Hoppa till huvudinnehållet

Invasiva arter förbjuds – då vill markägare ha ekonomisk hjälp

Publicerad:
Reporter Thomas Tynander
Thomas Tynander
Thomas.Tynander@arvikanyheter.se
Lupiner i våra diken väntas bli förbjudna.
Lupiner i våra diken väntas bli förbjudna. Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen väntas förbjuda invasiva växter som förstör den biologiska mångfalden.

Men stora markägare vill inte ta kostnaden för röjningen.

– Det måste skapas finansiella stöd till markägare eftersom det kommer bli stora kostnader, menar Erica Pershagen på Stora Enso.

Kampen mot invasiva arter i Arvika och Eda kan bli kostsam - och svårhanterlig. I framtiden väntas regeringen förbjuda bland annat lupiner i svenska diken.

– Det blir besvärligt. Lupinerna är nästan omöjliga att bli av med, har biologen Dan Mangsbo på länsstyrelsen sagt till AN.

Invasiva arter kan förbjudas: ”Blir markägarens ansvar”

Invasiva främmande arter är växter som tagit sig till en ny miljö med hjälp av människan och skadar ekosystem, infrastruktur eller människor på sin nya plats. Problemet växer samtidigt som bland annat Länsstyrelsen får allt mindre pengar för bekämpningen av de invasiva arterna

Markägare vill ha hjälp

Stora Enso är en av de största markägarna i västra Värmland. Där är Erica Pershagen, specialist inom hållbar skogsproduktion. Hon bekräftar problemet - och anser att markägare behöver hjälp:

– Vi anser att det är viktigt att arbeta med att förhindra att invasiva främmande arter sprider sig, då de ofta har en negativ påverkan på den biologiska mångfalden.

– När det gäller lupiner har vi samsyn med Dan Mangsbo på länsstyrelsen – att lupinerna är nästan omöjliga att bli av med samt att de har en stor utbredning i landskapet.

Arbetet med att bekämpa bland annat lupiner väntas bli kostsamt. Där vill Pershagen se en gemensam ekonomisk plan:

”Måste skapas finansiella stöd”

– Vi se att det måste skapas finansiella stöd till markägare om arten har stor utbredning och är svår att bekämpa. Det kommer bli stora kostnader för markägare som vid kännedom är skyldig att bekämpa arten på sin mark, menar Erica Pershagen.

– Vissa arter som har stor utbredning, är svåra att bekämpa, skulle även kunna hanteras hela vägen av staten – att ansvaret att bekämpa arten tillfaller länsstyrelsen och att de endast måste få ett godkännande av markägaren innan de genomför åtgärden.

Artikeltaggar

ArvikaDan MangsboDjur och naturEdaInvasiva arterStora EnsoVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.