Hoppa till huvudinnehållet

Framgångar i Arvikabaserade Team Traildays – Johan, 20: ”En sjuk upplevelse”

Publicerad:
Här är hela gänget i Arvikabaserade Team Traildays, där åkarna Oskar Bäckman och Johan Johansson från Arvika CK ingår. I Team Traildays ingår även Lo Zetterlund (U21, OK Tyr) och Andreas Höglund (Senior, Sandvikens CK).
Här är hela gänget i Arvikabaserade Team Traildays, där åkarna Oskar Bäckman och Johan Johansson från Arvika CK ingår. I Team Traildays ingår även Lo Zetterlund (U21, OK Tyr) och Andreas Höglund (Senior, Sandvikens CK). Foto: Privat

Under 2023 har åkare från Arvika cykelklubb skördat framgångar i Svenska Cupen, SM och World Cup i endurocykling.

Johan Johansson, 20, är en av åkarna. Han ingår även i Arvikabaserade Team Traildays. Och under året körde han sin första tävling utomlands.

– Det var en helt annan grej, det går inte att beskriva, säger han till AN-sporten.

Teamet där fyra åkare ingår heter Team Traildays. Bakom teamet står Mattias Olsson i Arvika.

– Det var väl egentligen ett steg i utvecklingen. Jag är väldigt intresserad av cykling själv – och så tycker jag om att göra saker. Jag drog ju i gång en e-handel för cykelutrustning under pandemin och det här var väl egentligen i spåret av det, säger Mattias.

Mattias satsar på ny affärsverksamhet – inom mountainbike

Men det handlar också om att han brinner för att se hur produkterna fungerar i verkligheten – och för cyklingen.

– Plus att jag tycker att det är jättejättekul att kunna hjälpa unga, lovande cyklister. Tack vare butiken och andra saker har jag möjlighet att göra det. Jag brinner väldigt mycket för sporten.

U21-åkare

Arvika cykelklubbs åkare i U21-klassen finns med i teamet: Oskar Bäckman och Johan Johansson. I Team Traildays finns även åkarna Lo Zetterlund, U21, OK Tyr, och Andreas Höglund, senior, Sandvikens CK.

– Jag försöker hitta lämpliga, yngre förmågor som jag tror på. Det är inte det viktigaste om man vinner VM. Det viktigaste är att man har en bra utvecklingspotential, att man brinner för det man gör och är en bra förebild för andra – för att utveckla sporten, säger Mattias.

Han hoppas kunna få in någon tjej i teamet framöver också.

Tävlingarna i Sverige har gått bra under 2023 för Arvikaåkaren Johan Johansson: ”Det är klart att det är roligt att  kunna göra bra resultat och kunna göra det jämnt under säsongen.”
Tävlingarna i Sverige har gått bra under 2023 för Arvikaåkaren Johan Johansson: ”Det är klart att det är roligt att kunna göra bra resultat och kunna göra det jämnt under säsongen.” Foto: Privat

”Fantastisk cykelkontroll”

Oskar Bäckman och Johan Johansson från Arvika cykelklubb har tagit placeringar högt upp i resultatlistorna i Svenska cupen och på SM under 2023.

Arvikakillen Oskar har bland annat blivit tia på SM och elva i Svenska Cupen totalt.

– Oskar har inte hållit på så länge med endurocykling, men har en jäkla bra inställning och en fantastisk cykelkontroll eftersom han hållit på med trial innan, säger Mattias.

”En sjuk upplevelse”

Johan har med sig en tredjeplats på SM, en andraplats i Svenska Cupen totalt – och kom på plats 60 i World Cup i Châtel i Frankrike.

– Det har varit väldigt roligt och lärorikt. Att få prova att köra utomlands och se hur det är. Sen att få bra resultat i Sverige har också varit kul, så klart, säger Johan.

Det var första gången som du körde utomlands?

– Ja, precis. Man måste kvala sig in, men det är väldigt svårt nuförtiden tydligen. Har du kommit in en gång så kommer du ju vidare. Men det är svårt att komma in och börja. Vi fick en direktplats, man fick en chans att vara med – och då tog jag ju den chansen.

Hur var det att köra i Frankrike?

– Det var en helt sjuk upplevelse, det var en helt annan grej, det går inte att beskriva när folk frågar. Sen var det coolt att se alla världsstjärnor som man kollar på själv och har som inspiration. Så står man bredvid dem och cyklar samma bana – då undrar man ju ett tag vad man håller på med egentligen. Det är klart att det är roligt att få chansen.

Är det något sportminne från 2023 som du minns extra bra?

– SM var väl inte helt dumt. Det är klart det är roligt att få en medalj på lite hemmaplan, när man känner alla, släktingar är där och kompisar. Den är väl störst.

”Det är klart att man vill fortsätta och tycker det är roligt att åka runt. Sen kanske prova på att köra någon mer världscuptävling, om man får möjlighet igen. Men målet är väl att fortsätta ha roligt och kunna kombinera det så bra som möjligt med jobb och allt”, säger 20-åringen Johan Johansson, som tävlar för Arvika. Han gjorde sitt sista år i U21 och ska tävla som senior framöver.
”Det är klart att man vill fortsätta och tycker det är roligt att åka runt. Sen kanske prova på att köra någon mer världscuptävling, om man får möjlighet igen. Men målet är väl att fortsätta ha roligt och kunna kombinera det så bra som möjligt med jobb och allt”, säger 20-åringen Johan Johansson, som tävlar för Arvika. Han gjorde sitt sista år i U21 och ska tävla som senior framöver. Foto: Privat

Tränar ihop

Åkarna i Team Traildays tränar en hel del ihop – och kanske särskilt Oskar och Johan från Arvika CK.

– Vi cyklar tillsammans och har samma kläder. Det är en rolig grej.

De övriga två teammedlemmarna finns i Falun. Johan själv bor i Karlstad – men det är svårt att hålla sig undan Arvika, medger han. Och släktingarna som finns här – och förstås cyklingen, klubben och teamet.

Bra förutsättningar i Arvika

– Det ska bli jäkligt kul att se vart det tar vägen. Men för mig är det viktigaste att grabbarna har det bra. Så länge de tycker att det är kul och går in för det helhjärtat kommer jag att hjälpa dem så gott jag kan, säger Mattias.

– De allra flesta teamen som finns runt om i världen är sponsrade, oftast av ett cykelmärke. Jag försöker att hitta någon partner, för då skulle jag ju kunna hjälpa dem ännu mer. Förhoppningsvis stöttar jag dem på ett bra sätt.

Mattias berättar att sporten är relativt ung – men att det i Sverige finns bra förutsättningar för Enduro.

– Arvika har extremt bra förutsättningar. Vi har ju arrangerat ett antal tävlingar och folk är lyriska när de är här och cyklar. Det är jätteroligt.

Det finns flera yngre cykelförmågor som är väldigt lovande på cykelscenen i Arvika, menar Mattias.

Artikeltaggar

ArvikaCyklarCyklingFrankrikeOK TyrOskar BäckmanSandvikenSportSvenska cupenWorld Cup

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.