Hoppa till huvudinnehållet

Kommunal: ”Vi är för få helt enkelt”

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Michael Renhult och Karin Karlsson inom fackförbundet Kommunal har suttit med i en arbetsgrupp tillsammans med arbetsgivaren inför införandet av de nya reglerna kring dygnsvila.
Michael Renhult och Karin Karlsson inom fackförbundet Kommunal har suttit med i en arbetsgrupp tillsammans med arbetsgivaren inför införandet av de nya reglerna kring dygnsvila. Foto: Kerstin Herö

Fackförbundet Kommunal i Arvika tycker att det är bra med en skärpning av dygnsvilan. Men har samtidigt fått signaler från medlemmar att de inte får ihop livspusslet med de nya arbetsscheman. Kommunal lyfter sitt mål om 30-timmars arbetsvecka för att underlätta bemanningen.

Representanter för Kommunal har suttit med i en arbetsgrupp, tillsammans med arbetsgivaren, för att förbereda övergången till de nya kraven på elva timmars sammanhängande dygnsvila, vilket påverkat många av deras medlemmar som finns inom vård och omsorg i Arvika kommun.

Är ni nöjda med hur arbetsgivaren har löst det?

– Inte riktigt i allt, men vi ser ändå att man har viljan att jobba framåt. Den första oktober var inte allt riktigt på plats. Men min förhoppning är att de har rättat till felaktigheterna till nästa schemaperiod, säger Michael Renhult, ordförande i Kommunal Västra Värmland.

Enligt facket har de nya reglerna för dygnsvila gjort att det blivit fler luckor i personalens schema, det vill säga arbetspass där det saknas ordinarie personal att sätta in.

– Arbetstidsregleringen har gjort att arbetsgivaren inte kan använda personalen på riktigt samma sätt, då blir det fler såna turer. Tidigare kunde man jobba längre arbetspass. På vissa ställen kan det motsvara ett par heltider som man inte får ihop riktigt, särskilt på helger kan det vara svårt.

Enligt Kommunal är grundproblemet att man är för få personal.

– Det man ser nu, att arbetsgivaren gjort som åtgärd, för att kunna få ihop det, är att man gått ut och annonserat efter rena helgtjänster. Sist jag var med i gruppen fick jag en återkoppling att det inte hade varit så många sökande. Då tänkte jag, nej, då kanske man får göra andra saker för att få till det, säger Michael Renhult.

Desperata

I dag finns det inga rena helgtjänster och Kommunal ser inte det som någon långsiktig lösning.

– Men jag förstår att de är desperata och behöver personal. Och det kan finnas folk som mår bra av att bara jobba helg, det beror på var i livet du är. Då skulle det kunna vara ett sätt, att erbjuda sänkt heltidsmått för helgjobb för att locka fler. Att jobbar man ren helg, jobbar man mindre på sin heltid. Vi från Kommunal har lyft att man ska sänka heltidsmåttet. Men arbetsgivaren har inte varit öppen för det.

Ni har fått signaler från medlemmar att man inte får ihop sitt livspussel med de nya scheman och kanske överväger att avsluta sin tjänst.

– Det var initialt att de kom med den reflektionen. Sen är det många som när de verkligen fått ett schema, som tänker att det här var ju rätt ok, och låter det få en chans. Men vi har också många som väljer att avsluta sin tjänst i kommunen och går över både till handel och industrin, säger Michael Renhult som tror att det kan bero på en kombination av konkurrens med högre lön och en försämring av arbetstiderna.

De nya reglerna om dygnsvila härrör från ett EU-direktiv som kom redan 2007, men där det funnits möjlighet till avvikelser. Men kraven har skärpts och från och med 1 oktober gäller minst elva timmars sammanhängande dygnsvila. Något som Kommunal i grunden är positiv till.

– Den här förändringen av arbetstiden är ju till för medarbetarnas skull, för återhämtning, säger Michael Renhult som tar sig själv som exempel.

Han jobbade tidigare dygnspass inom omsorgen och trivdes med det. Men bytte arbetsplats och började jobba dagtid, vilket han inte alls uppskattade till att börja med. Men han ändrade uppfattning efter en tid.

– Jag tänkte då, att det här borde jag gjort för länge sen. Jag fick bättre återhämtning, jag blev mer utvilad. Men det tar ett tag att komma till den insikten.

Helgpersonal

Inom hemtjänsten kommer man i stor utsträckning att gå ifrån delade turer på helgerna eftersom personalen inte får jobba så långa arbetspass som man gjorde tidigare. Det är anledningen till att man rekryterar enbart helgpersonal, och delvis till kvällstid. Fler vanliga tjänster bedöms ge för mycket överkapacitet under vardagarna.

– Därför måste man titta på andra möjligheter. Sänk veckoarbetstidsmåttet.

Heltidstjänster, där personalen jobbar 30 timmar i veckan, skulle innebära att man har fler personer i verksamheten och det skulle göra det lättare att få ihop schemat menar han.

– Man får fler huvuden, men det blir inte överkapacitet, som de kallar det, på vardagarna.

Kommunal har sen tidigare 30-timmarsvecka som mål på sikt. Man anser att det är en åtgärd som kommer att behövas för att klara rekryteringen till vården och omsorgen.

– Men det kommer att kosta. Det blir inte gratis för kommunerna. Säg om vi skulle komma till verkligheten med 30-timmarsvecka. Om Arvika kommun skulle erbjuda det, då tror jag många skulle söka sig till Arvika.

Fler valmöjligheter

Samtidigt som man ser att det kan finnas behov av andra lösningar också för att locka personal till vården och omsorgen och få dem att stanna kvar. Han nämner som exempel att erbjuda småbarnsföräldrar att jobba dagtid på vardagar.

– Vi har många ensamstående föräldrar som kanske inte har mor-eller farföräldrar som kan ta hand om barnen den veckan som man behöver jobba kväll. Vi jobbar av tradition på ett visst sätt. Jag tror att vi behöver erbjuda större valmöjligheter.

Krävs mer personal för att klara nya regler inom vården och omsorgen

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareArvikaKarin KarlssonKommunalLönerOmsorgVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.