Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt nej till skadestånd – kommunen åberopar Dahléns ”passivitet”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Foto: Noella Johansson/TT

Arvika kommun har lämnat ett yttrande till tingsrätten gällande Robin Dahléns rätt att utkräva skadestånd av kommunen.

Dahlén borde ha agerat tidigare om han velat få skadestånd, är kontentan i yttrandet.

I skrivelsen, som med bilagor är över 50 sidor lång, upprepas kommunens tidigare fastställda uppfattning att preskriptionstiden för att utkräva skadestånd löpt ut.

Dessutom antyds att Dahlén borde ha agerat tidigare om han velat hävda rätt till skadestånd.

Robin Dahlén har inte ”vidtagit några preskriptionsbrytande åtgärder i tid för att på så sätt åstadkomma förlängd preskriptionstid”, skriver Jonathan Peduru-Aratchi, som är kommunens juridiska konsult i ärendet.

”Inte agerat i rimlig omfattning”

Det går också att läsa att ”Robin Dahléns passivitet att inte bringa klarhet i fallet” innebär att han ”inte agerat i rimlig omfattning utifrån den allmänna principen om skadelidandes ansvar att försöka att begränsa påstådd skada.”

Robins advokat Stefan Liliebäck har tidigare framhärdat att preskriptionstiden inte alls gått ut, eftersom den borde ha börjat gälla 2018 när Robin oskyldigförklarades.

– Det föreligger inte någon preskription, det är en av grundbultarna i Robins talan. Det finns rättsfall i högsta domstolen som pekar i den riktningen. I ett sådant här fall började preskriptionstiden löpa ut när Robin hade reella möjligheter vilket är när han blev oskyldighetsförklarad våren 2018, sade Liliebäck till AN i augusti.

Kommunens yttrande lämnades in till tingsrätten den 31 oktober.

Läs mer om Robin Dahléns skadeståndskrav:

Advokaten om kommunens besked: ”De vill inte komma till förhandlingsbordet”Kommundirektören: ”Finns inget skäl att gå in i en förlikning”

Artikeltaggar

Arvika kommunBrott, lag och rättDomstolarRobin DahlénStefan LiliebäckÅtgärder

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.