Hoppa till huvudinnehållet

Så ska nyblivna mammor få hjälp att tappa vikt: ”Många har saknat stöd”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Region Värmland har nu som tredje region i Sverige sjösatt Leva-metoden som ett arbetssätt att stötta nyblivna mammor med övervikt och obesitas. Dietisten Mirja Fredriksson från Edane är en av dem som ingår i regionens arbetsteam runt Leva-metoden.
Region Värmland har nu som tredje region i Sverige sjösatt Leva-metoden som ett arbetssätt att stötta nyblivna mammor med övervikt och obesitas. Dietisten Mirja Fredriksson från Edane är en av dem som ingår i regionens arbetsteam runt Leva-metoden. Foto: Kristoffer Andrén, Region Värmland

Nyblivna mammor med övervikt ska få utökad stöttning av Region Värmland – detta genom den så kallade Leva-metoden.

Andelen kvinnor med övervikt och obesitas (fetma) ökar, sedan 1990-talet har det skett en fördubbling för riket som helhet. Mera i närtid och mera specifikt för gravida i Värmland var drygt 50 procent överviktiga eller hade obesitas vid inskrivning hos barnmorska 2022. Samma siffra för riket som helhet var 46 procent.

Detta vill Region Värmland råda bot på, därför inför man som tredje region den så kallade Leva-metoden, det vill säga en kostbehandling för nyblivna mammor med just övervikt som problematik.

– Stödet får man efter graviditeten med syfte att skapa goda matvanor och en hälsosam viktminskning, säger västvärmländskan Mirja Fredriksson, legitimerad dietist och verksamhetsutvecklare inom barn, unga och familjehälsa på Region Värmland.

Varje år fullföljer runt 3 000 kvinnor i Värmland sin graviditet, av dessa beräknas alltså drygt 50 procent, mer än 1 500, ha övervikt och obesitas.

Mirja Fredriksson ser flera orsaker till att andelen kvinnor med övervikt ökar. Bland annat att man äter för mycket i förhållande till hur mycket man rör på sig.

– Problemet är dock komplext, det handlar även om miljö, arv och sociala faktorer.

Ett arbetsmaterial har tagits fram inför arbetet med Leva-metoden, en del av materialet ses i Mirja Fredrikssons hand.
Ett arbetsmaterial har tagits fram inför arbetet med Leva-metoden, en del av materialet ses i Mirja Fredrikssons hand. Foto: Kristoffer Andrén, Region Värmland

Leva-metoden ska motverka en för stor viktökning mellan graviditeter och motverka följdsjukdomar på sikt.

– Resultaten man sett på andra håll när man utvärderat metoden är goda. På gruppnivå har kvinnorna gått ner drygt 10 kilo på ett år och när man sedan gjort uppföljningar bibehålls viktnedgången. Det är annars ovanligt att man har en bibehållen viktnedgång på sikt, säger Mirja Fredriksson.

Vad är det som funkar med just denna metod?

– Flera delar, en sak kvinnorna själva har lyft fram är att man har tät kontakt med sin dietist. Särskilt när allt inte blir som man tänkt sig är det viktigt med en tät kontakt.

Stödet till kvinnorna inom Leva-metoden består av kostbehandling som är byggd på vetenskapliga grunder och som alltså ges av dietist. Kvinnorna följs upp av dietist under tolv månader efter graviditeten. Besöken hos dietisten sker både fysiskt och digitalt, det senare via 1177.

– Många kvinnor har saknat stöd efter förlossning. Nu är vi glada att de kan få detta stöd i ett helt år.

Vilka andra framgångsfaktorer har man sett med Leva-metoden?

– Att det sätts upp tydliga mål i vardagen, hur mycket man ska gå ner i vikt. Och att de förändrade levnadsvanorna ska ske stegvis, lite i taget, samt att metoden är individanpassad.

Arbetet ska ske i samverkan mellan dietisterna på vårdcentralerna i Region Värmland och barnmorskemottagningarna. Samarbetet ses som en styrka. Remiss till Leva-metoden skrivs av barnmorska.

– Vi ser det som ett bra tillfälle att tidigt fånga upp kvinnor efter graviditeten då vi har kontakt via barnmorskemottagningen. Vi kan komma in med hjälpande åtgärder och stöd under en tid då motivationen ofta är högre när man agerar förebild för sitt nyfödda barn, säger Mirja Fredriksson.

Många kvinnor pekar ut just graviditeten som startskottet för att man gått upp i vikt, en viktökning utöver det naturliga -- sedan är det svårt att gå ner. Var femte kvinna som fött barn har en bestående viktökning på fem kilo, och får man fler barn ökar övervikten ännu mer.

– Det här vill vi trycka extra på, att vi vill hjälpa dem att gå ner de kilo de gått upp under graviditeten, så att man inte går in i nästa graviditet med högre vikt.

Förhoppningen är att nå mänskliga vinster med införandet av Leva-metoden men även ekonomiska både på kort och lång sikt. Det senare genom färre diagnoser av bland annat hjärt-kärlsjukdomar men även förbättrad graviditet för både mamma och bäbis.

– Vi hoppas detta ska bli något gott för hela familjen.

Leva-metoden

Leva-metoden erbjuds kvinnor som i början av sin graviditet har ett BMI på mellan 27-35. BMI är ett mått på förhållandet mellan vikten i kilo och längden i centimeter och är ett hjälpmedel för att uppskatta andelen kroppsfett. BMI för en person med normal vikt ligger på mellan 18,5-24,9.

Artikeltaggar

EdaneFörlossningGraviditetRegion VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.