Hoppa till huvudinnehållet

Pressade medarbetare slog larm – nu drar apotek ner på öppettiderna

Publicerad:
Reporter Robin Wramsjö
Robin Wramsjö
robin.wramsjo@nwt.se
Arbetsmiljöverket har nu kontaktats av facket, som menar att det inte vidtagits tillräckliga åtgärder för att stabilisera situationen för medarbetarna på apoteken.
Arbetsmiljöverket har nu kontaktats av facket, som menar att det inte vidtagits tillräckliga åtgärder för att stabilisera situationen för medarbetarna på apoteken. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Stress, kommunikationsbrister, ändringar i schemat, hög sjukfrånvaro samt att många medarbetare säger upp sig.

Problemen har växt sig stora under lång tid på tre apotek i Värmland, enligt huvudskyddsombuden på två fackförbund.

Som åtgärd stängs bland annat verksamheten ner en dag i veckan vid ett av apoteken. Det anses dock inte tillräckligt, och nu involveras Arbetsmiljöverket.

Flera medarbetare på två apotek i Arvika samt ett apotek i Charlottenberg har vittnat om bristande arbetsmiljö, som pågått under lång tid.

På grund av bland annat hög sjukfrånvaro, ändringar i schemat och upprepad övertid har flera tidigare medarbetare sagt upp sig. För de som jobbat kvar har situationen sedan eskalerat och lett till stress och oro, då det enligt dem inte heller förts någon vettig dialog mellan arbetsgivare och medarbetare.

Även klagomål från kunder har ökat i takt med att situationen har förvärrats.

Två fackförbund har nu lagt fram förslag på vad som behöver göras. De är överens med arbetsgivarna på en del av dessa. Vid ett av de tre apoteken kommer exempelvis öppettiderna att minska, i form av att hålla stängt en dag i veckan, för att minska pressen. Vid ett annat av apoteken kommer arbetstiderna att justeras och bli mer regelbundna.

Fackförbunden anser dock att arbetsgivaren inte gör tillräckligt för medarbetarnas välmående. Arbetsgivaren har lagt fram egna förslag på lösningar, där vissa riskerar att göra situationen värre enligt facket. Som konsekvens av det hela har facket nu valt att kontakta Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

Artikeltaggar

ApotekArbetsmiljöverketArvikaCharlottenbergSjukfrånvaroVård och omsorgVärmlands länÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.