Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson rädd för repris på fjolåret: ”Coacherna har ansträngt sig för att lugna mig”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson under träningslägret i Idre. En förkylning strax före var oroande, men nu är hon helt frisk igen och ser fram mot tävlingssäsongen.
Mona Brorsson under träningslägret i Idre. En förkylning strax före var oroande, men nu är hon helt frisk igen och ser fram mot tävlingssäsongen. Foto: Bengt Sundler

Inledande förkylningsperiod förstörde förra säsongen för Mona Brorsson. Nyligen blev hon sjuk igen och var rädd för en repris.

– Coacherna har verkligen ansträngt sig för att lugna mig, säger hon.

Brorsson gjorde sitt livs längsta lopp när hon åkte nio mil på rullskidor i Klarälvsloppet den 1 oktober, blev 13:e dam i mål och var rejält utpumpad efteråt.

– Jag sa att jag skulle behöva sjukskriva mig. Tyvärr var det så, säger hon och berättar att hon kände sig helt urlakad på kvällen.

– Jag stötte väl på något virus och var extra mottaglig. Jag klarade mig lindrigt, men det gick många dagar då jag kände mig hängig och inte tränade.

NWT träffade Mona Brorsson under precis avslutade första träningslägret på snö i Idre.

– Nu är jag helt återställd. Men man hinner ändå bli lite orolig. Tankarna går ju till förra året.

Då tvingades hon lämna samma läger efter bara två dagar.

– Jag hann åka ett pass på snö.

33-åringen från Koppom och tävlande för Finnskoga missade hela första omgången av världscupen och kunde inte åka förrän efter juluppehållet.

– Det var en enda lång förkylning, som aldrig tog slut. Jag hade en kort innan också.

”För naiv”

Trots skapliga resultat i slutet av säsongen, bland annat 14:e i sprint och tia i masstart i Holmenkollen, kom aldrig formen.

– Med facit i hand skulle jag inte ha tävlat över huvud taget i december. Jag tävlade ju i IBU-cupen. Hade jag bara tränat då och byggt upp grunden hade jag nog kommit tillbaka i en helt annan fas. Men det vågade jag inte satsa på, eller trodde behövdes.

– Jag var alldeles för naiv och tänkte att det skulle kännas bättre i morgon. Så tänkte jag nästan varje dag. Man lurar sig själv, får jag säga såhär i efterhand. Jag har verkligen ansträngt mig för att inte upprepa samma misstag.

Landslagets tränare har hjälpt till med att stötta.

– Johannes sköter den dagliga kontakten och han har verkligen: ”Ingen stress, vi tar det dag för dag.” Det har varit väldigt viktigt för mig att känna det.

– Vi har ändå lärt oss från förra året. Vi har satt ett klart hårt stopp på henne och ska vänta tills hon är helt hundra och inte börja någon dag för tidigt. Nu är det viktigt att vi kommer igång med kroppen på ett bra sätt och kan stega upp, säger huvudtränaren Johannes Lukas.

”Med facit i hand skulle jag inte ha tävlat över huvud taget i december”, säger Brorsson om fjolåret.
”Med facit i hand skulle jag inte ha tävlat över huvud taget i december”, säger Brorsson om fjolåret. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den missade träningen gjorde också att Brorsson kom ganska utvilad till lägret i Idre.

– I fjol intalade jag mig att det kändes bra. I år kändes det bra på riktigt. Väldigt stor skillnad. Jag känner mig väldigt mycket i bättre fas, och att jag hanterade den här förkylningen på ett bra sätt. Att jag inte stressade igång för tidigt.

Inget är annars ändrat i träningsupplägget.

– Vi gjorde utvärdering och kom fram till att det inte var träningen det var fel på, utan hur jag hanterade sjukdomen och återkomsten. Lite läskigt också eftersom jag aldrig fick facit på hur bra det gick. Men jag fick jättebra kvitto från rullskid-SM och VM. Det tar jag med mig.

”Ska bli mer effektiv”

Brorsson tagit SM-guld i rullskidskytte och kom tia på VM i Slovakien.

– Jag vet att den här träningen funkar, och när jag väl släpper på träningen och gör en formtoppning vet jag att den formen räcker till även internationellt. När jag är i form är det jättebra.

Arbetet fortsätter också med att få bort akilleshälen ståskyttet.

– Procentuellt behöver jag höja ståskyttet, men vi jobbar också väldigt med hastighet i både ligg och stå, för att bli mer effektiv på skjutvallen. Det krävs i dagsläget, att du skjuter bra och snabbt, och åker skidor snabbt.

Mona Brorsson är landslagets veteran med sina 33 år.

Blir det ett OS till?

– Det får vi se, säger hon och skrattar. Nu tänker jag bara på tävlingarna som kommer och då finns det inget slut. Men när säsongen är över kommer jag nog utvärdera och ta det därifrån. Man just nu är det bara full fart framåt.

Världscupen startar i Östersund den 25 november–3 december. Dessförinnan väntar Sverigepremiären i Idre den 11–12 november.

– Nu börjar det bli dags att visa framfötterna, konstaterar Mona Brorsson.

Brorsson efter sitt livs längsta lopp: ”Skulle vilja sjukskriva mig en vecka”Brorsson om att staka nio mil – och skidskytte i centrala Karlstad: ”Superspännande”

Artikeltaggar

IBU-cupenIdreKlarälvsloppetKoppomMona BrorssonSjukdomSkidskytteSportSprintTräningVärldscupen i skidskytteÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.