Hoppa till huvudinnehållet

Speciell minnesplats uppskattat tillskott: ”Anhöriga är tacksamma”

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Sedan 2021 finns en minnessten på Mikaelikyrkogården för personer som inte återfunnits eller som gravsatts utomlands. En viktig plats för anhöriga, anser kyrkogårdschefen Anders Degertorp.
Sedan 2021 finns en minnessten på Mikaelikyrkogården för personer som inte återfunnits eller som gravsatts utomlands. En viktig plats för anhöriga, anser kyrkogårdschefen Anders Degertorp. Foto: Hans-Åke Henriksson

En särskild minnesplats för avlidna som inte har återfunnits eller som har gravsatts utomlands.

Tillskottet på Mikaelikyrkogården är uppskattat.

– I sorgearbetet är det viktigt att ha en fysisk plats att besöka, säger kyrkogårdschef Anders Degertorp.

Minneslunden och askgravlunden på Mikaelikyrkogården är inte de enda platserna på kyrkogården där efterlevande kan sörja anhöriga som inte har en egen grav. Sedan 2021 finns nämligen en minnesplats för avlidna som inte återfunnits eller som har gravsatts utomlands.

Denna plats, inkluderat en större minnessten och tillhörande smide, är belägen strax norr om Mikaelikyrkan, cirka 25 meter från kyrkan.

– Det är alltid bra att ha en plats att gå till för att minnas sina nära och kära, säger kyrkogårdschefen Anders Degertorp.

Önskemål från anhöriga

Behovet av den nya minnesplatser kom från början från anhöriga, men då det inte fanns en person att gravsätta uppstod ett frågetecken inför att ta mark i anspråk – lösningen blev den minnesplats som skapades efter att kyrkorådet fattat beslut i mars 2021.

– Anhöriga är tacksamma för att den här platsen blev till. Det är viktigt i sorgearbetet att ha en fysisk plats att besöka.

Minneslunden är å sin sida en helt anonym gravplats, där finns ingen gravrätt, och där får den anhöriga inte vara med när askan sprids. I askgravlunden får den anhöriga däremot vara med, där finns även en gemensam gravsättningsyta och där får även en namnbricka sättas upp.

Även på den nu nämnda minnesplatsen för personer som inte återfunnits eller gravsatts utomlands får en namnbricka sättas upp. Denna namnbricka tas dock bort efter 25 år, vilken den även görs i askgravlunden.

– Om man ska ha en namnbricka eller ej på den nya minnesplatsen väljer de anhöriga själva. De som efterfrågat detta har valt att ha en namnbricka, säger Anders Degertorp.

En av våra största helger

Många kommer att besöka sina anhöriga och deras olika gravar och minnesplatser på Mikaelikyrkogården under den stundande Allhelgonahelgen.

Ljus kommer att pryda gravar och minnesplatser och längs muren på kyrkogården kommer marschaller att brinna i mörkret på fredag och lördag.

– Allhelgonahelgen är en av våra största helger, väldigt välbesökt. Det verkar som om fler och mer människor besöker kyrkogården denna helg.

Sockenstugan erbjuder värme och trivsel under Allhelgona.
Sockenstugan erbjuder värme och trivsel under Allhelgona. Foto: Hans-Åke Henriksson

Artikeltaggar

AvlidnaEtik och religionKyrkogårdarMikaelikyrkan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.