Hoppa till huvudinnehållet

Krisstöd efter allvarlig arbetsplatsolycka på sågverk: ”Påverkar alla”

Publicerad:
Reporter Robin Wramsjö
Robin Wramsjö
robin.wramsjo@nwt.se
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
Olyckan skedde vid lunchtid på torsdagen.
Olyckan skedde vid lunchtid på torsdagen. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

En allvarlig arbetsplatsolycka skedde vid lunchtid på torsdagen vid sågverket Moelven Edanesågen.

En man i 25-årsåldern är förd till sjukhus efter att ha fått en balk i huvudet. Arbetet har stoppats fram till en orsaksutredning av olyckan är gjord.

– När en sådan här olycka inträffar så påverkar det alla på arbetsplatsen, säger Lars-Erik Klas, vd för Moelven Edanesågen.

Det är Moelven själva som går ut med ett pressmeddelande där de berättar kort om händelsen. En person ska ha skadats allvarligt, och olyckan ska ha påverkat många.

– Det här är mycket tråkigt. Alla ska komma hel hem från jobbet på Moelven och när en sådan här olycka inträffar så påverkar det alla på arbetsplatsen, säger Lars-Erik Klas i ett pressmeddelande.

Den skadade mannen var inhyrd av en underentreprenör, och arbetade med montagearbeten på plats. Han fördes med ambulans till Karlstads sjukhus för vård, och polis har varit på plats för att utreda händelsen.

– Personen har fått en balk i huvudet, och det finns vittnen till det hela på arbetsplatsen. Han ska ha varit vaken och talbar efter olyckan. Det finns ingen misstanke om något brottsligt uppsåt, förklarar Mats Öhman, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Olyckan har även anmälts till Arbetsmiljöverket av entreprenörsföretaget.

– Skadorna är inte livshotande vilket var skönt att få höra. Vidare så har entreprenören kontaktat anhöriga och organiserat krisstöd för sina anställda. En olycka som denna är en dramatisk händelse och vi pratar nu med alla som var närvarande och tar hand om medarbetarna så bra som möjligt, säger Lars-Erik Klas.

Vad känner ni för ansvar?

– Strikt juridiskt är det entreprenörens arbetsgivaransvar, men vi känner ändå ett stort ansvar och är angelägna om att få det utrett. Det inträffade ändå på vårt industriområde. Förmodligen hade vi kunnat göra något annorlunda, men det är svårt att spekulera i just nu.

En utredning är startad som väntas bli färdig under fredagen.

– Då kan vi säga mer med säkerhet vad som hänt. Jag vill inte säga något förrän den analysen är gjord.

Arbetet återupptas igen efter att en orsaksutredning av olyckan är gjord.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketArbetsplatsolyckorKarlstadMoelvenOlyckor och katastroferSjukhus

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.