Hoppa till huvudinnehållet

Torbjörn dödades i krig med ”ryssen”

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Torbjörn Öjstads grav vid Skillingmarks kyrka.
Torbjörn Öjstads grav vid Skillingmarks kyrka. Foto: Thomas Tynander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi var många som i helgen sökte upp en grav eller två. Med eftertanke satte vi ner ljus för de vi minns.

Jag åkte till Skillingmark och besökte Torbjörn Öjstad som dödades av ryska soldater.

Allahelgonahelgen. Mörker. Kyla. Men också gemenskap intill flämtande ljuslyktor. Vi nickade till varandra, och visade respekt och det var en stark känsla av värdighet.

Jag besökte min älskade fars grav, vid Kils kyrka. Vi pratade en stund, som vi brukar. Jag klappade på hans vackra gravsten, som både är ett segel och ser ut som Värmland. Förr stack jag ner hans favoritgodis i marken, men det lockade till sig djur så det har jag slutat med.

Allahelgonahelgen är en fin högtid för eftertanke.

Jag besökte även den äldre kyrkogården vid Skillingmarks kyrka. Där vilar värmlänningen Torbjörn Öjstad, som bara blev 24 år. Jag hoppas och tror att fler än jag i helgen stannade till vid familjegraven där han fick sin sista vila.

Torbjörn var fänrik i den svenska frivilligkåren, 1940. Han slogs för Finland vid den ryska gränsen i finska Lappland, i en mörk tid då Sovjetunionen och Tyskland försökte sluka sina grannländer. Vid Märkäjärvi, den 2 mars, ledde Öjstad en grupp svenska jägarsoldater som överfölls av ett större sovjetiskt förband. Torbjörn var den förste att dödas i bakhållet. Två andra frivilliga, Sixten Jansson från Helsingborg och Linus Johansson från Arjeplog, föll ett par minuter senare och när ammunitionen var slut togs de svenskar som överlevde till fånga. De släpptes efter två månader i fångenskap. Totalt dog fem svenskar den där kalla vinterdagen och eldstriden kostade även sovjetiska liv. Författaren Lars Gyllenhaal har skrivit om tragedin i sin bok Ryska elitförband (Fischer & Co, 2016).

Torbjörn Öjstads viloplats i sin barndoms Skillingmark pryds idag av en gravplatta med orden ”Stupad i Finland 2 mars 1940”, Förbundet Svenska Frivilligas minnesemblem. Torbjörn hade studerat juridik i tre år innan han valde att slåss för Finland. Den svenska frivilligkåren hade bara ansvarat för fronten i Märkäjärvi i tre dagar när han dödades.

Den värmländske fänriken Torbjörn Öjstad blev 24 år.
Den värmländske fänriken Torbjörn Öjstad blev 24 år. Foto: Thomas Tynander

Torbjörn begravdes under en gråsvart himmel, en lördag sent i augusti 1940. Då hade kroppen varit saknad i ett halvår men precis hittats i terrängen vid stridsområdet.

Det var kalla höstvindar, trots augusti i almanackan. Fältpastorn Hans Åkerhielm, som själv var med under vinterkriget i Finland, var officiant. Många sörjande i bygden närvarade och stämningen var tung. Öjstads officersvärja vilade på den flagginsvepta kistan. Representanter från Finland, Frivilligkåren och det svenska försvaret fanns på plats. Det sköts hederssalut. Det hölls avskedstal. Många kransar täckte marken. Arvika Nyheter beskrev sorgeakten som ”sällsynt gripande”.

I helgen satte jag ner ett ljus även vid Torbjörn Öjstads grav. Det bär emblemet från Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening.

Torbjörn Öjstad, i mitten längst fram, på krigsskolan Karlberg, troligtvis 1939.
Torbjörn Öjstad, i mitten längst fram, på krigsskolan Karlberg, troligtvis 1939. Foto: Boken "Jan och Nordens frihet".

Artikeltaggar

DödsfallFinlandFörfattareHans ÅkerhielmHögtiderJuridikKilKrigKyrkogårdarLars GyllenhaalMärkäjärviSkillingmarkSovjetunionen