Hoppa till huvudinnehållet

De värsta prognoserna slog aldrig in

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det var det här man var rädd för, översvämningar vid mindre vattendrag och låglänta marker. Men SMHI drog tillbaka varningarna.
Det var det här man var rädd för, översvämningar vid mindre vattendrag och låglänta marker. Men SMHI drog tillbaka varningarna. Foto: Lisa Olaison

Väderläget blev aldrig så besvärligt som det varnades för före helgen i SMHI:s prognoser. Man befarade först att kombinationen av mycket regn och snösmältning skulle kunna ge ovanligt höga vattenflöden framför allt i mindre vattendrag.

– Vi har inte alls haft det så som varningen var. Den drogs ju också bort sen, säger räddningschefen i Arvika, Mattias Larsson, under söndagen.

SMHI hade först gått ut med en röd varning, men den drogs tillbaka senare på fredagen och sedan togs även den gula varningen bort.

– Vi har haft nåt enstaka fall med vattenskada. Sen hade vi ett vägskred som fick spärras av.

Vägskred

På dagen under fredagen kom larm om en vattenskada i en byggnad i Glavatrakten.

Sent fredag kväll fick räddningstjänsten larm om ett ras på Fjällvägen strax utanför Edane. Enligt de första uppgifterna från SOS Alarm skulle det röra sig om ett hål motsvarande cirka 1,5 meter brett och 1,5 meter djupt.

Vägen, som är en kommunal väg, spärrades av i väntan på åtgärder.

Inför helgen berättade Mattias Larsson att räddningstjänsten var förberedd ifall det skulle uppstå mycket problem på grund av höga vattenflöden.

– Vi kan stärka upp om det finns behov.

Svårbedömt

Men nu blev det alltså inte så farligt som prognoserna först angav.

Han ser inget konstigt i att SMHI ändrat eller tagit bort varningarna.

– Det är ett svårbedömt väderläge. Vi är bara glada att läget blev bättre än de först prognostiserade.

Prognosen för veckan pekar mot grått väder, några plusgrader och en del regn enligt SMHI.

Artikeltaggar

ArvikaEdaneMattias LarssonRegnSMHISOS AlarmVattenskadaVindVäderÖversvämningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.