Hoppa till huvudinnehållet

Drygt 70 har hittills blivit medlemmar i den nya föreningen Trygghetsboende i Arvika

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Vid informationsmötet presenterade sig inledningsvis ledamöterna i interimsstyrelsen för den ideella föreningen Trygghetsboende i Arvika, Jan Rülcker, Jonas Karlsson,  Ulrika Karlsson, Gösta Frödin, Lars-Erik Eld och Gerd-Else Bergdahl. Längst till vänster Claes-Henrik Engström, ordförande i  föreningen KHF Uvå Strand i Hagfors som berättade hur man genomförde sitt byggprojekt som är förebild för arbetet i Arvika.
Vid informationsmötet presenterade sig inledningsvis ledamöterna i interimsstyrelsen för den ideella föreningen Trygghetsboende i Arvika, Jan Rülcker, Jonas Karlsson, Ulrika Karlsson, Gösta Frödin, Lars-Erik Eld och Gerd-Else Bergdahl. Längst till vänster Claes-Henrik Engström, ordförande i föreningen KHF Uvå Strand i Hagfors som berättade hur man genomförde sitt byggprojekt som är förebild för arbetet i Arvika. Foto: Kerstin Herö

I veckan presenterades för första gången planerna på att bygga ett trygghetsboende i Arvika för allmänheten. Det skedde under ett informationsmöte på Ritz. Under kvällen tecknade sig ett fyrtiotal personer för medlemskap i föreningen och drygt 60 enkäter besvarades.

– Nu ska vi sätta oss ner och analysera enkäterna och se hur det ser ut. Det är för tidigt att säga hur stort intresset är. Men det ser positivt ut, säger Jan Rülcker som ingår i interimsstyrelsen för nybildade föreningen Trygghetsboende i Arvika.

Han är nöjd med mötet och det resultat det gav.

– Vi fick in 66 enkäter och 42 nya medlemmar. Vi har fått några sen tidigare och är uppe i 75 medlemmar nu.

Enkäten innehåller frågor om hur stort intresse man har för ett trygghetsboende och i så fall inom vilken tidsperiod, samt vad man tycker är viktigt med ett nytt trygghetsboende.

Om två månader, i slutet av januari nästa år, förväntas man ha svaret om det finns tillräckligt stort intresse för projektet.

– Den 24 januari ska föreningen ha årsstämma och då ska interimsstyrelsen lämna en rapport, säger Jan Rülcker.

– Vi ser det som ett helt realistiskt projekt att bygga ett trygghetsboende i Arvika med kooperativ hyresrätt. Men det beror på er, det måste vara tillräckligt stort intresse för att vi ska gå vidare och bygga, förklarade han under mötet och vände sig till de som kommit för att lyssna.

Annars läggs planerna ner och medlemmarna får tillbaka sina pengar.

Hagfors förebild

Tidigare i höstas berättade Arvika Nyheter om ideella föreningen Trygghetsboende i Arvika som tre pensionärsföreningar står bakom, SPF Seniorerna, PRO och RPG. Föreningen bildades i juni i år för att undersöka intresset för ett trygghetsboende för personer 65 plus.

Förebilden är ett trygghetsboende med kooperativa hyresrätter i Hagfors som stod klart våren 2022. Med på mötet på Ritz var den drivande kraften bakom det bostadsprojektet, Claes-Henrik Engström, som numera är ordförande i föreningen KHF Uvå Strand. Han berättade hur man jobbat för att få bygget till stånd och hur det fungerade i dag.

Riksbyggen har ett koncept för kooperativ hyresrätt och informerade om det under informationskvällen. Under mötet medverkade också kommunalrådet Peter Söderström (S) och kommundirektören Hans Karlsson.

De ska se till att det byggs lägenheter i Arvika igen

Jonas Karlsson från föreningen ville veta hur kommunen ställer sig till trygghetsboendet. Kommunens medverkan är nödvändig om man väljer boendeformen kooperativ hyresrätt. Kommunen blir då en samarbetspart och den som går i borgen för föreningens lån till bygget.

– Vi ställer oss jättepositiva. Vi vill gärna vara en dialogpartner, angav Peter Söderström.

Men det kommer att krävas politiska beslut framgent, om det blir aktuellt att gå vidare.

Centralt läge

Kvarteret Bromsen, längs Västra Kyrkogatan, mitt emot Palmviken, har lyfts fram som en möjlig placering av ett trygghetsboende. Men inget är fastställt. Inte heller vilken entreprenör man kommer att anlita slutligen om det går vidare till byggnation. De frågorna kommer att besvaras senare. Just nu, och de kommande månaderna, fokuserar föreningen på att utreda om det finns tillräckligt stort intresse för att gå vidare med projektet.

– Fram till årsstämman i januari tar vi emot enkäter. Man kan både hämta och lämna uppe på Korpralen, säger Jan Rülcker.

Ulrika Karlsson och Gerd-Else Bergdahl delade ut enkäter om trygghetsboendet under informationsmötet på Ritz.
Ulrika Karlsson och Gerd-Else Bergdahl delade ut enkäter om trygghetsboendet under informationsmötet på Ritz. Foto: Kerstin Herö

Artikeltaggar

ArvikaBostad och byggenBostäderDetaljplanerHagforsHyresrätterJonas KarlssonPeter SöderströmRitzSPF SeniorernaUlrika Karlsson

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.