Hoppa till huvudinnehållet

Hugo om stökiga situationen – och succédebuten: ”Bara skjuta lågt i gubbhörnet”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
AHC svarade för en stark upphämtning hemma mot Kil under fredagskvällen men det var ändå gästerna som fick sista ordet.
AHC svarade för en stark upphämtning hemma mot Kil under fredagskvällen men det var ändå gästerna som fick sista ordet. Foto: Oscar Walldén

Kil hade greppet – men AHC pressade på och lyckades kvittera till 4–4 med två sekunder kvar inför hemmapubliken.

Euforikänslorna byttes dock snabbt ut mot stor besvikelse när gästerna knep extrapoängen i ”sudden”.

– Såklart tungt. Jag tycker vi kämpar oss tillbaka och verkligen visar att vi vill, säger succédebutanten Hugo Stålnacke.

Ett ungt Arvika HC har fått slita hårt för poängen så här långt under hösten och står på en vinst efter åtta matcher.

Precis som i premiären blev det förlust i förlängning mot Kil, med 4–5, när de båda lagen möttes i Sparbanken arena under fredagskvällen.

– Det börjar bli tråkigt. Vi har spelat bra i tre matcher innan och ändå bara vunnit en. Nu spelar vi inte riktigt lika bra i början av den här matchen, så torskar vi i ”sudden”, säger tränaren Markus Eriksson.

”Tittade varandra i ögonen”

En tung inledning, där gästerna gjorde två snabba mål i första perioden, efterföljdes av en rejäl uppryckning i andra av AHC.

Hugo Stålnacke satte 1–2-reduceringen i sin debutmatch för västvärmlänningarna i serien – och spelade sedan även fram Jakob Johannesson i powerplay. Däremellan hann dock Kil utöka, vilket gav ställningen 2–3 inför tredje.

– Första perioden var riktigt dålig från vårat håll, vi var inte vakna alls och de gjorde typ som de ville med oss. Vi tog ett snack, tittade varandra i ögonen och sa att vi ska vända på det här nu, säger Eriksson.

Hemmalaget tryckte på för en kvittering men lyckades inte få någon utdelning. Istället satte gästerna 2–4 i tom kasse med knappa minuten kvar.

Blåser för tidigt

Slut där? Inte på långa vägar.

För Felix Bråtner stänkte dit 3–4 och gav Arvika nytt hopp i slutet. En massiv press i slutsekunderna ledde därefter till att lagkaptenen Ludwig Danielsson var sist på pucken – men en lång domardiskussion, huruvida det hann blåsas dessförinnan, följde.

Situationen där AHC kvitterar till 4–4 med ett par sekunder kvar. Ludwig Danielsson, som var sist på pucken, syns liggandes vid målet med en Kil-spelare över sig till höger i bild.
Situationen där AHC kvitterar till 4–4 med ett par sekunder kvar. Ludwig Danielsson, som var sist på pucken, syns liggandes vid målet med en Kil-spelare över sig till höger i bild. Foto: Oscar Walldén

Hugo Stålnacke var den som sköt skottet vilket föranledde den stökiga situationen och upplevde det hela så här:

– Jag lyssnade på domarna. Det är ju som han sa, att han absolut blåser för tidigt, men ”Ludde” tar på pucken precis när han blåser och målvakten glider mellan honom – då får han ändra sitt domslut. Även fast det är dött så får han blåsa mål, förklarar Hugo.

Han fortsätter:

– Men jag tycker vi visar en jävla kämparglöd faktiskt. Det är lätt att lägga sig ner och dö såklart, men jag tycker det är väldigt viktigt för laget att visa att man går in och verkligen vill.

”Tillfälligheter”

Mål blev alltså till slut dömt till 4–4 och förlängning väntade.

Väl där ledde ett misslyckat pass till att Kil ändå kunde knipa extrapinnen dryga minuten in.

– Små marginaler. Backen ska spela upp till en fristående Bråtner, så tar den på en klubba och det är rena tillfälligheter som avgöra. Hade den pucken kommit förbi hade vi haft friläge – då kunde vi ha vunnit i stället, konstaterar Markus Eriksson.

Hugo Stålnacke gjorde både mål och assist i sin tävlingsdebut för AHC, efter att ha skadat sig under försäsongen.
Hugo Stålnacke gjorde både mål och assist i sin tävlingsdebut för AHC, efter att ha skadat sig under försäsongen. Foto: Oscar Walldén

För Hugo Stålnackes del blev det i alla fall en lyckad första tävlingsmatch i AHC-tröjan, med både mål och assist.

– Jag drog ju knät ur led första veckan på träning. Så det var en tråkig start men jävligt kul att vara tillbaka, alltid kul med en bra start och kunna bygga vidare på det. Absolut roligt att spela och få lite förtroende i både tre mot tre och sista minuterna.

Vad säger du om ditt mål?

– Vi snackade lite om att stänga dom i mitten under pausen, att inte låta dom gå över röda, så det var det jag gjorde. Sen såg jag att han skulle dumpa den och då försökte jag ställa mig i vägen bara, så tar den på mitt ben och jag får friläge. Sen är det bara att skjuta lågt i ”gubbhörnet” – det brukar funka.

Han kommer från Luleå men har de senaste säsongerna lirat juniorhockey i Nordamerika. Senast i Vernal Oilers under fjolåret, där han fullkomligt sprutade in poäng.

Eller vad sägs om 28 mål på 30 matcher – och totalt 46 pinnar.

Tanken är att du ska vara en producerande spelare här också?

– Ja, det är det väl. Jag gjorde hyfsat med mål förra året i USA, så det är väl tanken att jag ska göra mål. Alltid kul att få göra det direkt och stöka bort det såklart – även om det var tråkigt att vi förlorade.

Hyfsade kontraster – förra säsongen i USA och nu i Arvika?

– Ja, det var kul att prova på spel på små rinkar, man kan skjuta från överallt och puckarna trillar in. Så ringde Arvika och frågade vad planerna var, då tänkte jag att jag lika gärna kunde prova på – kan alltid åka hem om det inte känns bra.

Hugo fortsätter:

– Men jag trivs jättebra i laget, grabbarna är jättebra. Speciellt nu, för det var tungt att få en skada direkt i en ny stad men de har verkligen varit stöttande hela tiden. Har haft bra kontakt med tränarna under tiden också.

Gick på fyra backar

Tränare Markus Eriksson väljer annars att lyfta fram målvakten Max Nilsson, som svarade för 35 räddningar, och backarna som fick slita hårt.

– Vi går på fyra backar, vi hade fem när vi startade matchen när Jakob (Jansson) täckte skott och var uppe och kollades på akuten. Det tog på insidan knät. Så vi gick tunt på framför allt backsidan i dag.

Resultatet innebär att AHC är kvar sist i Hockeytvåan-tabellen, med fem poäng inspelade på åtta matcher.

I nästa match, på onsdag, väntar nästjumbon Sunne på bortaplan.

Artikeltaggar

Arvika HCHockeytvåan Västra CIshockeyMarkus ErikssonSparbanken Arena

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.