Hoppa till huvudinnehållet

Janne Schaffer återvänder till Arvika under sitt eget jubileumsår

Publicerad:
Janne Schaffer spelar i Arvika den 17 november.
Janne Schaffer spelar i Arvika den 17 november.

– Det är fantastiskt att Ingesunds Musikhögskola firar 100 år – stort grattis, säger Janne Schaffer.

Förutom att han själv hade sommarkurs på skolan 1974, ihop med läraren Pelle Broberg, Bengt Hallberg, Red Mitchell med flera är han otroligt stolt och tacksam över den tid han fick skapa musik ihop med en av skolans mest framstående elever – bäste vännen, kompositören och Arvikasonen Björn J:son Lindh. De fick 43 år tillsammans.

”Brusa Högre Lilla Å” och andra J:son Lindh-låtar kommer även att framföras i dag den 17 november då Arvikaborna får njuta av musik av Andreas Jonsson & Wermland Big Band med Sveriges egen gitarrlegend Janne Schaffer och Arvikagruppen The Hebbe Sisters.

Janne Schaffer saknar vännen Björn J:son Lindh som var med på första albumet.

– I 43 år fick jag spela ihop med Björn – vi hade en underbar tid tillsammans. Den 21 december blir det tio år sedan han tyvärr gick bort från oss och det känns fortfarande väldigt tomt. Han lärde mig så fantastiskt mycket om musik som jag försöker förvalta på alla mina konserter. Det känns otroligt viktigt, inte minst när jag befinner mig i Björns hemstad, Arvika. Jag har jobbat med så många musiker, men han är den som betytt allra mest för mig, säger han.

Janne Schaffer firar, precis som kungen, 50-årsjubileum i år.
Janne Schaffer firar, precis som kungen, 50-årsjubileum i år.

Firar 50

I juni tilldelade Kungahuset medaljen ’Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv’ till Schaffer. Och precis som för kungen, är det verkligen ett jubileernas år för honom också.

Förutom att han firar otroliga 50 år som artist och nyss fyllt 78 år har det även gått 50 år sedan han släppte sin debutplatta som fick det fantasifulla namnet ”Janne Schaffer”. Albumet spelades in på Lasse Samuelssons bolag ”Four Leaf” och här var även Björn J:son Lindh med och spelade.

Schaffer hade spelat som studiomusiker på ABBA:s låtar och varit med gruppen i studion från allra första början. Han ställdes sedan inför valet att följa med bandet på världsturné. Men med en nybildad familj och många speluppdrag föll valet på den egna karriären i stället. Han fortsatte dock jobba som studiomusiker vid sidan av solist- och låtskrivarkarriären och har totalt spelat på 49 av ABBA:s låtar samt genom åren ihop med ett otal andra artister, både internationella som svenska.

Nu visade det sig att det där första albumet från 1973 faktiskt kom att toppa försäljningslistan i 6 veckor och till och med nådde högre än ABBA:s egen låt – och det blev till slut en guldskiva.

I våras släpptes en nymastrad version av detta kultförklarade album på vinyl och det har även skrivits en bok om det. Ola Svensson heter författaren som släppt boken ”Historien om ett album” och i den kan man hitta alla fakta om tillblivelsen av albumet.

”Vi spelar på fyra ställen i Värmland, berättar Schaffer om de förestående konserterna med Wermland Big Band.”
”Vi spelar på fyra ställen i Värmland, berättar Schaffer om de förestående konserterna med Wermland Big Band.”

Ser fram emot Arvika

Två och en halv timmes musikupplevelse på Parkhallen i Arvika kommer att lysa upp novembermörkret:

– Vi spelar på fyra ställen i Värmland, berättar Schaffer om de förestående konserterna med Wermland Big Band.

– Förutom på Parkhallen i Arvika 17 november blir det konserter i Grums 16 november, Karlskoga 18 november och Torsby 19 november. Det kommer att bli kanonkonserter och jag ser fram emot att få spela för Arvikaborna igen, fortsätter han.

Han minns den fina konserten vid Rackstadmuséet som anordnades sommaren 2019 till Björn J:son Lindhs minne, det år han skulle ha fyllt 75 år. Liksom då kommer han även på Parkhallen att framföra musik av både ABBA och Ted Gärdestad.

– Jag spelade på 69 av Teds låtar – han är ännu en god vän som jag saknar enormt mycket. Ted var en fantastisk låtskrivare och vi hade så himla kul ihop, konstaterar han.

Apropå Björn J:son Lindh berättar Schaffer att Bryggverket gör en öl som heter ”Janne Shuffle” vars burk är illustrerad av Lasse Åberg. För varje burk som beställs från Systembolaget av denna ljusa lager går hans egen royalty automatiskt till J:son-stipendiet, som nu för nionde året i rad delas ut ”till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar i Björn J:son Lindhs anda”. Årets stipendium går till saxofonisten Björn Arkö och delas ut under Janne Schaffers och Lasse Åbergs julkonsert i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm den 9 december.

Musiken håller mig vid liv

Schaffer må ha fyllt 78 år även om det är svårt att tro. Men det betyder definitivt inte att han tänker trappa ner i turnerandet. Hans schema är inbokat långt fram till nästa sommar – och det är så han trivs med tillvaron.

– Jag gillar att träffa nya människor, utvecklas inom musiken och skapa nya intressanta konstellationer, säger Schaffer, som trots sin långa karriär inom musiken fortfarande övar på gitarren – varje dag.

Tillsammans med bröderna Jacob och Viktor i den svenska gruppen Many Few har han nyss släppt ”Back To Back” – en skiva som rusar på listorna i USA och Storbritannien. Schaffers unika gitarrstil och riff möter gruppens elektroniska house music och skapar ett spännande, upplyftande sound.

En annan intressant kombination är när Schaffers karakteristiska elgitarr möter organisten Markus Warghs maffiga kyrkorgel.

En annan, mer välbekant ’konstinstallation’ är förstås Electric Banana Band som nu roat både gamla och unga barn i hela 43 år.

Fler jubileer på G

Som om det inte vore nog med årets många jubileum blir ett annat jubileum snart aktuellt: 2024 blir det 50 år sedan ABBA vann med låten Waterloo i Eurovision Song Contest i Brighton.

– Jag var med på inspelningen av den låten och satt dessutom live i Mello-orkestern, säger Schaffer som ska ut på turné med ABBAMANIA-THE SHOW i Tyskland under hela april månad nästa år.

Det senaste skivsläppet kom den 13 oktober då Agnetha Fältskog släpper sin nya skiva ’Past Forever’ där Schaffer är med som studiomusiker.

– Jag ser fram emot att få lira med Andreas Jonsson & Wermland Big Band och The Hebbe Sisters i november. Varmt välkomna, alla musikälskande Arvikabor hoppas vi ses på Parkhallen! avslutar Schaffer.

Britt Warg

Artikeltaggar

AbbaArtisterArvikaElectric Banana BandJanne SchafferKonserterMusikNöje/KulturParkhallenRackstadsmuseetSystembolagetThe Hebbe SistersVärmland

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.