Hoppa till huvudinnehållet

Kritiserad och sparkad som sjukvårdsdirektör – nu blir han toppchef i Region Värmland

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Roger O Nilsson, tillträdande områdeschef psykiatri i Region Värmland fick i somras gå som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.
Roger O Nilsson, tillträdande områdeschef psykiatri i Region Värmland fick i somras gå som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg. Foto: Alexander Hall/Region Kronoberg

Han har fått ett toppchefsjobb i Region Värmland – bara månader efter att han tvingades bort från jobbet som hälso- och sjukvårdsdirektör i en annan region.

Kritiken mot Roger O Nilsson handlade om en tuff ledarstil och att han inte delade övriga regionledningens syn på hur hälso- och sjukvården ska ledas och styras.

– Vi känner till hans CV, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.

Det stormade kring Roger O Nilsson under de knappt tre år han var hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg.

I maj köptes han ut med omedelbar verkan och fyra månader senare gjorde han klart med ett nytt jobb – som chef för område psykiatri i Region Värmland, med tillträde vid årsskiftet.

Roger O Nilsson tillträdde som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kronoberg i juni 2020. Han har fått kritik för att han haft en tuff ledarstil, som Smålandsposten skrivit flera artiklar om. Något han själv ansett vara ett rakt och tydligt ledarskap.

Smålandsposten har granskat kritiken mot Roger O Nilsson i flera artiklar.
Smålandsposten har granskat kritiken mot Roger O Nilsson i flera artiklar. Foto: smålandsposten

I ett pressmeddelande i maj i år meddelades att Roger O Nilsson lämnar Region Kronoberg, med omedelbar verkan, efter en överenskommelse med den politiska ledningen och regiondirektören.

– Anledningen är att vi har olika syn på hur hälso- och sjukvården i Region Kronoberg ska ledas och styras, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande i Kronoberg.

Inga kommentarer

Enligt Mikael Johansson är en samsyn nödvändig och Roger O Nilsson har varken utfört vad politiker ålagt honom eller brytt sig om alla signaler från vården om problem, framför allt gällande kompetensförsörjning och omställningen till nära vård.

Frågor som är ytterst akuta att lösa och genomföra även i Region Värmlands hälso- och sjukvård i allmänhet och inom psykiatrin i synnerhet, vilket NWT skrivit mycket om.

När NWT ställer fler frågor till Mikael Johansson angående anledningen till att Roger O Nilsson fick gå blir svaret:

– Jag har inga kommentarer, jag uttalar mig inte i media om före detta anställda i regionen.

Till Smålandsposten har han utvecklat anledningen något:

”Vi har sett att verksamheterna inte varit nöjda med hur ledarskapet har fungerat. Så mycket har vi väl alla läst i tidningen de senaste fyra månaderna och vi har identifierat att vi har olika syn på ledarskapet som gör att detta inte kommer att fungera.”

Dubbel månadslön

Som hälso- och sjukvårdsdirektör hade Roger O Nilsson en månadslön på 133 500 kronor. Enligt överenskommelsen med Region Kronoberg får han med sig 15 månadslöner, vilket motsvarar två miljoner kronor. Samt en pensionsavsättning på en halv miljon kronor.

Enligt överenskommelsen är ersättningen avräkningsfri, vilket innebär att han fortsätter få månadslönen och pensionsavsättning från Region Kronoberg även om han får ett nytt jobb innan 2024-08-08.

NWT har begärt ut hans lön i Region Värmland men uppgiften är inte tillgänglig ännu. Men ligger den på vad dagens områdeschefer har så landar den på cirka 120 000 kronor i månaden. Det blir en sammanlagd månadslön på drygt 250 000 fram till augusti nästa år.

Känd bakgrund

NWT ställde ett antal frågor angående rekryteringen till Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.

Hon ger ett kortfattat svar via mejl:

”Roger har som alla sökande till områdeschefstjänst gått igenom en stor rekryteringsprocess med flera intervjuer och tester. Vi känner till hans CV och har fått referenser.”

Frågorna till Lena Gjevert:

Har du känt till kritiken mot Roger O Nilsson och hur har du i så fall ställt dig till sättet han fick lämna Region Kronoberg?

Påverkade det rekryteringsgruppen?

Vilka frågor kring det har han fått från er?

Eftersom han fått jobbet här tror ni han kommer fungera bra i er ledningsgrupp?

Och bland personalen?

Öppen process

Roger O Nilsson anser att han överlag haft tre bra år i Region Kronoberg och som innehållit pandemi och utvecklingsarbete.

Roger O Nilsson ser fram emot jobbet i Region Värmland.
Roger O Nilsson ser fram emot jobbet i Region Värmland. Foto: Urban Nilsson/Smålandsposten

Vad var det då som hände som ledde till att du fick sluta?

– Jag har haft goda samarbeten med politisk- och tjänstemannaledning, andra tjänstepersoner och föreningar jag deltagit i och som jag har med mig på ett positivt sätt. Politiken ändrade sin syn på hur de ville att ledningen och styrningen av hälso- och sjukvården skulle vara i Region Kronoberg och då valde man att jag skulle sluta. Det har jag respekt för.

Har kritiken från Region Kronoberg legat dig i fatet när du ansökte om en tjänst här?

– Det har varit en öppen och transparent process med referenser med mera som jag upplever har varit professionell och bra.

Tror du att du kommer att fungera bättre i samarbete med regionledningen här?

– De erfarenheter jag har med mig tänker jag mig, att tillsammans med medarbetarna i Region Värmland, kunna dra nytta av för medborgarnas bästa. Jag ser fram emot att påbörja mitt nya uppdrag och att tillsammans med kollegor och medarbetare fortsätta utveckla hälso- och sjukvården i Region Värmland.

Artikeltaggar

ModeraternaPsykiatriRegion KronobergRegion VärmlandSjukvårdVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.