Hoppa till huvudinnehållet

Efter skadegörelsen: Trefaldighetskyrkan håller stängt året ut

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det blir inga julkonserter eller andra evenemang i Trefaldighetskyrkan under december månad i år. Den hålls fortsatt stängd.
Det blir inga julkonserter eller andra evenemang i Trefaldighetskyrkan under december månad i år. Den hålls fortsatt stängd. Foto: Ingen Byline

Trefaldighetskyrkan i Arvika kommer att vara stängd året ut. Julkonserter och andra evenemang under december kommer därför att flyttas till andra kyrkor.

Saneringen efter den skadegörelse som kyrkan utsattes för i september har inte kunnat påbörjas än.

– Vi väntar på den sista rapporten från orgelkonservatorn, då får vi helhetsbilden. Orgeln är det känsligaste i hela kyrkorummet, säger Kim Sanfridsson, präst och vice kyrkoherde i Arvika pastorat.

Länsstyrelsen, Karlstad stift, en saneringsfirma och expertis från flera områden har varit på plats och undersökt inventarier, textilier och hela kyrkorummet efter händelsen, då några personer var inne och tömde en vattensläckare och en pulversläckare i kyrkan. Det är framför allt det senare som orsakat problem.

– Det ligger ett tunt, tunt dammlager över alla utrymmen i hela kyrkan fram till kortrappan.

Själva koret med altaret klarade sig förhållandevis bra.

Pulver i orgeln

Övrig expertis har lämnat sina rapporter, men beskedet om kyrkorgeln återstår.

– Det är konstaterat att det finns släckmedel i orgelpiporna och inne i orgeln som måste tas bort på ett eller annat sätt. Men vi vet inte omfattningen, eller på vilket sätt det ska göras, än.

När man fått rapporten från orgelkonservatorn kommer pastoratet tillsammans med försäkringsbolaget att diskutera hur man går vidare fortsätter Kim Sanfridsson.

– Vilken nivå är rimligt att lägga sig på? Sen sker det en upphandling av saneringen. Då blir den stora frågan. Vad är riskerna i ett längre perspektiv framåt. Vad behöver vi göra för att undvika skador i framtiden på grund av dammet.

Det har gjorts en försanering i vapenhuset i kyrkan. I övrigt har pastoratet avvaktat med all sanering, på inrådan av experterna, tills man vet vad som behöver göras med orgeln.

Konserterna flyttas till Brunskogs kyrka.
Kim Sanfridsson

Det betyder att Trefaldighetskyrkan förblir stängd, vilket kommer att påverka all kommande verksamhet under advent och julhelgen. Hela december månad är kyrkan vanligtvis fylld av konserter och arrangemang och pastoratet har fått planera om och hitta andra lösningar.

– Konserterna flyttas till Brunskogs kyrka, säger Kim Sanfridsson.

Det gäller Musik i advent, första advent, Juloratoriet, andra advent och slutligen julkonserten med Arvika kammarkör och Arvika stråkorkester.

Anledningen är att Brunskogs kyrka kan ta emot upp till 560 personer. Medan Mikaelikyrkan bara har plats för cirka 240 sittande personer.

Arvikas Lucia

Men vissa evenemang kommer att flyttas även dit.

– Kröningen av Arvikas Lucia blir i år i Mikaelikyrkan. Julnattsmässan kommer också att vara där.

Mikaelikyrkan har sina egna konserter och arrangemang under december månad. Men det finns utrymme att flytta viss verksamhet dit från Trefaldighetskyrkan.

När det gäller gudstjänster kommer några att vara i Mikaelikyrkan och några i församlingshemmet.

– Julvandringen får vi lägga i församlingshemmet i år. Vi brukar ha 500-600 elever som kommer till Trefaldighetskyrkan i början av december.

Några skolor i Arvika brukar fira Lucia och skolavslutning inför juluppehållet i Trefaldighetskyrkan.

Där försöker man hitta andra alternativ säger Kim Sanfridsson.

– Vi ser på hur vi kan lösa det på bästa sätt.

Läs mer:

Trefaldighetskyrkan tvingas stänga på obestämd tid – utsatt för skadegörelseFortsatt stängt efter skadegörelse – sanering av kyrkan i november

Artikeltaggar

AdventArvikaBrunskogBrunskogs kyrkaEtik och religionGudstjänsterKonserterMikaelikyrkanSaneringTrefaldighetskyrkan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.