en del i att man vill fortsätta – att man har ungefär samma trupp att jobba vidare med.

Hur tänker ni kring eventuella nyförvärv?

– Först och främst är det viktigt att behålla den truppen man har, det är ändå den truppen som gjort det så bra under så många år. Sen är det klart att vi behöver ha in någon ny också nu när det är lite högre nivå.

Att Örnen kommande säsong huserar i fyran borde rimligtvis göra det något lättare att locka duktiga hemvändare.

Edasonen om tunga division 2-uttåget – och möjlig Örnen-comeback: ”Inga kommentarer”

En intressant spelare med Örnen som moderklubb är Joel Kyrksjö Beckman, som de senaste säsongerna hållit till i division 2 med Nordvärmland.

– Joel är på väldigt hög nivå och så klart en drömspelare för oss. Så det är klart, skulle han välja att gå tillbaka till Örnen kan vi ju inte säga nej.

Ni har bra kontakt med honom?

– Det har vi varje år – vi vill ändå anmäla intresse. Men han är inte så gammal än och vill kanske fortsätta satsa lite högre upp.

Ettan-kval väntar succélaget – med eller utan Portén: ”Segt att få en skada nu”

Både Kyrksjö Beckman och likaledes Örnen-fostrade Emil Portén, som är mitt uppe i brinnande ettan-kval med FBK Karlstad, vore riktiga drömvärvningar att landa.

– Det kan vi aldrig säga nej till. Vi frågar dom varje år.

Någon särskild spelartyp ni är i extra behov av annars?

– Vi behöver egentligen nån i varje lagdel, för vi vet att det blir tuffare i fyran. Det kommer säkert bli nån skada och kanske nån som faller bort. Är vi fulltaliga ser det bra ut, men det händer alltid saker. Vi behöver öka konkurrensen.

– Vi får avvakta några veckor till, så tror jag och hoppas att nån går i lås, säger Andersson.

Edas succéår – så kan framgångarna förklaras: ”De har visat vägen”Stora planer i Eda – men finansiering ett frågetecken: ”Behöver kommunens stöd”

Artikeltaggar

CharlottenbergDivision 4 VärmlandFotbollIF ÖrnenLars Andersson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.