Hoppa till huvudinnehållet

Klubbarna om skyddet efter dödsolyckan: ”Blir ett extra fokus”

Publicerad:
När Arvika HC köper in utrustning som exempelvis halsskydd gör de det från CCM:s rekommenderade skydd, som är en av världens största tillverkare av hockeyutrustning. ”Det får vi se som kvalitetsstämpel förhoppningsvis”, säger Patric Fäldt.
När Arvika HC köper in utrustning som exempelvis halsskydd gör de det från CCM:s rekommenderade skydd, som är en av världens största tillverkare av hockeyutrustning. ”Det får vi se som kvalitetsstämpel förhoppningsvis”, säger Patric Fäldt. Foto: Sakeus Berg

Hockeyvärlden nåddes under förra veckan av ett tragiskt besked. Tidigare Malmöspelaren Adam Johnson avled efter att han fått en skridskoskena mot halsen.

Olyckan har lyft upp frågan om halsskydd igen.

– Arvika är ju tyvärr en av föreningarna som har haft en olycka i samband med skridsko mot hals, säger AHC:s Patric Fäldt, sportchef.

Det var 1995 som Moraspelaren Bengt Åkerblom tragiskt omkom när en skridskoskena kom på halsen. Sedan 1996 har halsskydd varit obligatoriskt i svensk ishockey. Däremot är det inte obligatoriskt överallt internationellt.

När en tragisk olycka sker lyfts frågor om säkerhet upp i ljuset.

AN har pratat med de lokala föreningarna AHC och CHC om användandet av halsskydd – och de delar tankar kring skyddet i ishockeyn.

– När det kommer till halsskydd så ser vi det på samma vis som Svenska hockeyförbundet gör: Det är en obligatorisk del av utrustningen. Det gäller alla våra medlemmar, både på träning och match, i vår verksamhet. Ända från hockeyskolan och upp till seniorverksamheten, säger AHC:s Patric Fäldt, sportchef.

”Otroligt viktig”

– Det är ett beteende som vi tydligt uppmärksammar redan från skridsko- och hockeyskolan, där vi skriver ut bland annat halsskydd som en av få obligatoriska utrustningar. Förutom hjälm och skridskor så är det halsskydd som är den tredje obligatoriska utrustningen som man ska ha på isen. Den delen av utrustningen ser vi som otroligt viktig, säger han.

Olycka i Arvika

Under åren har det skett några tragiska olyckor i hockeyvärlden – och i söndags kom beskedet om att spelaren Adam Johnson avlidit.

– Arvika är ju tyvärr en av föreningarna som har haft en olycka i samband med skridsko mot hals, som frambringade ett dödsfall. Det är många år sedan nu, men det är om inte annat väldigt aktuellt i dag tyvärr, med den senaste olyckan, säger Patric Fäldt.

”Merparten i seniorlaget tycker nog det är naturligt, men skulle jag säga att man inte behöver ha halsskydd så tror jag fler plockar av sig. Men det här blir en extrem påminnelse för alla spelare. Alla inser att det är bedrövligt, att det är hemskt”, säger Jan Kihlstadius, tränare i CHC:s a-lag.
”Merparten i seniorlaget tycker nog det är naturligt, men skulle jag säga att man inte behöver ha halsskydd så tror jag fler plockar av sig. Men det här blir en extrem påminnelse för alla spelare. Alla inser att det är bedrövligt, att det är hemskt”, säger Jan Kihlstadius, tränare i CHC:s a-lag. Foto: Jonas Aspetorp

”Jobbig utgång”

Både AHC och CHC har skydd att låna ut om någon inte har med sig.

– Det är ett självklart skydd att ha. Lika väl som hjälm, och skridskor och den delen så är halsskyddet en lika naturlig del av utrustningen. Det ska vara där, säger Martin Bollner i CHC, som bland annat är ansvarig för ungdomsverksamheten.

Vad har händelsen förra veckan väckt för tankar inom er lokala hockeyförening?

– Det är en tragisk händelse naturligtvis. Vi jobbar ju med det här annars också, som en självklarhet, att halsskyddet ska vara där. Men det är klart att det blir ett extra fokus på det efter en sådan händelse, så blir det alltid. Det har hänt saker förut också. Det var en finsk hockeyspelare, en tjej förra säsongen, som också fick skärskador. Det har hänt i närområdet också, visserligen många år sedan nu. Det är klart att det blir lite extra fokus på det så sett, det blir det alltid så fort det är någon sådan typ av skada med väldigt jobbig utgång, säger Martin Bollner.

Äldre halsskydd

Det har rapporterats om att några föreningar i landet ska köpa nya halsskydd efter den tragiska olyckan i England, då vissa halsskydd är gamla.

– Det är nog många som åker omkring med något gammalt om halsen, så är det nog, säger Jan Kihlstadius, tränare i CHC:s a-lag.

– Sitter det ett halsskydd, även om det är fem eller sex år gammalt, eller om det är nytt, så är det godkänt i dag. Så länge det inte kommer något krav i från Svenska hockeyförbundet då. Även om jag nämner det tror jag inte alla springer till sportaffären och köper nya halsskydd, men det kan ju finnas någon som gör det.

Jan Kihlstadius är även ambulanschef – men så många skador inom hockeyn behöver de turligt nog inte åka på speciellt ofta.

Olofsson om tidigare lagkamratens dödsolycka: ”Oerhört tragiskt – blir riktigt ledsen”

Artikeltaggar

Adam JohnsonArvikaArvika HCEnglandIshockeyJan KihlstadiusKristinehamnOlyckor och katastroferPatric FäldtSkridskorSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.