Hoppa till huvudinnehållet

Måldrottningen Julias fyrdubbla frisparkssuccé: ”Extrahjälp – får tacka henne”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Julia Martinsson blev årets bästa västvärmländska målskytt i fotbollen – med 16 fullträffar för sitt Eda IF i division 2.
Julia Martinsson blev årets bästa västvärmländska målskytt i fotbollen – med 16 fullträffar för sitt Eda IF i division 2. Foto: Jonas Aspetorp

Comeback i Eda lagom till återkomsten i division 2.

Då öste Julia Martinsson in mål – och blev årets bästa västvärmlänning totalt med sina 16 fullträffar.

– Kul! Det har känts bra hela säsongen ifrån början till slut, säger hon.

Hon satte tonen med två baljor redan i premiären och har sedan stadigt levererat.

Något som alltså har landat i 16 mål, vilket är både en personlig toppnotering och det mesta en västvärmländsk spelare har gjort på seniornivå i år.

– Väldigt roligt såklart – alltid roligt att göra mål, säger årets västvärmländska skyttedrottning.

Nåt du hade kunnat tro på förhand?

– Nej, absolut inte! Det tänker man ju inte när man börjar en säsong. Sen tänker man väl att man ska göra mål, men att göra mest i Västvärmland hade jag inte planerat kanske, haha. Jätteroligt!

En minst sagt lyckad återkomst till Eda, som i år gjorde sin första säsong i division 2 sedan 2015, blev det alltså för Julia Martinsson.

Både individuellt sett men även lagmässigt – då västvärmländskorna slutade på övre halvan och länge var med i toppstriden som nykomling.

Vad ligger bakom att det blivit så många mål, både för dig och laget i stort?

– Jag tror hela laget, med både tränare och spelare, gjort det – det är ett väldigt bra lag och vi har väldigt roligt ihop. Vi har bara passat bra att spela ihop med alla, tror jag. Det har känts bra ifrån första början.

Edas succéår – så kan framgångarna förklaras: ”De har visat vägen”

När det kommer till att prata om just den egna succésäsongen har 29-åringen lite svårare att förklara.

– Nej, jag vet inte. Det har bara känts bra hela säsongen ifrån början till slut, även fast jag hade en liten skadeperiod i mitten. Jag har tyckt att det varit väldigt roligt, helt enkelt, och då tror jag målen trillar in också.

Julia fortsätter:

– Sen spelar jag med väldigt bra spelare. Jag har fått många fina framspelningar – då är det lätt att göra mål. Eller lätt och lätt, men då trillar det dit liksom.

Flera frisparksmål

Målen har tillkommit på lite olika sätt. Ett tydligt bevis på att Julia inte alltid behöver hjälpen från lagkamraterna alla gånger är mängden frisparksmål som gjorts.

Här avslöjar hon hemligheten bakom:

– Jag har ju fått extrahjälp av Saga (Bryntesson), målvakten, för jag har gjort några frisparksmål och de har sett typ likadana ut. Vi pratade faktiskt om det på ett träningsläger i början av säsongen, hon sa: ”Skjut i första krysset om du får chansen”. Det har jag gjort varje gång – och det har blivit mål på nästan alla.

Hur många frisparksmål har det blivit?

– Jag tror det blev fyra. Så det är lite roligt, jag får tacka henne där då.

Var fjärde mål på frispark sticker ju ut lite?

– Ja, för det är nånting som verkligen har blivit bättre i år kan jag väl säga. Även mål direkt på hörna har jag gjort, så jag vet inte vad det är som har hänt.

  • Själva målögonblicket...
    Själva målögonblicket... Foto: Oscar Walldén
  • ...och efterföljande firande med lagkamraterna.
    ...och efterföljande firande med lagkamraterna. Foto: Oscar Walldén

Ett mål hon annars minns extra väl är det helt matchavgörande målet på tilläggstid hemma mot Sturehov i början av säsongen.

– Det var nog det viktigaste målet – det kändes bara så jävla gôtt. Det var så roligt, för jag tänkte nån av oss ska göra mål nån gång. Amanda (Josefsson) typ knäar fram den tror jag, så drog jag väl två spelare och sen la in den med högern. Det var helt sjukt.

Bara att sikta ännu högre till nästa säsong nu, eller?

– Haha, ja vi får se hur det blir. Jag tar en säsong i taget.

Men du stannar i Eda?

– Ja, absolut! Blir det fotboll så blir det såklart i Eda.

Efter skadehelvetet – Patrick, 21, är årets målkung: ”Fan sjuk ändå”Här är säsongens främsta målskyttar i västra Värmland

Artikeltaggar

Division 2 Västra Svealand, damerEda IFFotbollJulia Martinsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.